مقابله با پلاستیک در دستور کار وزارت صمت؛ توزیع رایگان ممنوع!

مهدی یاوری- کنار خیابان، کنار چشمه، کنار ساحل، کنار جنگل و… تا چشم کار می‌کند، پلاستیک می‌بینیم. نمادی از بی‌فرهنگی مطلق برای مردمی که مدعی تمدن ۲۵۰۰ ساله هستند. البته اینها تنها یک‌سوی مسئله هستند و سوی دیگر آن مضرات بی‌شمار پلاستیک‌ها برای طبیعت است. قاتلان سمی که کم‌کم جون طبیعت و محیط‌زیست را می‌گیرند، […]

مهدی یاوری- کنار خیابان، کنار چشمه، کنار ساحل، کنار جنگل و… تا چشم کار می‌کند، پلاستیک می‌بینیم. نمادی از بی‌فرهنگی مطلق برای مردمی که مدعی تمدن ۲۵۰۰ ساله هستند. البته اینها تنها یک‌سوی مسئله هستند و سوی دیگر آن مضرات بی‌شمار پلاستیک‌ها برای طبیعت است. قاتلان سمی که کم‌کم جون طبیعت و محیط‌زیست را می‌گیرند، بدون اینکه راهکار امیدبخشی جز فرهنگ‌مداری داشته باشند. در واقع استفاده از کیسه‌ها و ظرف‌های پلاستیکی آنچنان با زندگی روزمره‌ ما پیوند خورده است که نمی‌توانیم روزی را بدون وجود آن‌‌ها تصور کنیم. این محصولات از مواد سمی خطرناکی ساخته شده‌اند که نه‌تنها به محیط‌زیست آسیب می‌زند، بلکه بر روی سلامتی انسان هم تأثیرات منفی بسیار زیادی دارد. اغلب مردم با اینکه می‌دانند کیسه‌ پلاستیکی و ظرف‌های ساخته شده از پلاستیک به محیط‌زیست آسیب می‌زند، باز هم برای خرید و جابه‌جایی وسایل از کیسه‌ پلاستیکی استفاده می‌کنند. دسته‌بندی و دور ریختن زباله‌ها یکی از کارهایی است که میزان بسیار زیادی کیسه‌ پلاستیکی مصرف می‌کند. دفن زباله با این کیسه‌ها آسیب‌های جبران‌ناپذیری به محیط‌زیست می‌زند؛ آسیب‌هایی مثل خفگی حیوانات، آلودگی، مسدود شدن مجاری آب‌ و رودخانه‌ها.

مقابله جهانی با پلاستیک

پس از مشاهده‌ این آسیب‌‌ها، فعالین محیط‌زیست و قانون‌گذاران تا حدی بر روی گسترش فرهنگ کاهش مصرف کیسه‌ پلاستیکی کار کردند. مثلاً در آفریقای‌جنوبی قانونی تصویب شد که استفاده از کیسه‌های پلاستیکی را محدود کرد. چندین کشور اروپایی با در نظر گرفتن تأثیر منفی کیسه‌های پلاستیکی بر محیط‌زیست و تولید محصولات کشاورزی، راهکارهایی برای کاهش این آسیب‌‌ها ارائه دادند. دولت ژاپن برای کاهش تولید و مصرف کیسه‌های پلاستیکی هزینه‌ آن‌‌ها را به صورت کامل از مردم دریافت می‌کند.

ممنوعیت توزیع رایگان کیسه‌های پلاستیکی

در همین رابطه، مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط‌زیست، با اشاره ماده۲ آیین‌نامه حذف پلاستیک کمتر از ۲۵ میکرون، گفت: براساس آن وزارت صنعت،معدن‌وتجارت مکلف است ترتیبی اتخاذ کند تا تولیدکنندگان کیسه‌های پلاستیکی با ضخامت کمتر از ۲۵ میکرون طی یک برنامه پنج‌ساله، سالانه ۲۰ درصد از ظرفیت تولیدی خود را با کیسه‌های سازگار با محیط‌زیست جایگزین کنند. مهدی خادم‌ثامنی؛ مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط‌زیست، درباره آخرین وضعیت اجرای آیین‌نامه حذف پلاستیک‌های با قطر کمتر از ۲۵ میکرون به ایسنا، گفت: آیین‌نامه کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی در مهرماه ۱۴۰۱ ابلاغ شد. این آیین‌نامه مشتمل بر ۱۰ ماده می‌شود که ماده (۱) درباره تعاریف است. وی با بیان اینکه براساس ماده۲ وزارت صنعت،معدن‌وتجارت مکلف است، ترتیبی اتخاذ کند تا تولیدکنندگان کیسه‌های پلاستیکی با ضخامت کمتر از ۲۵ میکرون، از تاریخ ابلاغ این آیین‌نامه طی یک برنامه پنج‌ساله، سالانه ۲۰ درصد از ظرفیت تولیدی خود را با کیسه‌های سازگار با محیط‌زیست یا زیست تخریب‌پذیر جایگزین کنند، اظهار کرد: ماده۲ این آیین‌نامه به مرحله اجرا در آمده است و استاندارد آن‌‌ها تصویب شد. شیوه‌نامه آن نیز در حال انجام است همچنین در جهت همکاری برای اجرای آن وزارت صمت نظر خود را اعلام کرد. ما منتظر نظر اداره اقتصاد و دارایی هستیم که شیوه‌نامه ماده ۲ را ابلاغ کند. خادم‌ثامنی؛ اضافه کرد: در حال پیگیری هستیم تا استاندارد ملی آن تدوین و تصویب و برای کارگروه ملی سازمان ملی استاندارد ارسال شود تا در شورای ملی، سازمان ملی استاندارد تبدیل به استاندارد اجباری می‌شود. مدیر کل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط‌زیست، اضافه کرد: شیوه‌نامه ماده ۳ نیز توسط وزارت صمت تدوین، تصویب و ابلاغ شد. براساس آن توزیع رایگان کیسه‌های پلاستیکی ممنوع شده است. خادم‌ثامنی؛ در پایان با اشاره به قابلیت این آیین‌نامه و اولویت اجرایی آن در کشور، خاطرنشان کرد: همه استان‌‌ها اولویت اجرای آیین‌نامه حذف پلاستیک‌های با قطر کمتر از ۲۵ میکرون را دارا هستند و این آیین‌نامه در بیشتر استان‌‌ها در حال انجام است.