تثبیت ریال و کاهش تورم از دستاوردهای اقتصادی دولت روحانی

رویترز  تثبیت ریال و کاهش تورم از دستاوردهای اقتصادی دولت روحانی خبرگزاری رویترز درگزارشی درحالی تثبیت ریال و کاهش نرخ بی‌سابقه تورم را از جمله دستاوردهای اقتصادی دولت حسن‌روحانی برشمرد که برخی رسانه‌های داخلی با حذف و سانسور این موارد از این گزارش سعی کردند به نحو دیگری مطلب را القا کنند. به گزارش ایرنا، […]

رویترز

 تثبیت ریال و کاهش تورم از دستاوردهای اقتصادی دولت روحانی

خبرگزاری رویترز درگزارشی درحالی تثبیت ریال و کاهش نرخ بی‌سابقه تورم را از جمله دستاوردهای اقتصادی دولت حسن‌روحانی برشمرد که برخی رسانه‌های داخلی با حذف و سانسور این موارد از این گزارش سعی کردند به نحو دیگری مطلب را القا کنند.

به گزارش ایرنا، این خبرگزاری در گزارش خود آورده است: نوسان اخیر در نرخ ارز ممکن است پیش از انتخابات سال آینده به موضوعی سیاسی و برای بهره‌برداری مخالفان دولت تبدیل شود.

رویترز با بیان این‌که «پول ایران دوشنبه (دیروز) در برابر دلار به حد پایین جدیدی رسید که نشانه‌ای از نگرانی درباره ایجاد مشکل برای جذب پول خارجی پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ است»، افزود: این در حالیست که مسؤولان هر گونه ارتباط بین نتیجه انتخابات آمریکا و کاهش ارزش ریال را رد می‌کنند.

محمد باقر نوبخت، سخنگوی دولت گفت که علت کاهش ارزش ریال «مسایل روانی» است و دولت امیدوار است ارزش ریال در چند روز آینده افزایش یابد.

نرخ برابری ریال در برابر دلار روز دوشنبه به ۴۱۵۰۰ ریال رسید، در حالی که این رقم روز یکشنبه ۴۱۲۵۰ ریال و اواسط سپتامبر ۳۵۵۷۰ ریال بود. دلالان می‌گویند پیش از ماه جاری رکورد نرخ پایین برابری در اواخر سال ۲۰۱۲ بود که هر دلار با حدود ۴۰۰۰۰ ریال معاوضه می‌شد.

اقتصاددان‌ها می‌گویند این کاهش ارزش ریال چند علت دارد از جمله قدرتمندی دلار در برابر بسیاری از ارز‌ها در هفته‌های گذشته و همچنین وضع نامعلومی پیش از انتخابات ریاست جمهوری سال آینده ایران.

اقتصاددان‌ها در عین حال تأکید می‌کنند که انتخاب دونالدترامپ به ریاست جمهوری آمریکا در انتخابات نوامبر گذشته یکی از عوامل اصلی این موضوع است. ترامپ گفته است توافق بین ایران و قدرت‌های جهانی را لغو می‌کند. این توافق برنامه هسته‌ای ایران را محدود و همچنین در ژانویه سال جاری میلادی تحریم‌ها بر اقتصاد ایران را برداشت.

این اقدام (لغو توافق هسته‌ای) از تلاش‌های ایران برای جذب ده‌ها میلیارد دلار اعتبارات خارجی برای نوسازی اقتصاد این کشور جلوگیری خواهد کرد. ورود سرمایه از ماه ژانویه تاکنون کم‌تر از حد انتظار دولت ایران بوده و علت این امر تا حدی هراس بانک‌های بین‌المللی از ایجاد مشکلات حقوقی با آمریکا برای آنها در صورت کار با ایران بوده است.

بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که واشنگتن توافق هسته‌ای را لغو نخواهد کرد اما تحریم‌های باقی مانده علیه ایران را با شدت بیش‌تری اجرا خواهد کرد. حداقل این است که نااطمینانی درباره قصد و نیت آمریکا می‌تواند موجب احتیاط بیش‌تر شرکت‌ها در سراسر جهان برای معامله با ایران و سرمایه‌گذاری در این کشور شود.

در همین حال فعالان اقتصادی بازار ارز در چندین صرافی در تهران به رویترز گفتند که در هفته‌های اخیر شاهد افزایش ناگهانی در تقاضا برای دلار نبوده‌اند که معنی این حرف این است که کاهش نرخ برابری ریال ممکن است علت‌های دیگری داشته باشد.

دولت روحانی پس از سال‌ها بی‌ثباتی در وضعیت پولی توانست ارزش پول ایران را تثبیت کند و این امر به کاهش تورم از میزان بی‌سابقه بالای ۴۰ درصد به زیر ۱۰ درصد کمک کرد.

 

در ایران علاوه بر نرخ مبادله در بازار آزاد یک نرخ رسمی هم وجود دارد که برای هر دلار ۳۲۳۱۷ ریال برای برخی معاملات دولتی است. افزایش اختلاف بین نرخ رسمی و نرخ بازار آزاد موجب خارج شدن پول از سیستم رسمی بانکی می‌شود و دولت در اقدامی برای مقابله با آن روز شنبه برخی بانک‌ها را مجاز کرد که با نرخ آزاد کار کنند.