مخابرات به دولت برمی‌گردد؟!

محمدرضا عیوضی-سازمان خصوصی‌سازی با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرد: در راستای استیفای حقوق دولت، پس از تذکرات متعدد به خریدار و عدم عمل به تعهدات باقی‌مانده، فسخ قرارداد واگذاری از سوی سازمان خصوصی‌سازی به خریدار اعلام شده است. سازمان خصوصی درحالی اطلاعیه فسخ قرارداد مخابرات را علنی کرد که طبق روال، ابتدا موضوع باید در هیأت […]

محمدرضا عیوضی-سازمان خصوصی‌سازی با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرد: در راستای استیفای حقوق دولت، پس از تذکرات متعدد به خریدار و عدم عمل به تعهدات باقی‌مانده، فسخ قرارداد واگذاری از سوی سازمان خصوصی‌سازی به خریدار اعلام شده است.

سازمان خصوصی درحالی اطلاعیه فسخ قرارداد مخابرات را علنی کرد که طبق روال، ابتدا موضوع باید در هیأت داوری مطرح و سپس به اندازه میزان اقساط پرداخت نشده سازمان خصوصی‌سازی اقدام به واگذاری سهم از طریق بورس کند؛ بنابراین طبق قرارداد سازمان خصوصی‌سازی می‌تواند به اندازه اقساط تأخیری اقدام به واگذاری سهام کند و تمام قرارداد قابل فسخ نیست. به این ترتیب اطلاعیه هیجانی با عنوان «فسخ قرارداد واگذاری بلوک سهام شرکت مخابرات ایران» در حالی روی سایت سازمان خصوصی‌سازی قرار گرفت که نسبت به پشتوانه قانونی آن تردید وجود دارد.

سپس رییس سازمان خصوصی‌سازی نیز در توضیحات بیش‌تری اضافه کرد که «مجموع بدهی توسعه اعتماد مبین (مالک سهام عمده مخابرات) حدود ۱۰۰۰ میلیارد تومان و مربوط به دو یا ۳ قسط آخر است. البته خریدار می‌تواند در صورت پاس کردن چک‌‌ها به هیأت داوری مراجعه کند.»

مطمئناً این اطلاعیه به معنی دولتی شدن مخابرات نیست؛ بلکه طبق اصل ۴۴ بار دیگر سهام باید به بخش دیگری خارج از دولت واگذار شود.

مجموع معامله سهام بلوکی مخابرات ۷٫۸ هزار میلیارد تومان و شامل ۱۶ قسط ۵۰۰ میلیارد تومانی است.

به گفته رییس هیأت مدیره توسعه اعتماد مبین، «خریدار از ۱۶ قسط که باید تا پایان سال ۹۶ پرداخت می‌کرد ۱۲ قسط را پرداخت کرده‌ و بخشی از قسط ۱۳ و ۱۴ در سررسید آبان‌ را هنوز نپرداخته و از سازمان خصوصی‌سازی تقاضای استمهال کرده‌ است.»

با استناد به این گفته، طبق قرارداد سازمان خصوصی‌سازی با توسعه اعتماد مبین، در صورت عدم پرداخت ۴ قسط سازمان مختار به فروش سهام به اندازه بدهی است و بنابراین با این تعداد اقساط به تأخیر افتاده، امکان فروش سهام وجود ندارد.

اما این ماجرا از برخی جهات شباهت‌هایی با ماجرای سابق آگهی توسعه اعتماد مبین برای فروش سهام مدیریتی شرکت مخابرات ایران دارد. زمانی که در جریان اختلاف میان وزارت ارتباطات و توسعه اعتماد مبین، وزارتخانه داعیه ارزان‌فروشی مخابرات و پس گرفتن مخابرات را داشت؛ توسعه اعتماد، فروش سهام‌‌ خود در مخابرات را آگهی رسمی کرد تا نشان دهد کسی حاضر به خرید مخابرات نیست که البته هر دو طرف به دنبال اثبات حرف خود در راستای اهدافشان بودند.

بنابراین در حالی ۳ قسط از کل اقساط مانده که عملاً امکان عرضه سهام نیز وجود ندارد. از سوی دیگر به فرض برنامه سازمان خصوصی‌سازی برای واگذاری سهام، طبق قرارداد، اولاً باید موضوع در هیأت داوری مطرح شود. سپس با طی تشریفاتی، مراحل واگذاری سهام آن هم به اندازه میزان اقساط پرداخت نشده، اقدام شود.

 

با این اوصاف به نظر می‌رسد برنامه سازمان خصوصی‌سازی مبنی بر اعلام فسخ قرارداد معامله، اطلاعیه بوده و نه اقدام و با هدف وارد کردن فشار حقوقی برای اخذ قسط معوق اعلام شده اما با توجه به آمادگی سهامدار عمده مبنی بر پرداخت قسط معوق در بهمن، برطرف خواهد شد.