مناقصه برای خرید پهنای باند؛ توزیع داخلی در انحصار زیر ساخت؟!

 پهنای باند؛ انحصار یا مشارکت بخش خصوصی؟ گروه فن‌آوری اطلاعات-آزادسازی پهنای باند در معنای اصلی آن به معنای ورود شرکت‌های اینترنتی به بحث واردات پهنای باند و البته توزیع آن در کشور زیر نظر شرکت ارتباطات زیرساخت است که به نظر می‌رسید طبق وعده‌های وزارت ICT، شرکت‌های اینترنتی باید خود را برای چنین موضوعی آماده‌ […]

 پهنای باند؛ انحصار یا مشارکت بخش خصوصی؟

گروه فن‌آوری اطلاعات-آزادسازی پهنای باند در معنای اصلی آن به معنای ورود شرکت‌های اینترنتی به بحث واردات پهنای باند و البته توزیع آن در کشور زیر نظر شرکت ارتباطات زیرساخت است که به نظر می‌رسید طبق وعده‌های وزارت ICT، شرکت‌های اینترنتی باید خود را برای چنین موضوعی آماده‌ کنند، اما در ماه‌های آخر سال گذشته پایان بازی به شکل دیگری رقم خورد.

به گزارش مناقصه‌مزایده، گرانی اینترنت، کیفیت پایین و کمبود پهنای باند از جمله مهم‌ترین مشکلاتی است که در حوزه اینترنت کشور مطرح می‌شود و البته بسیاری از فعالان این حوزه معتقدند که راه‌حل همه آن‌‌ها پایان دادن به انحصار شرکت ارتباطات زیرساخت در توزیع پهنای باند در کشور است.

آبان ماه سال ۱۳۹۲ معاون وزیر ارتباطات با اشاره به همین مشکلات به فعالان بخش خصوصی وعده داد که طرح آزادسازی واردات پهنای باند در دست بررسی است.

وی اعلام کرد که وزارت ارتباطات موافق تأمین و توزیع پهنای باند اینترنت از سوی بخش خصوصی و زیر نظر شرکت ارتباطات زیرساخت موافق است و البته این وزارتخانه برنامه‌ای جهشی را برای افزایش ظرفیت پهنای باند دارد.

از سوی دیگر نیز وزیر ارتباطات درباره احتمال آزادسازی واردات پهنای باند به کشور گفته بود که اگر این عمل انجام شود نیز شرکت‌هایی که در زمینه خرید و واردات پهنای باند فعال خواهند شد تمام امورشان تحت نظارت زیرساخت خواهد بود.

بیش از یک سال از این سخنان گذشت و اعلام شد که قرار است پروانه شرکت‌های خدمات اینترنتی به گونه‌ای تغییر کند که برخی شرکت‌ها بتوانند تأمین کننده پهنای باند مورد نیاز خود باشند.

چندی بعد وزیر ارتباطات از برگزاری مناقصه‌ای برای واردات پهنای باند خبر داد که برداشت برخی خبرگزاری‌ها از آن آزادسازی پهنای باند از سوی وزارت ارتباطات و پایان بخشیدن به انحصار شرکت زیرساخت بود.

این سخنان در حالی از سوی وزیر ارتباطات مطرح می‌شد که فعالان حوزه اینترنت سال‌ها به دنبال خواسته آزادسازی پهنای باند بودند و البته بسیاری از مدیران این شرکت‌ها تقصیر مشکلاتی از جمله کمبود سرعت اینترنت و گران‌فروشی و کم فروشی را بر گردن شرکت ارتباطات زیرساخت به عنوان توزیع‌کننده پهنای باند می‌انداختند.

علاوه بر آن همین شرکت‌ها به دلیل پر بودن خطوط در بسیاری از نقاط شهری قادر به ارایه اینترنت به متقاضیان نیستند و مشتری‌هایشان را ماه‌ها در صف انتظار دریافت اینترنت نگاه می‌دارند.

اما رویای آزادسازی واردات پهنای باند چندان به طول نینجامید، چرا که در مدتی کوتاه وزیر به ارایه توضیح در مورد بحث برگزاری مناقصه برای خرید پهنای باند پرداخت که با توجه به این توضیحات مشخص شد که شرکت‌های اینترنتی تنها می‌توانند پهنای باند را خریداری کرده و تا مرزهای ایران برسانند اما توزیع آن در داخل کشور همچنان در انحصار شرکت زیر ساخت خواهد بود.

واعظی در این مورد با تأکید بر این‌که انحصار شرکت زیرساخت ملغی نیست و مقدمات برای اخذ چنین تصمیم نیز آماده نشده است، درباره برگزاری مناقصه اظهار کرد: وزارت ارتباطات تنها تصمیم دارد برای خرید پهنای باند بین‌الملل مناقصه‌ای را برگزار کند که آن را با ارزان‌‌ترین قیمت و بهترین کیفیت خریداری کند. از نظر ما همه می‌توانند در این مناقصه شرکت کنند.

تا این‌که در نهایت رگولاتوری آب پاکی را روی دست فعالان حوزه خدمات اینترنتی ریخت و اعلام کرد پروانه‌هایی که تحت عنوان FCP ارایه خواهند شد می‌توانند زیرساخت‌های مورد نیاز خود را تأمین کنند اما باید انحصار شرکت زیرساخت را نیز در این مورد رعایت کنند.

در حالی که همچنان فعالان حوزه اینترنتی معتقدند آن‌چه باعث نارضایتی مردم از قیمت و کیفیت اینترنت شده است به قیمت‌های فروش پهنای باند شرکت زیرساخت و کیفیت آن مربوط می‌شود این سؤال پیش می‌آید که اگر خرید و توزیع پهنای باند آزاد می‌شد و شرکت ارتباطات زیرساخت طبق پیش‌بینی وزیر ICT نقش ناظر را بر عهده می‌گرفت چه میزان از مشکلات این حوزه برطرف شده بود؟

پایان انحصار واردات پهنای باند موجب ایجاد فضای رقابتی خواهد شد

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی بر ضرورت شکستن انحصار در واردات پهنای باند تأکید کرد و آن را موجب ایجاد فضای رقابتی بین بخش خصوصی، افزایش کیفیت و کاهش قیمت‌ها دانست.

بهروز نعمتی، عضو کمیسیون ویژه حمایت از تولید و نظارت بر اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگویی با بیان این‌که جلسات مختلفی با مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت و وزیر ارتباطات مبنی بر موضوع واردات پهنای باند داشتیم، بر ضرورت واگذاری واردات پهنای باند به بخش خصوصی تأکید کرد و افزود: بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی و فرامین مقام معظم رهبری باید کلیه امور به بخش خصوصی واگذار شود و این اتفاق در حوزه ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات نیز باید رخ دهد.

وی با اشاره به سخنان رییس‌جمهور مبنی بر این‌که هر آن‌چه مردم و بخش خصوصی قادر به انجام آن نباشند دولت می‌تواند ورود کرده و آن را انجام دهد، گفت: در جلساتی که در همین زمینه با بخش خصوصی برگزار شد آن‌ها نیز به این نتیجه رسیدند که باید به صورت جدی به این موضوع توجه کرده و آن را در اولویت‌های خود قرار دهند.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: با ورود بخش خصوصی به این بخش، فضای رقابتی بین اپراتورهای مختلف شکل می‌گیرد و به دنبال آن طبیعی است با ایجاد رقابت سالم، کیفیت افزایش و به دنبال آن قیمت‌ها نیز کاهش می‌یابد و در نهایت رضایت بیش‌تر مشتری را شاهد خواهیم بود.

نعمتی در عین حال تأکید کرد: در حال حاضر قیمت‌ها یک طرفه بوده و این قیمت‌ها مورد رضایت مردم و مجلس نیست و این در حالی است که فضای رقابتی در ارایه خدمات بهتر و با قیمت کم‌تر، تأثیرگذار خواهد بود.

نماینده مردم اسدآباد در مجلس در ادامه با تأکید بر این‌که این موضوع به صورت ویژه از حدود ۶ ماه قبل تا کنون مورد توجه و پیگیری است، تصریح کرد: با معاونان وزیر ارتباطات از جمله جهانگرد، خسروی و عمیدیان جلساتی گذاشتیم و به نوعی بنده از طرف کمیسیون مأموریت پیدا کردم که این موضوع را پیگیری کنم.

وی در بخشی از سخنان خود همچنین با اشاره به فضای پساتحریم و باز شدن درهای کشور به روی هیأت‌های خارجی نیز گفت: رسالت دولت این است که نیازمندی‌های بخش داخلی را تأمین کند و قرار نیست فرش قرمزی برای واردات پهن کنیم تا شرکت‌ها بدون برنامه وارد کشور شوند و منجر به رکود بخش داخلی شوند.

وی در عین حال بیان کرد: با توجه به نیازمندی‌ها و کمبود‌های دولت باید برنامه‌ریزی لازم را انجام داد و بخش خصوصی را فعال تر کرد و نباید تمام هم و غم ما این باشد که فقط به واردات بپردازیم چون به ارزش‌افزوده کالا‌ها و تولیدکنندگان ما لطمه می‌زند.

نعمتی تأکید کرد: باید به سمت و سویی برویم که براساس اقتصاد مقاومتی نیازمندی‌های داخلی را تأمین کرده و چرخه تولید را در دست گرفته و فعال‌تر کنیم.

بخش خصوصی هم در حوزه پهنای باند سرمایه‌گذاری کند

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، تأکید کرد: در صورتی که انحصار در زمینه خرید پهنای باند برداشته شود قیمت‌ها رقابتی خواهند شد و در این صورت مشتری براساس دو عامل کیفیت و قیمت انتخاب خواهد کرد؛ بنابراین باید به شرکت‌های خصوصی اجازه فعالیت در این زمینه داده شود.

مؤید حسینی صدر، نماینده مردم خوی و چایپاره در مجلس شورای اسلامی در گفت‌و‌گویی در خصوص بحث ورود شرکت‌های خصوصی در زمینه خرید پهنای باند اینترنت، گفت: در تمام دنیا شرکت‌های خصوصی در این زمینه بسیار فعال هستند و این حضور موجب رقابتی شدن فضا می‌شود.

وی ادامه داد: برای کاهش نرخ پهنای باند اینترنت، باید اپراتورهای تأمین کننده دیگری نیز از بخش خصوصی وارد شوند و نهایتا تأمین‌کننده‌های متعددی وارد عرصه شده و خدمات ارایه دهند.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با تأکید بر این‌که دست شرکت‌های خصوصی باید در بخش خرید پهنای باند باز باشد، گفت: این اتفاق منجر به افزایش رقابت در این بازار و در نتیجه افزایش کیفیت و سرعت بالای اینترنت می‌شود.

وی، افزایش کیفیت و سرعت اینترنت را در جهت گسترش دولت الکترونیک نیز تأثیر‌گذار دانست و افزود: در حال حاضر زندگی ما به اینترنت وابسته است و در صورتی که اینترنت مطمئن با سرعت بالایی داشته باشیم انجام بسیاری از رفت و آمدهای غیرضروری از طریق استفاده از دولت الکترونیک کاهش خواهد یافت.

این نماینده مجلس نهم گفت: در حال حاضر به دلیل انحصار خرید پهنای باند در برخی موارد قیمت‌ها و خدمات اینترنت نسبت به درآمد مردم بالاست؛ بنابراین ضروری است تا به سمت فضایی برویم که این گونه خدمات از طریق بخش خصوصی نیز تأمین شود.

حسینی صدر با اشاره به محدودیت‌های فعلی و انحصار در زمینه خرید پهنای باند اینترنت، تصریح کرد: به این ترتیب عملاً رقابتی نیز بین شرکت‌ها وجود ندارد، بنا براین با ورود شرکت‌های خصوصی به حوزه پهنای باند، فضای رقابت ایجاد شده و زمینه کاهش قیمت‌ها فراهم خواهد شد.

نماینده مردم خوی و چایپاره در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: در صورتی که به شرکت‌های خصوصی اجازه فعالیت در ورود به حوزه پهنای باند اینترنت به داخل کشور داده شود، تأثیر بسیاری در کاهش مشکلات و کاهش قیمت خواهد داشت.

وی گفت: در صورت سهیم بودن بخش خصوصی فعالان این حوزه می‌توانند در این زمینه نیز سرمایه‌گذاری کنند.

 

منابع: isna.ir-4gnews.ir