هانیه قنادزاده ـ میوه از دیرباز در فرهنگ ایرانیان کالایی برای پذیرایی بوده و این نیز ریشه در تاریخ این مرز پُرگهر دارد. زمانی که نیاکان بسیار دور ما اکثراً کشاورز بودند و از طریق کشاورزی روزگار میگذراندند. کتاب تاریخ را که ورق بزنی میبینی که جایگاه کشاورزی نزد ایرانیان باستان چقدر مهم بوده است. […]
هانیه قنادزاده ـ میوه از دیرباز در فرهنگ ایرانیان کالایی برای پذیرایی بوده و این نیز ریشه در تاریخ این مرز پُرگهر دارد. زمانی که نیاکان بسیار دور ما اکثراً کشاورز بودند و از طریق کشاورزی روزگار میگذراندند. کتاب تاریخ را که ورق بزنی میبینی که جایگاه کشاورزی نزد ایرانیان باستان چقدر مهم بوده است. در واقع کشاورزی در ایرانباستان همواره از جمله وظایف مهم اجتماعی بوده است؛ اهمیت کشاورزی در ایران و بالا رفتن میزان کشت و تأثیر آن در زندگی مردم به پایهای بود که دیگران ایرانیان را همواره میستودند. پادشاهان هخامنشی در بهرهبرداری از منابع طبیعی و آب و خاک و توسعه بازرگانی و کشاورزی که حیات اقتصادی کشور را تضمین میکرد، دلبستگی فراوان داشتند و همواره کشاورز و کشاورزان را میستودند. پس از انقلاب، کشاورزی همچنان یکی از مهمترین مشاغل ایرانیان محسوب میشود. ایران امروز شانزدهمین کشور از نظر سطح زیرکشت در دنیاست، اما متأسفانه جزء ۲۰ کشور صادرکننده محصولات کشاورزی نیست!
آفت محصولات کشاورزی
از اینها که بگذریم باید بگوییم اما این شغل پررونق مشکلات خاص خود را نیز دارد که مهمترین آنها سیل و سرمازدگی محصولات کشاورزی است. در روزهایی به سر میبریم که به کرم خداوند متعال بارش الهی در جایجای کشورمان ادامه دارد اما این نزول رحمت اگر با مدیریت همراه نباشد، مشکلات بسیاری را برای کشاورزان به وجود میآورد. گزارشها حکایت از سیل ویرانگر در سیستان و بلوچستان دارد که به واسطه آن بخشی از محصولات کشاورزی از بین رفته است. خسارت سیل به سیستان و بلوچستان در حالی شکل حادتری به خود میگیرد که بدانیم این سیلابها دارای الگویی تکرارشوندهاند، به این معنی که همواره در فصولی از سال پیشبینی میشود که استان گرفتار بروز سیلابهای مشابه شود. سیل یکی از مهمترین مخاطرات سیستان و بلوچستان در کنار خشکسالی و طوفانهای ۱۲۰ روزه است که به سبب گستردگی استان و موقعیت جغرافیایی آن همواره اقلیم سیستان و بلوچستان را تحتتأثیر قرار میدهد. همچنین علیرضا نیکروز؛ مدیرکل مدیریت بحران استانداری کهگیلویهوبویراحمد نیز، از خسارت سیل به این استان خبر داده و میگوید: برآورد خسارات ناشی از بارشهای اخیر به بخش کشاورزی استان ۶۲۰ میلیارد ریال است!
کاهش محسوس دما و آسیب به محصولات کشاورزی در بیشتر استانهای کشور
سازمان هواشناسی نیز درخصوص کاهش محسوس دما در بیشتر استانهای کشور تا روز یکشنبه ۱۳ اسفندماه و احتمال آسیب به محصولات کشاورزی هشدار داد. سازمان هواشناسی به دلیل احتمال آسیب به محصولات کشاورزی در پی حاکمیت این شرایط جوی، استفاده از محلولهای ضدسرمازدگی جهت مقابله با باکتریهای مولد هسته یخ در گیاه، مصرف کودهای اسیدآمینه و پتاسه و ترکیبات بُر و روی بهصورت غیرمستقیم در بالای تاج درختان جهت مقاومسازی درختان به سرما، تداوم افزایش رطوبت در مزارع و باغات با هدف تعدیل دمای محیط از طریق انجام آبیاری خارج از نوبت، ایجاد پوشش روی نهالهای جوان و درختان آسیبپذیر (پلاستیک سیاه، گونی، پلیاتیلن و نایلون) را توصیه میکند. تأمین سوخت کافی و سرویس و راهاندازی وسایل حرارتی، کنترل دما و رطوبت و تهویه در گلخانهها، مرغداریها و دامداریها با توجه به کاهش محسوس دما، محافظت از تأسیسات و سیستمهای آبیاری تحت فشار با توجه به پایین بودن دمای سطح زمین، خودداری از انجام هرس درختان، روشن کردن آتش و ایجاد مه دود در باغات (در ساعات نزدیک صبح و بامداد)، خودداری از مبارزه شیمیایی در مناطقی که دما به زیر صفر میرسد از دیگر توصیههای این سازمان است.
دیدگاه بسته شده است.