تولید۱۰۰ درصد پنبه مورد نیاز کشور تا افق ۱۴۰۴

تولید۱۰۰ درصد پنبه مورد نیاز کشور تا افق ۱۴۰۴ مجری طرح پنبه وزارت جهادکشاورزی گفت: در نظر داریم طبق برنامه تا افق ۱۴۰۴، ۱۰۰ درصد نیاز پنبه کشور از تولیدات داخلی تأمین شود. به گزارش مناقصه‌مزایده به نقل از وزارت جهادکشاورزی، ابراهیم هزار جریبی پیش‌بینی کرد تا پایان برنامه پنجساله ششم توسعه پنبه مورد نیاز […]

تولید۱۰۰ درصد پنبه مورد نیاز کشور تا افق ۱۴۰۴

مجری طرح پنبه وزارت جهادکشاورزی گفت: در نظر داریم طبق برنامه تا افق ۱۴۰۴، ۱۰۰ درصد نیاز پنبه کشور از تولیدات داخلی تأمین شود.

به گزارش مناقصه‌مزایده به نقل از وزارت جهادکشاورزی، ابراهیم هزار جریبی پیش‌بینی کرد تا پایان برنامه پنجساله ششم توسعه پنبه مورد نیاز کشور به میزان ۲۹۲ هزارتن با عملکرد تولید دو هزار و ۸۹۴ کیلوگرم در هر هکتار، معادل ۷۰ درصد در داخل تولید شود.

وی اظهارداشت: سطح زیر کشت پنبه در برنامه ششم توسعه به ۱۰۰ هزار هکتار خواهد رسید.

وی توسعه کشت نشایی را یکی از راهکارهای افزایش تولید پنبه در کشور عنوان و تصریح‌کرد: در برنامه ششم توسعه از ۱۰۰ هزار هکتار پیش‌بینی سطح زیر کشت پنبه، ۴۰ هزار هکتار کشت نشایی و ۶۰ هزار هکتار کشت مستقیم انجام خواهد شد.

مجری طرح پنبه کشور، افزایش بهره‌وری و عملکرد تولید را از مزایای کشت نشایی برشمرد و گفت: با کشت نشایی یک یا دوبار، سمپاشی نیز کاهش می‌یابد و مبارزه با آفات در سطح کوچکی از خزانه صورت می‌گیرد.

** کشت نشایی پنبه در ۶ استان کشور

وی افزود: اکنون در ۶ استان کشور نزدیک به ۶ هکتار کشت نشایی به صورت الگویی داریم که از این سطح حداکثر بهره‌وری را برای ترویج، آموزش و اطلاع‌رسانی انجام داده‌ایم.

هزارجریبی با اشاره به این که در استان‌های گلستان، خراسان رضوی، فارس، اردبیل، قم و خراسان‌جنوبی کشت نشایی به صورت الگویی انجام می‌شود، ادامه داد: در این استان‌ها نزدیک به ۲۵ تا ۳۰ درصد افزایش عملکرد تولید در مقایسه با کشت مستقیم بذر داشته‌ایم.

وی کاهش هزینه‌های تولید پنبه را یکی از برنامه‌های معاونت امور زراعت عنوان کرد و افزود: ایجاد بانک نشا به صورت متمرکز توسط بخش خصوصی، تهیه ماشین‌های نشاکار و استفاده از خاک‌های معمولی هزینه تولید پنبه را کاهش می‌دهد.

این مقام مسؤول در بخش زراعت، توسعه کشت حفاظتی را از دیگر برنامه‌ها برای افزایش تولید این محصول عنوان کرد و گفت: سال گذشته دو هزار و ۵۰۰ هکتار کشت حفاظتی پنبه داشتیم و امسال کشت حفاظتی در ۴ هزار هکتار از اراضی اجرا شده، ضمن آن که نزدیک به ۸ هزار هکتار در کشت کم خاک‌ورزی صورت گرفته است.

وی با بیان این که کشاورزان به توسعه کشت این محصول اعتقاد دارند، گفت: ما با برنامه‌ریزی‌های انجام شده تلاش می‌کنیم اعتقاد کشاورزان به مرحله اجرا برسد.

هزار جریبی افزود: در این راستا قصد داریم از طریق نشست‌ها و مذاکره با صنعت نساجی، مسایل بازرگانی پنبه را برطرف کنیم و ارتباط صنعت و تولید را بهبود بخشیم.

وی اضافه کرد: درصدد هستیم زنجیره تولید نساجی از کشت پنبه تا تهیه پوشاک در داخل کشور به منظور اشتغالزایی ایجاد شود.

وی افزود: پنبه مانند کلزا از گیاهانی است که در تناوب با محصولات استراتژیک مانند گندم است و در تولید این محصولات تأثیر می‌گذارد.

به گزارش ایرنا، پنبه یک محصول کشاورزی ‌تشکیل‌شده از الیافی نرم و پف‌دار است که درون کپسولی به دور تخم‌های گیاه پنبه می‌روید که از الیاف پوشاننده دانه گیاه پنبه (با نام علمی Gossypium) به دست می‌آید.

گیاه پنبه بومی مناطق گرمسیری و نیمه‌گرمسیری سراسر جهان شامل قاره آمریکا، آفریقا و هند است و بیش‌ترین تنوع پنبه‌های وحشی نخست در مکزیک، و سپس در استرالیا و آفریقا یافت می‌شود.

بخش‌هایی از الیاف پنبه در کاوش‌های باستان‌شناسی مربوط به ۵ هزار پیش از میلاد در مکزیک و تمدن دره سند (پاکستان امروزی) پیدا شده‌اند.

پنبه از مهم‌ترین و پرکاربرد‌ترین الیاف طبیعی در صنعت نساجی است .

براساس آمارها، ۲۵ میلیون تن پنبه در سال تولید می‌شود که این میزان برابر با سطح زیر کشت ۲٫۵ درصد از زمین‌های کشاورزی جهان است همچنین چین بزرگ‌ترین تولیدکننده پنبه در جهان به شمار می‌رود که بیش‌تر پنبه تولیدیش در داخل کشور به مصرف می‌رسد و ایالات متحده آمریکا برای سال‌های متمادی بزرگ‌ترین صادرکننده پنبه در جهان بوده است.