فراوانی قوانین مشکل جدیدی برای کشور شده است

    سخنگوی شورای نگهبان گفت: امروزه با قوانین متعدد مواجه هستیم و این فراوانی قوانین مشکل جدیدی برای کشور شده است.به گزارش ایرنا، عباسعلی‌کدخدایی در همایش ملی نقش پژوهش در فرایند قانونگذاری ضمن تبریک هفته پژوهش افزود: قانون و قانونگذاری به گونه‌ای در هم آمیخته شده که نمی‌توانیم با روش‌های ابتدایی مسیر قانونگذاری را […]

    سخنگوی شورای نگهبان گفت: امروزه با قوانین متعدد مواجه هستیم و این فراوانی قوانین مشکل جدیدی برای کشور شده است.به گزارش ایرنا، عباسعلی‌کدخدایی در همایش ملی نقش پژوهش در فرایند قانونگذاری ضمن تبریک هفته پژوهش افزود: قانون و قانونگذاری به گونه‌ای در هم آمیخته شده که نمی‌توانیم با روش‌های ابتدایی مسیر قانونگذاری را ادامه دهیم.

وی ادامه داد: قانونگذاری باید از آسیب‌‌ها دور باشد و بتواند راه روشنی برای جامعه نشان دهد و این تنها با روش‌های علمی امکان پذیر است و می‌توان از این طریق نیاز جامعه را برطرف کرد.

سخنگوی شورای نگهبان گفت: آنچه در قانونگذاری نیاز داریم فهم روشن و مشترک از قانون است و باید بتوانیم روش‌ها و سازوکار را برای قانونگذاری مشخص کنیم.

کدخدایی افزود اگر بخواهیم به روش‌های ابتدایی امر قانونگذاری را پیش ببریم به نقطه مطلوب و شایسته نخواهیم رسید. پژوهش و تحقیق به منزله رهیافتی برای پیشرفت جامعه است و در همه زمینه‌ها باید به آن متوسل شویم.

وی ادامه داد بسیاری از قوانین در کشور ما تصویب شده اما نتیجه نداشته و یا متروک مانده است چون پژوهش را در امر قانونگذاری مد نظر قرار نداده‌ایم و همین باعث شده که برخی قوانین دارای ابهام و اشکال باشد و مخاطبان و مجریان را دچار سردرگمی می‌کند و همچنین وضعیت کشور را اصلاح نخواهد کرد.

سخنگوی شورای نگهبان گفت: اگر قوانین با نگاه علمی نباشد نه تنها نتیجه مثبت نخواهد داشت بلکه می‌تواند ما را گمراه کند.

کدخدایی افزود بعد از ۴ دهه که قانونگذاری داشتیم در بسیار از امور مشکلات باقی است که باید یک مرور کنیم، چرا چنین وضعیتی پیش آمده است.

سخنگوی شورای نگهبان گفت: این‌که برای قانون و قانونگذاری دارای هدف مشخصی هستیم یا خیر یکی از نکاتی است که در تقنین قوانین مورد بحث است.

وی ادامه داد: آیا هدف مشخصی داریم یا به خاطر فضای سیاسی یا احساساتی که غلبه کرده مصوبه‌ای داریم که هدف روشنی را دنبال نمی‌کند.

کدخدایی افزود قانونگذاری برای حل مشکل موجود یا برنامه‌ریزی برای آینده کشور است. آیا همه قوانین چنین وضعیتی دارند؟

سخنگوی شورای نگهبان با بیان این‌که گاهی اوقات آن قدر در موضوعی خاص، قانون تولید می‌شود که نمی‌دانیم چطور باید آن‌‌ها را کنار هم قرار دهیم تا مشکلات جامعه حل شود، گفت: برخی قوانین دارای ابهام، ایهام و تردید‌هایی برای مخاطبان است که خروجی نخواهد داشت البته ما در شورای نگهبان در این‌گونه موارد تنها می‌توانیم تذکر دهیم و نمی‌توانیم به نماینده بگوییم چرا چنین قانونی وضع کرده است.

 

کدخدایی افزود: در تمامی کشورهای پیشرفته، مجالس قانونگذاری برخاسته از یک جایگاه سیاسی است و کنشگران سیاسی در مجالس معمولاً از حضور متخصصان استفاده می‌کنند. در مجلس شورای اسلامی نیز که قوانین با رأی اکثریت به تصویب می‌رسد به نظر می‌رسد باید تبعیت درونی از نظرات کارشناسان و مشورتی در حوزه‌های تخصصی مرکز پژوهش‌ها داشت که از آن در کشورهای مختلف به نام عقلانیت در قانونگذاری یاد می‌شود.