مهارت‌های لازم برای فارغ‌التحصیلان معدنی

مهارت‌های لازم برای فارغ‌التحصیلان معدنی  با توجه به این‌که معدن یکی از صنایع زیر ساخت بوده، تربیت و پرورش مهندسان معدن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در دانشگاه‌ها دانشجویان با علوم و فنون معدن‌کاری آشنا می‌شوند اما برای این‌که بتوانند این علوم و فنون را به بهترین شکل به‌کار ببرند، نیازمند مهارت‌های دیگری نیز هستند. […]

مهارت‌های لازم برای فارغ‌التحصیلان معدنی

 با توجه به این‌که معدن یکی از صنایع زیر ساخت بوده، تربیت و پرورش مهندسان معدن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در دانشگاه‌ها دانشجویان با علوم و فنون معدن‌کاری آشنا می‌شوند اما برای این‌که بتوانند این علوم و فنون را به بهترین شکل به‌کار ببرند، نیازمند مهارت‌های دیگری نیز هستند.

در اینجا ۱۱مهارت لازم و چگونگی دستیابی به این مهارت‌ها بیان شده است.

نخستین مهارت دیدگاه مهندسی، خلق یک امکان با کم‌ترین هزینه و بیش‌ترین کارآیی است. این امر معدنکاری با استفاده از محاسبات و تجهیزات تنها زیر سایه نگاه مهندسی امکان‌پذیر است. دومین مهارت یک مهندس معدن خلاقیت اوست. مهندس معدن با طبیعت سروکار دارد و با خلاقیت و ابتکار عمل باید تعادل و تعامل را برای بهره‌برداری به‌کار گیرد. این مهارت تا حد زیادی ذاتی است اما استفاده از کلاس‌های آموزشی برای فعال کردن قوه خلاقیت افراد پیشنهاد می‌شود.

سومین مهارت، قوه تحلیل، استدلال و تطبیق است. یک تازه فارغ‌التحصیل باید بتواند به سرعت فرایند عملیات گوناگون را بشناسد و تشخیص دهد. تئوری و نظریات را با عملیات همخوان‌سازی، نتیجه بگیرد و در نهایت اقدام کند. (به منظور تقویت قدرت تحلیل باید فیلم‌های معدنکاری و گزارش‌های فنی روزانه معادن را بررسی و سعی کند بین واقعیات و آموخته‌های خود انطباق برقرار کند.)

چهارمین مهارت، گزارش‌نویسی و مکاتبه است. نحوه نگارش گزارش و انواع گزارش روزانه، مختصر، فنی و اقتصادی، حوادث، تدوین طرح و برنامه، مفهوم تفاوت در برنامه‌های مدت‌دار، طرح اکتشاف و استخراج، گزارش درون سازمانی، برون‌سازمانی و… را باید بداند، زیرا همواره در حال تنظیم گزارش خواهد بود و مفهوم را بدون کم و کاست و در عین حال جامع و مختصر ارایه می‌دهد.

باید طبقه‌بندی ذهنی و فکری داشته باشد. بهترین راه دستیابی به این مهارت، مطالعه گزارش‌های گوناگون و مقایسه آن‌ها و شرکت در کلاس‌های گزارش‌نویسی و راهنمایی گرفتن از استادان و فعالان معدنی قبل از ورود به این عرصه است.

پنجمین مهارت را روابط‌عمومی و شناخت، نام‌گذاری می‌کنیم. آشنایی با محیط کسب و کار و جامعه معدنی چهره‌های سرشناس، شرکت‌ها، تولیدکنندگان، معادن، تاریخچه آنها و اطلاع از اخبار روز معدن کشور و جهان است. این امر با حضور در کنفرانس‌ها، همایش‌ها، نمایشگاه‌های تخصصی، سخنرانی‌‌ها و مطالعه روزنامه‌ها و مجلات تحقق می‌یابد.

ششمین مهارت روان‌شناسی صنعتی و اصول مذاکره است؛ یکی از مهارت‌هایی که یک مهندس معدن باید داشته باشد. توانایی مذاکره و اشراف به روان‌شناسی صنعتی در محیط کار در هنگام مواجهه با کارگران، مهندسان، کارفرمایان، پیمانکاران و مدیران درونی یا بیرونی سازمان در جلسات، بروز بحران و… بسیار ضروری است. رفتار یک مهندس بر عملکرد و ارتباطاتش بسیار تأثیرگذار است. (برای کسب این مهارت پیش از ورود به فضای کسب و کار، حضور در کلاس‌های دوره‌های اصول و فنون مذاکره و زبان بدن می‌تواند کمک کند.)

هفتمین مهارت مدیریت است. مهندس معدن همواره یک مدیر است که از نیروهای انسانی منابع طبیعی، ماشین‌آلات و تجهیزات و علوم و فنون برای دستیابی به ماده معدنی استفاده می‌کند. پس آشنایی با اصول مدیریتی، مدیریت زمان، مالی و سازمانی می‌تواند در مدیریت منابعی که در اختیار دارد او را یاری دهد. (برای کسب این مهارت بهترین گزینه مطالعه است.)

هشتمین مهارت از مهارت‌های یک مهندس معدن اطلاع از قوانین و مسایل حقوقی است. آشنایی با قوانین چک و اوراق بهادار، اطلاع از قوانین کیفری و حقوقی، قانون کار و از همه مهم‌تر قانون معادن، منابع طبیعی و محیط‌زیست درارتباط با معدنکاری بسیار مهم و ضروری است.

نهمین مهارت مهندس معدن به روز بودن است؛ حضور و بازدید از نمایشگاه‌های تخصصی، مطالعه و پژوهش، مطالعه مقالات روز، آشنایی با فناوری‌های روز دنیا و آنچه در کشور وجود دارد.

 دهمین مهارت، آشنایی با امور فنی و عملکرد ماشین‌آلات است. آشنایی با قابلیت‌های منحصر به فرد هر یک از ماشین‌آلات به عنوان مهارت لازم یک مهندس معدن به شمار می‌آید. با اطلاع از ظرفیت و توانایی ماشین‌آلات، در صورت بروز اختلال در عملکردشان، خرابی‌های سهوی یا عمدی و در مواقع بروز بحران باید بتواند تا حد ابتدایی گلیم خود را از آب بیرون بکشد. (برای کسب این مهارت دوره‌های آموزش کار با ماشین‌آلات و بررسی کاتالوگ‌شان پیشنهاد می‌شود.)

آخرین مهارت نیز آشنایی با اصول اولیه بهداشت و ایمنی است. اطلاع از کمک‌های اولیه، چگونگی حفاظت در برابر حشرات و جانوران و رعایت اصول ایمنی، هنگام بروز حوادث ضروری است.

 

           سیدسهراب حسینی -مدیرعامل شرکت معدن کانسار پویان