فضای خصولتی شکل گرفته در کشور مشکلات بسیاری را ایجاد کرده است

سخنگوی کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس فضای خصولتی شکل گرفته در کشور مشکلات بسیاری را ایجاد کرده است سخنگوی کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت: بستر ورود بخش خصوصی به صنعت برق باید فراهم شود. به گزارش ایسنا، محمدمهدی‌مفتح در همایش نقش و جایگاه جوانان در تحقق اقتصاد مقاومتی در صنعت […]

سخنگوی کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس

فضای خصولتی شکل گرفته در کشور مشکلات بسیاری را ایجاد کرده است

سخنگوی کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت: بستر ورود بخش خصوصی به صنعت برق باید فراهم شود.

به گزارش ایسنا، محمدمهدی‌مفتح در همایش نقش و جایگاه جوانان در تحقق اقتصاد مقاومتی در صنعت برق با بیان این‌که اقتصاد مقاومتی با تأکیداتی که در خصوص آن وجود دارد به عنوان یک پارادایم در اقتصاد ایران مطرح است، افزود: سیاست‌های اصل ۴۴ قانون اساسی و سیاست‌های اقتصاد مقاومتی دو پارادایم در اقتصاد ایران به شمار می‌روند.

وی با بیان این‌که تحقق این دو می‌تواند مجموعه اقتصاد ایران را به صورت مناسبی شکل بدهد، افزود: بسیاری از مشکلات اقتصادی ما شاید ناشی از عدم توجه به این دو مقوله مهم است.

وی افزود: فضای خصولتی که در اقتصاد ایران شکل گرفته مشکلات بسیاری را برای کشور ایجاد کرده و ناشی از عدم تحقق کامل اصل ۴۴ یا اقتصاد مقاومتی است.

مفتح با طرح این سؤال که دلیل طرح اقتصاد مقاومتی چیست، افزود: در سطح کلان وضعیت اقتصاد را براساس شاخص‌های مختلفی مورد ارزیابی قرار می‌دهند که بررسی هر یک می‌تواند تصویری از اقتصاد کلان کشور را نشان دهد.

وی به گزارشی که در خرداد ماه سال ۹۰ توسط مرکز پژوهش‌های مجلس ارایه شده و در آن از دیدگاه شاخص‌های مختلف وضعیت اقتصاد کشور از سال ۳۹ تا پایان ۹۳ مورد بررسی قرار گرفته است، اشاره کرد و افزود: در شاخص نرخ رشد اقتصادی در مدت زمان یاد شده شاهد نوسانات زیادی هستیم و روند یکسانی در این بخش مشاهده نمی‌شود.

مفتح بر این اساس متوسط رشد اقتصادی ایران از سال ۳۹ تا ۹۳ را ۴٫۶ درصد عنوان کرد و گفت: این شاخص از سال ۶۸ بعد از جنگ تا ۹۳ حدود ۴ درصد برآورد شده است.

وی با بیان این‌که این رشد در این سال‌ها پایین، نوسانی و غیراشتغال‌زا است، افزود: حادترین مشکل کشور ما بیکاری است و به همین دلیل هفته گذشته تشکیل کمیسیون ویژه بیکاری در مجلس مصوب شد تا به‌طور ویژه به این مهم بپردازیم. شاید در سال‌های ۶۸ تا ۹۳ که رشد اقتصادی ایران ۴ درصد است متوسط رشد شاغلین نزدیک به صفر باشد و اگر شغلی هم ایجاد شده از آن سو شاهد خروجی از حوزه اشتغال هستیم.

مفتح رشد کشور در این دوران را وابسته به نفت عنوان کرد و افزود: بهره‌وری نیز بسیار پایین بوده است.

وی در خصوص شاخص تورم نیز گفت: در این دوران تورم نیز بسیار بالاست و در سال ۲۰۰۰ که تورم متوسط جهان کم‌تر از ۵ درصد بوده، ولی ما در ایران تورم ۱۵ درصدی را تجربه کردیم.

مفتح با بیان این‌که در شاخص بیکاری نیز بر اساس تعریف رسمی آن وضعیت مناسبی نداریم و براساس این تعریف ۲٫۷ میلیون بیکار در ایران وجود دارد که اگر به صورت واقعی و خارج از این تعریف وضعیت را بررسی کنیم بیش از ۶٫۵ میلیون بیکار در ایران وجود دارد، افزود: ۲۴ درصد جوانان ۱۵ تا ۲۹ سال ایرانی، بیکار هستند.

وی در خصوص شاخص توزیع درآمد نیز اظهار کرد: در این شاخص به‌ویژه در ضریب جینی وضعیت بدی نداریم و اوضاع نسبتاً رو به بهبود است و از ۰٫۴ سال ۸۹ به ۰٫۳۷ سال ۹۳ رسیده‌ایم و نابرابری توزیع درآمد کاهش یافته که ناشی از اجرای برخی سیاست‌هاست. در سال ۸۹ درآمد دهک بالا ۱۴٫۵ برابر دهک پایین بود.

مفتح افزود: وضعیت شاخص‌های یاد شده مجموع وضعیت اقتصاد ما از یک دیدگاه کلان در مدت زمان یاد شده است. تئوری که قبل از انقلاب و سال‌های بعد از آن تا ابلاغ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی حاکم بوده این نتیجه را داشته است.

وی در ادامه با بیان این‌که مدل توسعه اقتصادی هر کشوری منحصر به فرد است و هر منطقه‌ای باید مدل خاص خود را دارا باشد؛ چرا که ویژگی‌های هر منطقه خاص همان منطقه است، افزود: شرایط، ضوابط و زمینه‌ها نیز در هر منطقه متفاوت است.

مفتح افزود: مدل توسعه اقتصادی در ایران باید برخواسته از نظام جمهوری اسلامی ایران باشد. ما در یک نظام ایدئولوژیک کار می‌کنیم و انقلاب ما صرفاً مبتنی بر مسایل اقتصادی شکل نگرفته است، هدف از این انقلاب تحقق و توسعه اسلام بوده و این مهم باید در مدل توسعه اقتصادی کشور مورد توجه قرار گیرد.

وی با بیان این‌که ما داعیه دار ایجاد انقلاب جهانی هستیم و باور داریم که این مکتب می‌تواند جهان را به فلاح برساند، افزود: در راستای دستیابی به این هدف ابتدا باید این مهم را در کشورمان به صورت درست پیاده کنیم و مدیریت در تمامی زمینه‌ها بر مبنای آموزه‌های اسلامی صورت بگیرد و یکی از مواردی که این مهم باید در خصوص آن عملیاتی شود اقتصاد است.

مفتح سهم بالایی از عدم تحقق اهداف و دیدگاه‌های اقتصادی در کشور را ناشی از فاصله گرفتن از تعالیم اسلام دانست و افزود: در این مورد هم مدل مورد نظر ما باید متناسب با شرایط خودمان و مبتنی بر ایدئولوژی انقلاب باشد.

وی تأکید کرد: این مدل همان اقتصاد مقاومتی است. مدلی که متناسب با شرایط موجود و در راستای اهداف بلندمدت انقلاب است و می‌تواند ویژگی‌های اقتصادی یک کشور ثروتمند و موفق را محقق کند.

مفتح اقتصاد مقاومتی را الگوی اقتصادی علمی و بومی برآمده از فرهنگ انقلابی و اسلامی دانست و افزود: این مدل از یکسو مبتنی بر ارزش‌‌ها و آرمان‌‌ها و از سویی متناظر بر مسایل واقعی اقتصاد کشور است.

وی انقلاب ایران را به لحاظ ماهیت درگیر با نظام سلطه عنوان کرد و افزود: بدعهدی‌هایی که اخیراً از سوی آمریکا انجام شده، ناشی از همین ماهیت استکباری است، در حالی که ذات تفکر اسلامی مقابله با استکبار است و این دو همواره با یکدیگر در تقابل هستند.

وی افزود: ما باید اقتصادی متناسب با مبانی خودمان داشته باشیم که همان اقتصاد مقاومتی است و عدالت بنیان بودن، اتکا به دانش و فناوری و فسادستیزی از ویژگی‌های آن است.

 

مفتح با اشاره به لزوم افزایش صادرات برق به عنوان یکی از موارد ذکر شده در بند ۱۳ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی گفت: این افزایش صادرات در راستای مقابله با ضربه‌پذیری درآمد نفت و گاز در این سیاست‌ها مورد تأکید قرار گرفته است.