درمان دیابت با سلول‌های کلیه

درمان دیابت با سلول‌های کلیه تیمی از محققان مؤسسه فناوری فدرال سوئیس موفق به تولید سلول‌های مصنوعی بتا برای درمان دیابت شده‌اند. به گزارش ایسنا به نقل از سایتک، این سلول‌های مصنوعی قادر به انجام همه عملکردهای یک سلول پانکراس عادی هستند. گفته می‌شود که سلول‌های جدید می‌توانند غلظت گلوکز را در جریان خون اندازه […]

درمان دیابت با سلول‌های کلیه

تیمی از محققان مؤسسه فناوری فدرال سوئیس موفق به تولید سلول‌های مصنوعی بتا برای درمان دیابت شده‌اند.

به گزارش ایسنا به نقل از سایتک، این سلول‌های مصنوعی قادر به انجام همه عملکردهای یک سلول پانکراس عادی هستند.

گفته می‌شود که سلول‌های جدید می‌توانند غلظت گلوکز را در جریان خون اندازه گرفته و در زمان نیاز، برای متعادل کردن سطوح گلوکز خون به تولید انسولین بپردازند.

محققان برای تولید این سلول‌ها، از سلول‌های کلیوی جنینی انسان استفاده کردند. آن‌‌ها از کانال‌های پتاسیم و پروتیین‌های حامل در این خطوط سلولی بهره بردند و آن‌‌ها را با یک کانال کلسیم وابسته به ولتاژ و یک ژن مسؤول تولید هورمون GLP-1 و انسولین تکمیل کردند. هورمون GLP-1 مسؤول تنظیم سطوح قند خون است.

پروتئین‌های طبیعی موجود در غشای سلول‌های کلیوی جنینی انسان به انتقال گلوکز از طریق جریان خون به سلول‌های می‌پردازند. زمانیکه مقدار گلوکز خون به بالاتر از حد مطلوب می‌رسد، کانال‌های پتاسیم درون سلول‌‌ها بسته می‌شوند. سپس کانال‌های کلسیم باز شده و کلسیم را به درون سلول‌‌ها می‌فرستد که سیگنال‌های تحریک ترشح انسولین یا GLP-1 تولید می‌کند.

به گفته محققان، سلول‌های بتای مصنوعی آن‌‌ها به‌طور مؤثری بر روی موش‌‌ها جواب داد. زمانی که این سلول‌‌ها در بدن موش‌های مبتلا به دیابت کاشته شدند، به‌طور مؤثری به تولید سیگنال‌ پرداخته و سطوح قند خون را برای ۳ هفته تنظیم کردند.

محققان می‌گویند که این سلول‌های مصنوعی بسیار بهتر و طولانی‌تر از سایر روش‌های درمانی دیابت عمل کرده‌اند. آن‌‌ها امیدوارند که این درمان در کارآزمایی‌های بالینی نیز مؤثر عمل کرده و تا حدود ۱۰ سال دیگر برای عموم مورد استفاده قرار بگیرد.

 

این یافته‌ها در مجله ساینس منتشر شده است.