غار یخگان، اعجاز طبیعت خلخال

   ناصر بهزادفر- غار یخگان در جنوب‌شرقی شهرستان خلخال فرار دارد. این غار در ارتفاع دو هزار و ۴۰۰ کیلومتر از سطح دریا و در دامنه غربی کوه «بوزخانا داغی» واقع شده است.  وجه تسمیه این غار به علت وجود خاصیت یخچالی در بخشی از غار می‌باشد. دهانه ورودی کوچک نیم متری آن از طریق […]

 

 ناصر بهزادفر- غار یخگان در جنوب‌شرقی شهرستان خلخال فرار دارد. این غار در ارتفاع دو هزار و ۴۰۰ کیلومتر از سطح دریا و در دامنه غربی کوه «بوزخانا داغی» واقع شده است.

 وجه تسمیه این غار به علت وجود خاصیت یخچالی در بخشی از غار می‌باشد.

دهانه ورودی کوچک نیم متری آن از طریق یک راهرو تنگ و باریک و طولانی به طول ۱۰ متر و به قطر ۵۰ سانتی‌متر به تالار وسیعی منتهی می‌شود.

غار یخگان، ورودی دیگری نیز دارد که از ورودی اصلی تنگ‌تر است و به همین دلیل ورود و خروج از آن کم‌تر صورت می‌گیرد.

هوای داخل غار سرد و به شدت مرطوب و نمناک است، به‌طوریکه از جمع شدن قطرات آب ناشی از تقطیر حاصل از برخورد بخار آب با دیواره سرد غار، حوضچه‌های آبی تا عمق ۱٫۵متر در ضلع‌شرقی کف غار تشکیل شده است.

هوای غار به وسیله دودکشی که به بیرون از غار راه دارد تأمین می‌شود و در داخل آن هیچ‌گونه کمبود اکسیژن مشاهده نمی‌شود.

تالار اصلی غار از جانب ضلع‌غربی به وسیله راهروهایی پیچ در پیچ به تالارهای نسبتاً کوچکی مربوط می‌شود.

در سقف غار استالاکتیت‌های جالب توجهی پدید آمده و در انتهای تالار بزرگ، تراس فوق‌العاده زیبایی وجود دارد که در ارتفاع ۸ متری از کف غار واقع شده است.

با این وجود ویژگی منحصر به فرد این اثر طبیعی در خاصیت متضاد آن با هوای خارج از غار است.

به‌طوریکه هوای داخل غار در زمستان گرم و در تابستان سرد بوده و با تشکیل بلورهای یخ به صورت قندیل و ورقه‌های نازک در سطح دیوار‌ها و سقف غار، خاصیت متمایزی به غار یخگان می‌بخشد.

جریان مداوم هوای گرم و مرطوب از سمت بیرون و سرد شدن آن در داخل موجب تشکیل بلورهای یخ می‌شود که به صورت تشکیل قندیل و ورقه‌های نازک در قسمت‌هایی از سطوح دیواره‌های سقف غار است.

مسیر دسترسی

غار یخگان در مسیر جاده خلخال به کوثر واقع شده است. دسترسی به غار از طریق این جاده به طول ۷۴ کیلومتر و ۳ کیلومتر راه پیاده‌رو امکان‌پذیر است.

منابع:

مهر

باشگاه خبرنگاران جوان

 

erangasht.blogfa.com