مدیر برنامهریزی و نظارت راهبردی ایمیدرو مطرح کرد نیاز به سرمایهگذاری ۵۰ میلیارد دلاری جهت توسعه زیرساختهای معدنی گروه معدن و زمین – مدیر برنامهریزی و نظارت راهبردی ایمیدرو گفت: برای تکمیل زنجیره ارزش بخش معدن کشور، نیاز به سرمایهگذاری ۵۰ میلیارد دلاری هستیم. به گزارش مناقصهمزایده، امیرصباغ در دوره آموزشی «آشنایی با حوزه معدن […]
مدیر برنامهریزی و نظارت راهبردی ایمیدرو مطرح کرد
نیاز به سرمایهگذاری ۵۰ میلیارد دلاری جهت توسعه زیرساختهای معدنی
گروه معدن و زمین – مدیر برنامهریزی و نظارت راهبردی ایمیدرو گفت: برای تکمیل زنجیره ارزش بخش معدن کشور، نیاز به سرمایهگذاری ۵۰ میلیارد دلاری هستیم.
به گزارش مناقصهمزایده، امیرصباغ در دوره آموزشی «آشنایی با حوزه معدن و صنایع معدنی در دنیا و تحلیل بازار استراتژی معدن و صنایع معدنی» برای خبرنگاران ضمن بیان این مطلب اظهار داشت: در ایران به رغم برخورداری ذخایر بالای معدنی، انرژی (نفت و گاز)، نزدیکی به دریای آزاد، بازار منطقهای، وجود ذخایر بالای کشورهای همسایه و جایگاه آن به عنوان مسیر ترانزیتی و غیره، هنوز سرمایهگذاری مطلوبی در حوزه معدن و صنایع معدنی صورت نگرفته است.
وی ادامه داد: برای تکمیل زنجیره صنعت فولاد ۳۰ میلیارد دلار، صنعت آلومینیم ۱۱ میلیارد دلار و سایر صنایع ۱۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز است.
مدیر برنامهریزی و نظارت راهبردی ایمیدرو با اشاره به برخی الزامات جذب و توسعه سرمایهگذاری در ایران اشاره کرد و گفت: از جمله این موارد، استانداردسازی قوانین و مقررات، مشوقها، زیرساختها، بازارهای داخلی و بینالمللی، بیمههای پوشش ریسک، تبلیغات و حضور در رتبهبندیهای بخش معدن و صنایع معدنی و نیز بهبود فضای کسب و کار است.
وی ادامه داد: افزایش رقابتپذیر کردن بخش معدن، برگزاری و حضور در همایشهای داخلی و خارجی و… از دیگر الزامات جذب و سرمایهگذاری در بخش معدن کشورمان است.
صباغ با بیان اینکه کامودیتی یکی از بخشهای بزرگ دنیا بوده و سهم بالایی در تولید ناخالص داخلی(GDP) کشورها دارد، به وضعیت اقتصادی چین به عنوان یکی از کشورهای تأثیرگذار در اقتصاد جهانی اشاره کرد و گفت: از سال ۲۰۰۴ که این کشور رشد سریعی پیدا کرد، نقش کامودیتی در GDP آن کشور ۳ برابر شد و تولید و مصرف آن در این حوزه به مرز ۵۰ درصد کل جهان رسید و حتی در برخی موارد نظیر آلومینیم به ۶۰ درصد تولید و مصرف دست یافت. همین عامل، موجب شده تا چین نقش کلیدی در این زمینه داشته باشد و قیمت جهانی کامودیتی تحت تأثیر عرضه و تقاضای چین قرار گیرد.
وی ادامه داد: با این حال، این کشور با تغییر برنامههای توسعهای خود و کاهش جمعیت آماده بهکار، میزان عرضه و تقاضای کامودیتی آن کاهش قابلتوجهی یافته است و شرکتهای تولیدی دنیا نیز به تبع آن، طرحهای توسعهای خود را تعدیل یا متوقف کردند.
به گفته مدیر برنامهریزی و نظارت راهبردی ایمیدرو، در حال حاضر چین با تغییر برنامه سیزدهم، در بخش خدمات، سرمایهگذاری بالایی انجام داده و سهم آن در جیدیپی افزایش یافته است و در عین حال، سهم صنعت از GDP با رشد درآمد سرانه از سهم صنعت از اقتصاد کم میشود. قول حزب کمونیست مبنی بر دو برابر شدن درآمد سرانه تحقق نیافت و موجب زیرسؤال بردن این حزب در برنامه سیزدهم شد. اما در برنامه جدیدشان قرار شد هر ۵ سال یک درصد رشد اقتصادی در چین کاهش یابد.
وی ادامه داد: با کاهش قیمت کامودیتی در بورسهای جهانی و تغییر طرحهای توسعه ناشی از اقدام چین، کشورها به دنبال جایگزین چین هستند و هند با توجه به شرایط خاص خود میتواند این نقش را ایفا کند اما به دلیل نبود زیرساختها و مشابهت اقتصاد این کشور با ۳۰ سال پیش اقتصاد چین، کشورهای جهان باید تا چند سال دیگر منتظر افزایش مورد نظر قیمتها نباشند. این کشور از نظر اقتصادی با ثبات است و از نظر تولید فولاد دومین کشور جهان با یکصد میلیون تن است که در برنامه خود، افزایش ظرفیت تا ۳۰۰ میلیون را در نظر دارد.
صباغ با اشاره عوامل مؤثر بر قیمت کامودیتیها تصریح کرد: مؤلفههایی نظیر عرضه و تقاضا، دلار، قیمت نفت و انرژی و هزینه حمل زمینی و دریایی بر قیمت کامودیتیها تأثیرگذار است.
وی ادامه داد: به دلیل مثبت شدن این شاخصها در سال ۲۰۱۶، قیمت کامودیتی در سال ۲۰۱۶ برخلاف سال قبل روند رو به افزایشی داشت بهطوری که قیمت فولاد ۱۰۰ درصد، روی ۷۰ درصد، منگنز ۴۰۰ درصد و… افزایش پیدا کرد.
مدیر برنامهریزی و نظارت راهبردی ایمیدرو خاطرنشان کرد: در میان کامودیتیها، فولاد با بزرگترین فلز از نظر جایگاه عرضه و تقاضا، دو هزار میلیارد دلار فروش سالانه دارد. در کنار این فلز، مواد فلزی مختلفی نظیر فرو آلیاژها، فروتیاتیوم فروسیلیسیوم و غیره مصرف میشود و برای کشورهایی که علاقه به صنعتی شدن دارند، سرمایهگذاری در این صنعت، ضروری است.
صباغ با بیان این که از سال هزار میلادی، اقتصاد دنیا در خاورمیانه بوده و بعدها به سمت اروپا و سپس به آمریکا رفته است، گفت: از سال ۱۹۶۰ به بعد اقتصاد جهانی به سمت آسیا برمیگردد و حضور افرادی با درآمد روزانه ۱۰ تا ۱۰۰ دلار، به ۳ میلیارد و ۲۲۸ میلیون دلار تا سال ۲۰۳۰ میرسد و این نشان میدهد که بازار اصلی دنیا در سالهای آینده را این منطقه تشکیل خواهد داد.
وی ادامه داد: از این رو، سهم این کشورها در جیدیپی افزایش مییابد. به عنوان مثال کشورهایی نظیر چین، هند و اندونزی در حال افزایش قدرت گرفتن هستند و شاهد رشد فوقالعاده در کامودیتی آسیا (۵۴ درصد) تا سال ۲۰۵۰ خواهیم بود.
در ۸ماه امسال ارزش صادرات معدن و صنایع معدنی از مرز ۴٫۴ میلیارد دلار گذشت
صباغ با اشاره به اینکه در ۸ ماهه منتهی به آبان امسال افزون بر ۱۱ میلیون و ۸۰۲ هزار و ۳۱ تن سنگ آهن صادر شد که در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۴۳ درصد رشد نشان میدهد.
ارزش صادرات سنگآهن در این مدت به بیش از ۴۵۱٫۵ میلیون دلار بالغ شد که نسبت به عملکرد در مدت مشابه پارسال از نظر ارزشی ۴۸٫۵ درصد رشد دارد.
به اعتقاد این مقام مسؤول، صادرات زنجیره سیمان نیز در دوره این گزارش به رقم ۸ میلیون و ۴۷۷ هزار و ۵۷ تن رسید که از لحاظ وزنی در مقایسه با دوره مشابه پارسال افت ۴٫۶ درصدی را ثبت کرد.
ارزش زنجیره صادراتی سیمان در این مدت افزون بر ۳۳۶٫۹ میلیون دلار بود که نسبت به مدت مشابه در سال ۹۴ کاهش ۲۱ درصدی را داشت.
همچنین سایر اقلام معدن و صنایع معدنی صادراتی رقم ۴ میلیون و ۶۹۶ هزار و ۴۰ تن بود که در دوره این گزارش رشد ۲۱٫۲ درصدی را در مقایسه با عملکرد ۸ ماهه پارسال دارد؛ در عین حال ارزش آن نیز به بیش از ۴۶۶٫۵ میلیون دلار رسید که نسبت به دوره مشابه در پارسال ۱۸ درصد کاهش ثبت کرده است.
زنجیره فولاد و محصولات پاییندستی مرتبط نیز در ۸ ماهه ۹۵ بالغ بر ۴ میلیون و ۳۲۲ هزار تن بود که ۱۰۶٫۶ درصدی رشد از نظر وزنی در مقایسه با دوره مشابه در سال ۹۴ دارد.
همچنین افزون بر یک میلیارد و ۸۲۹ میلیون دلار ارزش بخش زنجیره فولاد و محصولات پاییندستی ثبت شده که افزایش ۳۷٫۵ درصدی را نسبت به ۸ ماهه پارسال ثبت کرده است.
علاوه بر این صدور انواع سنگ در دوره این گزارش، بیش از ۳ میلیون و ۴۷۱ هزار و ۱۵۳ تن بود که رشد افزون بر ۱۹۳ درصدی را در مقایسه با ۸ ماهه ۹۴ را نشان میدهد؛ ارزش صادرات آن نیز به بیش از ۲۰۴٫۸ میلیون دلار رسیده است که نسبت به دوره مشابه پارسال افزایش ۷۲٫۹ درصدی دارد.
صادرات مس و محصولات پاییندستی نیز در مدت یاد شده ۵۶۱٫۶ هزار تن بود که نسبت به دوره مشابه پارسال ۳۰۷٫۸ درصد رشد نشان میدهد و ارزش آن به رقم ۵۳۶ میلیون دلار رسید که افزایش ۳۷۳٫۷ درصدی را ثبت کرد.
برپایه اطلاعات موجود در ۸ ماهه ۹۵ مجموع واردات زنجیره معدن و صنایع معدنی به بیش از ۲٫۴ میلیارد دلار رسید که در مقایسه با مدت مشابه پارسال کاهش ۲۲٫۳ درصدی دارد.
در این مدت واردات فولاد به ارزش ۱٫۶۸ میلیارد دلار بیشترین سهم واردات را به خود اختصاص داده است.
علت کاهش کامودیتیها
گفتنی است که با پایان یافتن سال ۲۰۱۶، فلزات اساسی در بورس لندن LME با کاهش قیمت محسوسی مواجه شدند، بهطوری که میتوان گفت در برخی موارد به پایینترین سطح طی چند هفته اخیر رسیدهاند. آغاز تعطیلات کریسمس و تعطیلی عمده بورسهای سهام و کالا در بازارهای اروپا و آمریکا منجر به کاهش تقاضا در بازار و در نتیجه افت ارزش کامودیتیها شده است.
مس با توجه به افزایش موجودیهای انبار LME به اندازه ۳۸۴۰۰ تن شاهد کاهش قیمت شده و از بالاترین سطح ۱۷ ماه گذشته فاصله گرفت. آلومینیم نیز با کاهش ۵۲۰۰ تن موجودی انبار همراه بود و شاخص قیمت آلومینا رو به افزایش گذاشت اما با این وجود این فلز نیز تحتتأثیر کاهش تقاضا قرارگرفت و با کاهش قیمت روبهرو شد. قیمت روی نیز مانند سایر فلزات، با وجود کاهش ۶ درصدی موجودی انبارهای LME، به تبع افت بازار با کاهش قیمت همراه شد با این حال انتظار فعالان بازارهای کامودیتی، افزایش قیمت پس از پایان تعطیلات میباشد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت کاهش قیمت فلزات اساسی میتواند ناشی از تعطیلات کریسمس و همینطور خروج سرمایه باشد.
همچنین از طرف دیگر علیرغم کاهش موجود انبارهای LME در بیشتر مواقع طی ماههای گذشته که منجر به افزایش نسبی قیمت فلزات طی ماههای اخیر شد، اما به سبب افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو و متعاقب آن افزایش شاخص دلار به محدوده ۱۰۳، روند افزایش قیمتها فعلاً به کندی صورت خواهد پذیرفت، بنا به موارد فوق انتظار میرود با آغاز سال جدید میلادی و افزایش سطح تقاضا در بازارهای کالایی روند افزایش قیمت فلزات نیز از سر گرفته شود.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.