رئیس کمیسیون معدن و صنایع‌معدنی اتاق ایران

تنها سه‌هزارم درصد از مساحت کل کشور تحت‌تأثیر تخریب محیط‌زیستی معادن است

محمد قره‌داغلی – رئیس کمیسیون معدن و صنایع‌معدنی اتاق ایران، گفت: با مدل فعلی تولیدات معدنی، سطح تخریب محیط‌زیست در بخش معدن، سه‌هزارم درصد از مساحت کشور است. به گزارش مناقصه‌مزایده، بهرام شکوری؛ در همایش توسعه پایدار در صنعت معدن، با اشاره به تعابیر غلطی که از مسئولیت اجتماعی در برخی مسئولین وجود دارد، اظهار […]

محمد قره‌داغلی – رئیس کمیسیون معدن و صنایع‌معدنی اتاق ایران، گفت: با مدل فعلی تولیدات معدنی، سطح تخریب محیط‌زیست در بخش معدن، سه‌هزارم درصد از مساحت کشور است. به گزارش مناقصه‌مزایده، بهرام شکوری؛ در همایش توسعه پایدار در صنعت معدن، با اشاره به تعابیر غلطی که از مسئولیت اجتماعی در برخی مسئولین وجود دارد، اظهار داشت: متأسفانه با این تعابیر غلط، برخی از مسئولیت‌های دولتی به پای بخش‌خصوصی نوشته می‌شود. در واقع به جای اینکه از معدنکاران انتظار جاده‌سازی و امثال آن داشته باشند که وظیفه دولت‌هاست، باید اجازه دهند تا بخش‌خصوصی در قالب بنگاه‌های خود به این امور بپردازد. وی با تأکید بر اینکه سهم بخش معدن از تولید ناخالص داخلی بیش از ۳۰ درصد است، افزود: معدن باید در تعامل با محیط‌زیست فعالیت کند. میزانی از خسارت در معدنکاری اجتناب‌ناپذیر است. اما باید به دنبال نقطه‌ای از تعامل باشیم که حداقل خسارت را برجای بگذارد. شکوری؛ با بیان اینکه با مدل فعلی تولیدات معدنی، سطح تخریب محیط‌زیست در بخش معدن، سه‌هزارم درصد از مساحت کشور است، گفت: اگر کل محدوده‌های معدنی را در نظر بگیریم باز هم این سهم از سه‌دهم درصد بیشتر نیست. که در مقایسه با کشورهای معدن خیز نظیر، آمریکا، استرالیا، برزیل و… سطح تخریب ما پایین است. بنابراین اینکه به بهانه تخریب محیط‌زیست معدنکاری را تعطیل می‌کنند منطقی نیست. رئیس کمیسیون معدن و صنایع‌معدنی اتاق ایران، افزود: برای ایجاد توسعه پایدار در بخش معدن باید از جدید‌ترین تکنولوژی‌‌ها استفاده کنیم تا بهره‌وری به حداکثر برسد. از نگاه مسئولیت اجتماعی مهم است که معدنکاران با افزایش بهره‌وری مصرف آب را به حداقل رسانده، و تولید کربن را کاهش دهند و فرآیند‌ها را اصلاح کنند. وی با بیان اینکه ایجاد اشتغال پایدار هم یکی از مسئولیت‌های اجتماعی در حوزه معدن است، ادامه داد: در سال ۱۴۰۲ در بخش معدن با ۵۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری ۶۸۰ هزار نفر شاغل شده‌اند و به‌ازای هر شغل جدید در این صنعت ۱۷ شغل غیرمستقیم ایجاد شده است. شکوری؛ در پایان گفت: بازسازی محیط‌زیست پس از اتمام معدنکاری، تبدیل منطقه معدنی به مقصد گردشگری طبیعی، کاهش تلفات جانی و از دیگر فعالیت‌های مرتبط با مسئولیت اجتماعی در حوزه معدن است.

معدنکاری بدون مطالعات پایه‌ای و عدم توجه به تبعات جامعه‌شناختی آسیب‌زا است

در ادامه، محمدرضا بهرامن؛ رئیس خانه معدن ایران، با بیان اینکه باید با نگاه علمی به بهره‌برداری از ذخایر معدنی پرداخت، گفت: از آنجا که معدنکاری به همراه خود میزانی از تخریب به همراه دارد، بدون مطالعات پایه‌ای و توجه به تبعات جامعه‌شناختی اکتشاف و بهره‌برداری معدن در یک منطقه می‌تواند آسیب‌زا بوده و سرمایه را هدر دهد. بهرامن؛ با تصریح بر اینکه متأسفانه نگاه جامعه‌شناختی در حوزه معدن ایران کمرنگ است، افزود: در حالی که در تمام کشورهای دارای ذخایر معدنی، رویکرد جامعه‌شناسی معدن برای به حداقل رساندن آسیب‌های محیطی و ایجاد توسعه پایدار غالب است. رئیس خانه معدن ایران، با بیان اینکه استفاده از تکنولوژی‌های مدرن در حوزه معدن، از طریق افزایش بهره‌وری و به حداقل رساندن باطله‌برداری، ما را به توسعه پایدار در این صنعت نزدیک خواهد کرد، ادامه داد: معدن چرخه اصلی اقتصاد و تأمین‌کننده بخش بزرگی از صنعت کشور است. وی با بیان اینکه بیش‌ترین سرمایه‌گذاری در بخش معدن در ۵۵ سال گذشته بیشتر از ۴۰ میلیارد دلار نبوده است، تصریح کرد: اما امروز بالغ بر ۹ میلیارد دلار صادرات در این بخش داریم. اما متأسفانه با نگاه‌های اشتباه، آن را از مسیر خود منحرف می‌کنند. بهرامن؛ با بیان اینکه افرادی که می‌گویند سهم معدن از تولید ناخالص داخلی، زیر یک درصد است بی‌سواد هستند، افزود: امروز شاهد هستیم که پس آب‌های معادن مس ارمنستان وارد رودخانه ارس می‌شود و دولت چشم خود را بسته است. اما در شرایطی که معدنکاران ما تقریباً تمام استانداردهای این بخش را رعایت می‌کنند، باز هم در مسیر فعالیت معادن سنگ‌اندازی می‌شود. تشکل‌های معدنی فریاد می‌زنند که این اتفاق غیر اصولی است. وی با انتقاد از رویکردهایی که معدنکاری را برابر با تخریب می‌دانند، گفت: معدن مرگ و تخریب ایجاد نمی‌کند، بلکه در نهایت می‌تواند با بازآفرینی طبیعت منطقه آن را به مقصدی برای گردشگران و رونق ژئوتوریسم تبدیل کند. رئیس خانه معدن ایران، افزود: در کشور معادنی داریم که به منطقه امن برای حیات وحش منطقه تبدیل شده‌اند و همزمان برداشت اقتصادی هم صورت می‌گیرد. بهرامن؛ با اشاره به الزام معدنکاران به ارائه طرح بازسازی همزمان با درخواست صدور مجوز معدن، بیان کرد: معادن شن و ماسه اطراف تهران در سیلاب سه سال پیش، بزرگ‌‌ترین کمک را به مدیریت بحران کردند. چرا که تبدیل به چاله آب‌هایی شدند که سیلاب را در خود جمع کرده و آهسته‌آهسته به سفره‌های زیرزمینی منتقل کردند. مدیریت این اتفاق را تشکل‌های معدنی انجام دادند و به کمک ستاد بحران رفتند. وی افزود: همان زمان تشکل‌های معدن پیشنهاد تشکیل ستاد بحرانی در بخش معدن را مطرح کردند که بتوان از امکانات آن به صورت برنامه‌ریزی‌شده در مواقع بحرانی استفاده کرد. این بخشی از مسئولیت اجتماعی است که معدنکاران به آن پایبند هستند.