نزدیک به آخر خط زندگی!

مهدی یاوری- شاید هر کدام از ما به مرگ فکر کرده باشیم و تصور خاص خودمان را در مورد مرگ داشته باشیم. همیشه آدم‌هایی که خودکشی می‌کنند، برایم جالب و قابل احترام بوده‌اند و هستند. آدم‌هایی که گا‌هی برای حفظ عزت نفس‌شان، گا‌هی دلیل محکمی برای ادامه نداشتن و گا‌هی از اندوه زیاد، این تصمیم […]

مهدی یاوری- شاید هر کدام از ما به مرگ فکر کرده باشیم و تصور خاص خودمان را در مورد مرگ داشته باشیم. همیشه آدم‌هایی که خودکشی می‌کنند، برایم جالب و قابل احترام بوده‌اند و هستند. آدم‌هایی که گا‌هی برای حفظ عزت نفس‌شان، گا‌هی دلیل محکمی برای ادامه نداشتن و گا‌هی از اندوه زیاد، این تصمیم بزرگ و شجاعانه را گرفته‌اند و آدم‌های غالباً مرده و ترسو را با دنیا و هنجار‌ها و دنیای‌شان تنها گذاشته‌اند. در عمق زندگی رفتن، اندوه‌های سهمگینی را در سینه آدم‌‌ها می‌نشاند و به نظر من آدم‌هایی که در سطح زندگی می‌کنند، حق محکوم‌ کردن و برچسب ‌زدن به این افراد را ندارند؛ چون اصولاً از آنچه بر آن‌‌ها می‌گذشته، بی‌اطلاع‌اند و هرگز هم نمی‌توانند با اطلاع شوند. وقتی خبر خودکشی می‌شنوید هیچ وقت به دلایل خودکشی افراد فکر کرده‌اید؟ چرا افراد به نقطه‌ای می‌رسند که تصمیم می‌گیرند به‌طور عمدی به زندگی خود خاتمه دهند؟ خودکشی یا خودکشی‌کامل عمل موفقیت‌آمیزی است که باعث مرگ عمدی شخص می‌شود. اقدام به خودکشی تلاشی برای گرفتن جان است که گاهی به مرگ ختم نمی‌شود. خودکشی یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است و میزان خودکشی کامل در مردان بیشتر از زنان است. خودکشی دومین عامل مرگ و میر افراد ۱۵ تا ۳۴ ساله است. اما فارغ از اینکه آمار و ارقام چه می‌گویند مسئله مهم‌تر این است که بدانیم اصلاً چرا این اتفاق می‌افتد و دلایل خودکشی چه هستند؟ براساس آمار مشکلات اقتصادی، بیماری‌های روانی، جبر فرهنگی، مسائل سیاسی و فشارهای اجتماعی برخی از سبب‌های اصلی خودکشی در کشور ایران به‌شمار می‌آیند.

روند روبه افزایش خطر خودکشی

چندی پیش مصطفی معین؛ رئیس سیزدهمین همایش سلامت روان و رسانه، هشدار داد که میزان خودکشی در ایران هرچند هنوز از میانگین جهانی پایین‌تر است، ولی متأسفانه روندی روبه افزایش دارد که در سال‌های اخیر تشدید شده و نمونه‌های از آن در خودکشی توسط گروه‌های اجتماعی محروم، جوانان و دانشجویان و به ویژه دستیاران علوم پزشکی گزارش می‌شود. در دنیا هم خودکشی به علت افسردگی و اضطراب و سایر اختلالات روانی رو به افزایش گذاشته است و دومین علت مرگ در گروه سنی ۱۵ تا ۲۴ سال گزارش می‌شود. وحید شریعت؛ رئیس انجمن علمی روان‌پزشکان ایران، گفت: مشاهدات میدانی نشان می‌دهد میزان خودکشی به‌طور کلی در کل جمعیت کشور افزایش پیدا کرده اما به‌طور خاص در بین دستیاران پزشکی این افزایش بسیار بیشتر از جمعیت عمومی است. این موضوع را آمارهای خودکشی دستیاران پزشکی که رسانه‌ای شده و مطالعاتی که در بین خود دستیاران پزشکی در مورد فکر خودکشی انجام شده، ثابت می‌کند و قابل انکار نیست. مهمتر از نتایج این تحقیق، تعداد دستیاران پزشکی هستند که خودکشی موفق داشته‌اند. آماری که سازمان نظام پزشکی اعلام کرده، نشان می‌دهد در یکسال گذشته ۱۶ دستیار تخصصی خودکشی کرده‌اند. البته وزارت بهداشت حتماً آمار دقیق‌تر و بیشتری دارد اما متأسفانه این آمار را محرمانه می‌دانند و اعلام نمی‌کنند. اشکال مهمی که در کشور وجود دارد این است که هر زمان مشکلی پیش می‌آید قبل از هر کاری آمار‌ها را محرمانه می‌کنند یا سریع تکذیب می‌کنند.