تأمین مالی تولیدکنندگان از طریق بورس کالا

تأمین مالی تولیدکنندگان از طریق بورس کالا قیمت تضمینی اجرای طرح قیمت تضمینی محصولات کشاورزی در بورس کالا، یک بازی برد-برد برای کشاورزان و دولت است زیرا علاوه بر این‌که فرایند کشف قیمت، فروش محصول و نیز دریافت درآمد برای کشاورزان به راحتی میسر می‌شود، کاهش بار مالی دولت و همچنین افزایش ارتقای کیفیت محصولات […]

تأمین مالی تولیدکنندگان از طریق بورس کالا

قیمت تضمینی اجرای طرح قیمت تضمینی محصولات کشاورزی در بورس کالا، یک بازی برد-برد برای کشاورزان و دولت است زیرا علاوه بر این‌که فرایند کشف قیمت، فروش محصول و نیز دریافت درآمد برای کشاورزان به راحتی میسر می‌شود، کاهش بار مالی دولت و همچنین افزایش ارتقای کیفیت محصولات کشاورزان را به همراه دارد.

به گزارش «پایگاه خبری بورس کالای ایران»، میرمسعود پرور، مدیر واحد بورس کالا کارگزاری فولاد مبنا به اجرای طرح قیمت تضمینی به جای خرید تضمینی محصولات کشاورزی در بورس کالا اشاره کرد و گفت: از مشکلات حاکم در طرح خرید تضمینی عدم اعلام قیمت مناسب در زمان مقتضی براساس جو بازار بود که این امر منجر به عدم توان تصمیم‌گیری صحیح از سوی کشاورزان در مورد الگوی کشت و نیز انتخاب نوع محصول خواهد شد.

وی افزود: اجرای طرح قیمت تضمینی محصولات کشاورزی در بورس کالا، یک بازی برد-برد برای کشاورزان و دولت است زیرا علاوه بر این‌که فرایند کشف قیمت، فروش محصول و نیز دریافت درآمد برای کشاورزان به راحتی میسر می‌شود، کاهش بار مالی دولت و همچنین افزایش ارتقای کیفیت محصولات کشاورزان را به همراه دارد.

پرور با بیان این‌که کشف قیمت در بورس کالا براساس عرضه و تقاضا در فضایی کاملاً شفاف رخ می‌دهد، گفت: در سازوکار سیاست قیمت تضمینی وجه معاملات ظرف چند روز و مابه‌التفاوت قیمت کشف شده در بورس و قیمت تضمینی از سوی دولت به کشاورز پرداخت می‌شود که این امر به دلیل کاهش زمان پرداخت وجه کشاورزان از فروش محصولاتشان باعث رضایت خاطر آن‌ها شده است.

مدیر واحد بورس کالا کارگزاری فولاد مبنا به قوانین موجود در راستای اخذ مجوز عرضه محصول در بورس کالا اشاره کرد و گفت: محصول در ابتدا می‌بایست از شرایط کیفی استاندارد و متناسب برخوردار باشد تا در تابلو معاملاتی بورس کالا قرار گیرد و از آنجا که تضامین مربوط به انجام طرح قیمت تضمینی از انبار‌های پذیرفته شده در بورس اخذ می‌شود لذا انبار‌ها موظف به اطمینان کیفیت محصولات ارایه شده از سوی کشاورزان هستند.

این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان‌کرد: در این خصوص می‌توان گفت که با توجه به مزایای طرح قیمت تضمینی در آینده نزدیک شاهد افزایش کیفیت محصولات کشاورزی در سطح کشور و منطقه خواهیم بود.

کاهش بار مالی دولت

پرور به کاهش بار مالی دولت به عنوان دیگر مزایای موجود در طرح قیمت تضمینی اشاره کرد و گفت: با عرضه محصولات کشاورز در چرخه معاملات بورس کالا در قالب سیاست قیمت تضمینی، دولت به جای پرداخت کل هزینه‌های خرید تضمینی، مابه‌التفاوت قیمت بورس و نرخ تضمینی را به کشاورزان پرداخت می‌کند که این موضوع در شرایط فعلی یک امتیاز ویژه برای دولت به شمار می‌رود.

مدیر واحد بورس کالا کارگزاری فولاد مبنا در ادامه اذعان‌کرد: با توجه به تجربه موفق بورس کالا در پرداخت وجوهات ناشی از معاملات به تولیدکنندگان، این امر نیز در حوزه کشاورزان هم رعایت شده و در کوتاه‌ترین زمان پس از تسویه معاملات از سوی خریدار، مبالغ به حساب آن‌ها واریز می‌شود.

وی در خصوص مزایای تأمین مالی بنگاه از طریق بورس کالا گفت: به‌طور کلی تأمین مالی از طریق بازار سرمایه می‌تواند جایگزین مناسبی جهت دریافت تسهیلات بانکی باشد. لازم به ذکر است که در بورس کالا می‌توان از طریق قراردادهای سلف (فروش سلف)، اوراق سلف موازی استاندارد و معاملات گواهی سپرده کالایی اقدام به تأمین مالی کرد.

پرور تصریح‌کرد: در قراردادهای سلف، تولیدکنندگان می‌توانند با پیش فروش محصولاتشان، اقدام به تأمین مالی کوتاه مدت و چندماه از طریق بورس کالا کنند که برای این کار شرکت متقاضی می‌تواند با ارایه تضامین لازم نزد بورس و با انتشار اطلاعیه عرضه در چارچوب قوانین، سرمایه در گردش مورد نیاز واحد را با سهولت تهیه نماید.

مدیر واحد بورس کالا کارگزاری فولاد مبنا به اوراق سلف موازی استاندارد اشاره کرد و گفت: اوراق سلف موازی استاندارد نیز تاکنون به صورت یکساله به منظور تأمین مالی شرکت‌های تولیدی منتشر شده و با پوشش ریسک برای خریداران کالا و نیز تسهیل مبادلات با عرضه‌کننده با نرخ بهره متناسب باعث ایجاد جذابیت برای خریداران می‌شود و هزینه این نوع تأمین مالی نسبت به اخذ تسهیلات از شبکه بانکی کم‌تر است.

وی گفت: سومین ابزار تأمین مالی در بورس کالا، گواهی سپرده کالایی است که متقاضی تأمین مالی می‌تواند از این اوراق به عنوان پشتوانه‌ای جهت اخذ تسهیلات بانکی استفاده کنند.

 

پرور با تأکید بر این‌که انتشار اوراق سلف باعث ورود سرمایه‌های راکد به چرخه مالی کشور می‌شود، گفت: اوراق سلف به دلیل بازدهی متناسب با شرایط بازار می‌تواند جایگزین مناسبی برای انتشار اوراق قرضه دولتی باشد. تاکنون بورس کالا شاهد استقبال خوبی جهت انتشار این اوراق بوده و به‌طور قطع در آینده استفاده از این نوع تأمین مالی از سوی فعالان عرصه صنعت تداوم خواهد داشت.