تأخیر عراقی‌ها در ابلاغ مراتب برنده شدن پیمانکاران ایرانی در مناقصات

مهم‌ترین چالش پروژه‌های آب و برقی بازار عراق بررسی شد تأخیر عراقی‌ها در ابلاغ مراتب برنده شدن پیمانکاران ایرانی در مناقصات صدور ضمانتنامه‌های ارزی برای شرکت در مناقصات بین‌المللی در بن بست دبیر ستاد همکاری‌های ایران و عراق در حوزه آب و برق، با اشاره به وضعیت روابط تجاری ایران و عراق طی چند سال […]

مهم‌ترین چالش پروژه‌های آب و برقی بازار عراق بررسی شد

تأخیر عراقی‌ها در ابلاغ مراتب برنده شدن پیمانکاران ایرانی در مناقصات

صدور ضمانتنامه‌های ارزی برای شرکت در مناقصات بین‌المللی در بن بست

دبیر ستاد همکاری‌های ایران و عراق در حوزه آب و برق، با اشاره به وضعیت روابط تجاری ایران و عراق طی چند سال گذشته بیان کرد: با وجودی که این کشور تحت اشغال و اقدامات تروریستی قرار داشته و درگیر ناامنی و مشکلات تثبیت نظام سیاسی جدید خود بوده، اما نقش اول را در صادرات غیرنفتی ایران بازی کرده است.

به گزارش ایسنا، بهرام نظام الملکی با بیان این‌که صرف‌نظر از مسایل سیاسی و امنیتی، کشور عراق در صادرات غیرنفتی ایران نیز می‌تواند جایگاه اول را داشته باشد، اظهارکرد: این بدان معناست که عراق علاوه بر نقش اول در تأمین منافع ملی ایران در میان همسایگان می‌تواند در صادرات غیرنفتی ایران نیز نقش اول را داشته باشد.

 

وی با بیان این‌که عراق در صنعت آب و برق حضور فعالی در صدور خدمات فنی و مهندسی دارد. اظهارکرد: در سال ۱۳۹۴ بیش از ۹۸ درصد صادرات خدمات فنی و مهندسی کشور در این حوزه اتفاق افتاد به‌گونه‌ای که می‌توان گفت این صنعت در بازار عراق نیز بسیار فعال بوده ولی با توجه به میزان توانمندی صنعت امکان چند برابر شدن رقم صادرات خدمات فنی و مهندسی به کشور عراق در صورت برطرف شدن مشکلات موجود وجود دارد.

دبیر ستاد همکاری‌های ایران و عراق در حوزه آب و برق با بیان این‌که روابط ایران و عراق تحت تأثیر چند مؤلفه قرار دارد که این مؤلفه‌ها در تحکیم و توسعه مناسبات میان دو کشور تأثیر‌گذار است، گفت: مشترکات فرهنگی و دینی دو ملت و وجود یک رابطه کهن و تاریخی میان آنها، وجود منافع مشترک میان دو ملت در این بین بسیار تأثیر‌گذار است چراکه ایران و عراق هر دو به دنبال ایجاد ثبات، امنیت و شکوفایی سازندگی در عراق هستند. سیاست جمهوری اسلامی ایران، حمایت و کمک به عراقی است که با ثبات، امن، مستقل و آزاد، دارای تمامیت ارضی محفوظ و حاکمیت مستقل ملی و به دور از حضور نیروهای بیگانه باشد.

نظام‌الملکی ادامه داد: علاوه ‌بر این ظرفیت‌های ممتاز همکاری میان ایران و عراق شامل وجود طولانی‌‌ترین مرزهای مشترک میان دو کشور در مقایسه با همسایگان دیگر، وجود ۶ گذرگاه مرزی و ۱۲ بازارچه مرزی، وجود اماکن مقدسه در داخل دو کشور و توریستی و سیاحتی بودن ایران و عراق، وجود ظرفیت‌های فوق‌العاده‌ای برای همکاری هر دو کشور در عرصه‌های سیاسی، فرهنگی، تجاری و اقتصادی، تجربه خوب ایران در عرصه بازسازی پس از جنگ و آمادگی انتقال این تجربیات به عراق و در نهایت تمرکز اراده رهبران هر دو کشور بر تحکیم و توسعه مناسبات فی مابین است.

به‌گفته وی در چارچوب این سیاست‌ها، جمهوری اسلامی ایران از بدو شکل‌گیری عراق جدید، هم از هویت اسلامی عراق و هم از دموکراسی و ثبات و امنیت این کشور حمایت کرده است. در واقع تلاشی که جمهوری اسلامی ایران در عرصه کمک به امنیت، نظام سیاسی جدید و سازندگی این کشور داشته دال بر این است که اراده مسؤولان ایران برای کمک به عراق جدید بوده و با توجه به مؤلفه‌هایی که در روابط دو کشور اثر‌گذار است، می‌توان شاهد یک رابطه قوی با یک رشد فزاینده در روابط دو کشور بود.

دبیر ستاد همکاری‌های ایران و عراق در حوزه آب و برق با اشاره به اهم چالش‌ها و مشکلات حضور در بازار عراق، گفت: مشکل صدور ضمانتنامه‌های ارزی برای شرکت در مناقصات بین‌المللی، مشکل گشایش اعتبارات اسنادی، نقل و انتقال پول، نوسانات نرخ ارز، تاخیر در پرداخت به موقع مطالبات طرف ایرانی بابت صادرات برق به آن کشور، تاخیر در پرداخت به موقع مطالبات پیمانکاران مجری پروژه‌ها در کشور عراق و تاخیر در ابلاغ مراتب برنده شدن شرکت ایرانی در مناقصات پروژه‌های آن کشور از سوی طرف عراقی از جمله مشکلاتی است که می‌توان به آن اشاره کرد.

نظام‌الملکی ادامه داد: عدم تخصیص خط اعتباری برای شرکت‌های صادرکننده تجهیزات صنعت آب و برق به عراق، محدودیت منابع مالی بانک‌های عامل از جمله بانک توسعه صادرات، صندوق توسعه ملی و … جهت استفاده در تأمین مالی پروژه‌ها، تعامل گا‌هی کمرنگ سفارت ایران در عراق جهت تسهیل امور صادرات از جمله اطلاع‌رسانی به موقع مناقصات پروژه‌ها و همچنین پیگیری مشکلات شرکت‌های دارای پروژه در آن کشور، از دیگر مشکلات و چالش‌های ارتباط با عراق است.

به گفته وی بالا بودن نرخ سود تسهیلات و کارمزد خدمات بانکی بانک‌های عامل، صندوق توسعه ملی و همچنین خدمات بیمه‌ای صندوق ضمانت صادرات در مقایسه با سایر کشور‌ها و عدم وجود مشوق‌های کافی برای توجه بیش‌تر شرکت‌های ایرانی به بازار عراق، با توجه به رقبای ایران در بازار آن کشور از دیگر چالش‌هایی است که می‌توان به آن اشاره کرد.

دبیر ستاد همکاری‌های ایران و عراق در حوزه آب و برق در خصوص اهمیت بازار عراق برای صادرات خدمات فنی و مهندسی صنعت آب و برق، اظهارکرد: با مقایسه نقش عراق با دیگر کشورهای همسایه در تأمین امنیت و منافع ملی ایران جایگاه اول این کشور در نگاه دستگاه سیاست خارجی ایران مشخص می‌شود.

نظام‌الملکی با اشاره به فرصت‌های حضور در بازار عراق، عنوان‌کرد: قرابت دیرینه فرهنگی، دینی و تاریخی دو کشور، نیاز کشور عراق به انرژی برق و نقش ایران در تأمین برق مورد نیاز، با توجه به تمایل جدی مسؤولان وزارتخانه‌های انرژی و برق دو کشور برای همکاری بسیار حایز اهمیت است.

وی با بیان این‌که وجود زمینه‌های مطلوب و تجربیات کافی برای برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی صنعت آب و برق در آن کشور و وجود موافقتنامه‌ها و یادداشت تفاهم‌های دو جانبه در زمینه احداث می‌تواند تأثیر مثبت در رابطه دو کشور داشته باشد، اظهارکرد: نگاه ویژه مسؤولین کشور به اهمیت بازار عراق در گسترش ارتباطات و تعاملات دو جانبه اقتصادی، سیاسی و فرهنگی از دیگر زمینه‌های فرصت در بازار عراق است.

دبیر ستاد همکاری‌های ایران و عراق در حوزه آب و برق در خصوص خطوط انتقال، پست ها و طرح‌های نیروگاهی، اظهارکرد: نزدیکی جغرافیایی بازار عراق برای توسعه صدور خدمات صنعت آب و برق، شناخت مسؤولین صنعت آب و برق کشور عراق از توانمندی فنی و اجرایی بالای شرکت‌های ایرانی در این زمینه‌ها، مشارکت چشمگیر شرکت‌های ایرانی در اجرای پروژه‌های برق رسانی عتبات عالیات و امکان همکاری در سایر پروژه‌های برق‌رسانی آن کشور و وجود درآمدهای نفتی قابل توجه و عدم محدودیت منابع مالی جهت تخصیص اعتبار برای طرح‌های صنعت آب و برق عراق از جمله مواردی است که می‌توان به آن اشاره کرد.

نظام‌الملکی افزایش سرمایه صندوق ضمانت صادرات و بانک توسعه صادرات و تشکیل بانک مشترک توسط دو کشور جهت تأمین مالی پروژه‌های زیربنایی که باعث حذف رقبا خواهد شد را پیشنهادی در خصوص تسهیل و توسعه صادرات در بازار عراق دانست و افزود: اجرای بیمه قراردادهای صادراتی توسط صندوق ضمانت صادرات در مقابل انواع ریسک‌های سیاسی و تجاری است تا شرکت‌ها بتوانند این گونه بیمه‌ها، تسهیلات بانکی ارزان‌قیمت را از بانک‌ها دریافت کنند.

 

به‌گفته وی ایجاد مکانسیم پیمان پولی دوطرفه مبتنی بر پایه پولی دو کشور ایران و عراق برای تسهیل در امر صادرات، اجرایی شدن تفاهمنامه‌های امضا شده در اجلاس‌های کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور، حمایت جدی ستاد همکاری‌های مشترک ایران و عراق از شرکت‌های صادرکننده خدمات صنایع آب و برق و استقرار دفتر نمایندگی تشکل‌های صنعت آب و برق در عراق جهت تسهیل و تقویت صادرات در آن کشور از دیگر مواردی است که می‌تواند در تسهیل و توسعه صادرات در بازار عراق مؤثر باشد.