تقاضا برای دلار موقتی است

معاون صادرات بانک مرکزی تقاضا برای دلار موقتی است مدیر اداره صادرات بانک مرکزی اطمینان داد که تقاضای بالا در بازار ارز که سبب افزایش قیمت دلار شده است، با آغاز سال نو میلادی، فروکش می‌کند. به گزارش مناقصه‌مزایده از بانک مرکزی، قیمت دلار چهارشنبه هفته گذشته به دلیل افزایش چشمگیر تقاضا در بازار آزاد […]

معاون صادرات بانک مرکزی

تقاضا برای دلار موقتی است

مدیر اداره صادرات بانک مرکزی اطمینان داد که تقاضای بالا در بازار ارز که سبب افزایش قیمت دلار شده است، با آغاز سال نو میلادی، فروکش می‌کند.

به گزارش مناقصه‌مزایده از بانک مرکزی، قیمت دلار چهارشنبه هفته گذشته به دلیل افزایش چشمگیر تقاضا در بازار آزاد رو به فزونی نهاد و از محدوده ۴هزار تومان هم عبور کرد.

صرافان و فعالان بازار ارز، این افزایش را ناشی از بالا بودن تقاضا برای خرید دلار و متناسب نبودن آن با حجم ارز موجود در بازار عنوان می‌کردند.

در این پیوند، صمدکریمی، معاون صادرات بانک مرکزی، تقاضای ایجاد شده در بازار را فصلی، گذرا و غیربنیادین ارزیابی کرد.

وی گفت: با توجه به تحلیل‌های بانک مرکزی، نرخ‌های کنونی ارزهای عمده در بازار مقطعی و بیش‌تر ناشی از تقاضای پایان سال میلادی است.

کریمی افزود: انتظار می‌رود با گذر از این مقطع زمانی، تقاضای ارز مسافرتی و تجاری در بازار فروکش کرده و نرخ حواله‌جات ارزی کاهش یابد.

وی اضافه کرد: در ۳ ماهه پایانی سال و با ورود ارز صادرکنندگان غیرنفتی و افزایش عرضه بانک مرکزی بازار تعدیل خواهد شد.

این مدیر بانک مرکزی، به مردم توصیه کرد در شرایط کنونی به هیچ عنوان سراغ تقاضاهای سفته بازی، احتیاطی و تبدیل دارایی در بازار نروند.

کریمی با یادآوری این‌که بازار ارز در دو ماه اخیر با نوسان‌هایی روبه‌رو بوده است، گفت: عوامل بنیادین این نوسان تقاضاهای تجاری و مسافرتی و حواله‌جات ارزی ناشی از آن است.

وی در عین حال گفت که عوامل غیربنیادین نظیر افزایش فعالیت دلالان ارز، تحرکات معامله‌گران فردایی و امروزی و استمرار پدیده قاچاق کال و ارز کنترل بازار را دشوار می‌کند.

گفتنی است، ولی‌ا…سیف، رییس کل بانک مرکزی نیز چندی پیش افزایش نرخ دلار در بازار آزاد را ناشی از تقاضای فصلی دانسته و گفته بود که تجربه سال‌های گذشته نشان داده که با عبور از این مقطع زمانی و ورود ارز صادرکنندگان غیرنفتی به بازار، نرخ آن در بازار در ۳ ماهه پایانی سال کاهش می‌یابد.

بازگشت متزلزل نرخ دلار به زیر ۴۰۰۰ تومان

همچنین نرخ دلار در بازار تهران در آخرین روز هفته گذشته در حالی از کانال ۴۰۰۰ تومان خارج شد و به ۳۹۹۷ تومان کاهش یافت.

نرخ دلار که روز چهارشنبه گذشته به اوج خود رسیده و ۴۰۱۰ تومان تا ۴۰۲۰ تومان رو هم دید در آخرین روز هفته گذشته تا حدودی کاهش یافت و زیر کانال ۴۰۰۰ تومان برگشت هر چند به گفته صرافان میدان فردوسی این نرخ ۳۹۹۷ تومان چندان ثبات نخواهد داشت و باز هم نرخ دلار به کانال ۴۰۰۰ تومان باز خواهد گشت.

در این روز یورو با نرخ ۴۲۶۳ تومان و درهم امارات هم با قیمت ۱۱۲۵ تومان عرضه شد.

بازار ارز غافلگیر شد

گفتنی است، تصمیم بانک مرکزی آمریکا برای تغییر نرخ بهره در هفته گذشته کارشناسان و سرمایه‌گذاران بازار ارز را غافلگیر کرد و بازار تماماً تحت‌تأثیر جلسه کمیته عملیات بازار باز فدرال رزرو قرار گرفت. به دنبال این تصمیم دلار در برابر تمامی ارز‌ها تقویت شد.

به گزارش ایسنا، بعد از مدت‌‌ها گمانه‌زنی سرانجام فدرال رزرو در جلسه ماه دسامبر کمیته عملیات بازار باز، نرخ بهره کلیدی موسوم به «نرخ وجوه فدرال» را از ۰٫۵ به ۰٫۷۵ درصد افزایش داد و احتمال رشد آن در سال آتی از دو به ۳ مرحله افزایش یافت.

با این‌که کارشناسان و سرمایه‌گذاران انتظار افزایش ۰٫۲۵ درصدی نرخ بهره وجوه فدرال در این جلسه را داشتند، اما این‌که چرا این تغییر از نگاه تحلیلگران غافلگیرکننده بوده و واکنش شدید به بازار را به صورت رشد ارزش دلار در برابر سایر ارز‌ها به دنبال داشت موضوعی است که بانک مرکزی ایران آن را به افزایش تعداد دفعات بالا بردن نرخ بهره در سال ۲۰۱۷ نسبت داده که قرار است دو بار انجام شود.

گزارشی که بانک مرکزی از تغییرات ارزش دلار در هفته گذشته و به دنبال تغییر نرخ بهره دلار آمریکا اعلام کرده نشان می‌دهد که ارزش ین در برابر هر دلار تا ۲٫۲۲درصد و فرانک تا ۰٫۹۲درصد ضعیف شده است. از سوی دیگر ارزش دلار در برابر یورو تا ۱٫۰۶ و در برابر پوند تا ۰٫۰۷ درصد تقویت شد.

با این حال بعد از جلسه چهارشنبه گذشته فدرال رزرو و با اظهارات خانم یلن، رییس کل بانک مرکزی آمریکا، این انتظار در بازارهای مالی ایجاد شد که ممکن است این بانک در صورت لزوم بازهم سرعت افزایش نرخ بهره را در سال آینده میلادی افزایش دهد.

کارشناسان معتقدند که با توجه به برنامه‌های ترامپ، رییس‌جمهور منتخب آمریکا، اتخاذ چنین موضعی از سوی فدرال رزرو کاملاً منطقی و محتمل به نظر می‌رسید.

این در حالی است که ترامپ، به دنبال افزایش مخارج دولتی از طریق بالا بردن یک تریلیون دلاری کسری بودجه و در نتیجه افزایش فشارهای توری است.

اما این‌که چرا دلار در برابر برخی ارزهای دیگر تضعیف شده، تحلیل‌های دیگری وجود دارد بر این اساس که تا قبل از برگزاری جلسه کمیته عملیات بازار باز فدرال رزرو این نگرانی وجود داشت که ممکن است خانم یلن و همکارانش سیاست دو گانه‌ای در پیش گیرند.

به این معنا که نرخ بهره را ۰٫۲۵ درصد افزایش دهند، ولی در مقابل درباره آسیب‌پذیری رشد اقتصادی و افزایش شدید ارزش دلار در ماه‌های اخیر نگرانی‌هایی را بروز دهند. این موضوع می‌توانست در صورت تحقق باعث سقوط شدید دلار پس از برگزاری جلسه شود.

 

به همین دلیل سرمایه‌گذاران تا قبل از برگزاری این جلسه ترجیح دادند تا موقعیت افزایشی دلار در برابر سایر ارز‌ها را کاهش دهند.