مدیرعامل بورس کالای ایران:ورود بورس کالا به مناقصات و مزایدات نیاز به مصوبه دولت یا مجلس دارد

  حامد سلطانی‌نژاد در نشست خبری گفت: ورود بورس کالا به مناقصات و مزایدات نیاز به مصوبه دولت یا مجلس دارد. وی درباره ورود بورس کالا به بحث مناقصه‎‌ها و مزایدات کشور گفت: مناقصات و مزایده‌ها در بورس کالا به صورت عموم در حوزه محصولات خاصی قرار می‌گیرد که در این زمینه احتیاج به مصوبه […]

 

حامد سلطانی‌نژاد در نشست خبری گفت: ورود بورس کالا به مناقصات و مزایدات نیاز به مصوبه دولت یا مجلس دارد.

وی درباره ورود بورس کالا به بحث مناقصه‌ها و مزایدات کشور گفت: مناقصات و مزایده‌ها در بورس کالا به صورت عموم در حوزه محصولات خاصی قرار می‌گیرد که در این زمینه احتیاج به مصوبه از سوی دولت یا مجلس دارد. چراکه در این زمینه مواردی نیز ارجاع شده است. برای مثال محصولات معدنی، املاک و مستغلاتی که قابلیت اجرایی شدن آن در بورس کالا را دارد، استارت کار زده شده است.

سلطانی‌نژاد تصریح کرد: بورس کالا درباره مزایده‌ها توافقهایی با سازمان اموال تملیکی داشته است. محصولاتی همانند شمش طلا و سایر محصولاتی که قابلیت عرضه در بورس کالا را دارد، تا پایان سال جاری و یا در ابتدای سال آینده در بورس کالا در غالب مزایده عرضه شود. چراکه سیستم بورس کالا بیش‌تر مزایده است و در مناقصه ورود چندانی نخواهد داشت.

وی از راه‌اندازی معاملات و گواهی سپرده سکه طلای بهار آزادی به صورت پایلوت طی چند روز گذشته خبر داد و افزود: با این اقدام به سمت نسل دوم بورس کالا مهاجرت می‌کنیم به‌طوری که به سمت معاملات مبتنی بر اوراق بهادار ساده و قابل ترویج و قابل معامله مانند اوراق گواهی سپرده و سلف موازی می‌رویم.

مدیرعامل بورس کالای ایران با اشاره به این‌که صندوق‌های کالایی را به عنوان یکی از ارکان بورس‌های کالایی راه‌اندازی خواهیم کرد، افزود: قرارداد آتی ارز از پروژه‌هایی بود که به عنوان بورس کالا در حوزه نرم افزار و تدوین مقررات در حوزه زیرساخت‌ کار‌ها، انجام شده است.

وی افزود: راه‌اندازی قرارداد آتی ارز در شورای عالی بورس به تصویب رسیده و منتظر اعلام نظر بانک مرکزی در این خصوص هستیم به‌طوری که باید مشخص شود آیا این قرارداد پس از یکسان‌سازی نرخ ارز اجرایی خواهد شد یا خیر و با اعلام آمادگی بانک مرکزی، این بازار قابلیت راه‌اندازی دارد.

این مقام مسؤول در بازار سرمایه‌ای ایران در پاسخ به این سؤال که به نظر می‌رسد بورس تهران نیز برنامه‌ای برای راه‌اندازی بازار مشتقات ارزی دارد بالاخره این بازار در بورس کالا یا در بورس تهران عملیاتی خواهد شد، اظهار داشت: این تصمیم یعنی این‌که در کجا بازار مشتقات ارزی راه‌اندازی شود، از جنس سیاست‌گذاری است.

وی گفت: اما در مصوبات کمیته فقهی، بورس ارز یک نوع کالا در نظر گرفته شده و این در حالی است که بورس کالا زیرساخت‌های لازم را مهیا کرده و ظرف یک هفته پس از اعلام از سوی بانک مرکزی می‌توانیم آن را راه‌اندازی کنیم.

سلطانی نژاد از تقویت رینگ صادراتی با همکاری بانک‌های خارجی و داخلی خبر داد و با بیان این‌که با تقویت این بازار تسویه معاملات بورس کال با ارزهای خارجی انجام خواهد شد افزود: پیش‌بینی می‌شود که با این کار حجم خریداران خارجی با رینگ صادراتی افزایش یابد.

مدیرعامل بورس کالای ایران یکی از برنامه‌های بورس کالا را تقویت انجام آنلاین معاملات قرارداد آتی سکه اعلام کرد و افزود: تاکنون دو شرکت مجوز انجام این کار را از سازمان بورس دریافت کردند و دو تا سه شرکت دیگر باقی مانده‌اند و به سمت ۲۴ در ۷ کردن معاملات قرارداد آتی سکه پیش خواهیم رفت. همچنین در بازار مشتقه ارز نیز همین برنامه پیاده‌سازی خواهد شد.

وی گفت: درصدد هستیم که بورس کالا را به عنوان یک مرجع قیمت گذاری کالاهای اساسی بشناسیم تا با این کار بسیاری از تجار برای قیمت گذاری و تأمین نیاز‌ها از بورس کالا استفاده کنند. کشف نرخ کالاهای اساسی را براساس مکانیزم عرضه و تقاضا اجرایی خواهیم کرد.

سلطانی‌نژاد درباره پرونده خروج پتروشیمی‌ها از بورس گفت: با جمع‌بندی که با بورس و مجلس به آن رسیده‌ایم، سیاست، تضعیف بورس کالا نیست بلکه تقویت آن است. همه بورس‌های کالایی سیر تکاملی شان از بازار فیزیکی به سمت بازار مالی بوده است. از مبانی تشکیل بازار مالی قوی داشتن بازار نقدی قوی است و به نظر نمی‌رسد که کسی بخواهد بورس کالا را تضعیف کند.

مدیرعامل بورس کالای ایران از برنامه تشکیل صندوق‌های طلا و محصولات کشاورزی برای رفع دغدغه‌های صنایع پایین دستی خبر داد.

وی در پاسخ به این سؤال که آیا بورس کالا برنامه‌ای برای فعالیت در حوزه مسکن دارد یا خیر افزود: این گونه نیست که بورس کالا بخواهد معاملاتی در زمینه آپارتمان انجام دهد و هیچ برنامه‌ای برای ورود به این موضوع نداریم اما بورس کالایی محمل خوبی برای اوراقی که پشتوانه آن به بخش مسکن اهدا شده یا اوراق مبتنی بر دین برای فروش محصولات می‌تواند باشد و قصد داریم که این موضوع را نهایی کنیم.

سلطانی‌نژاد ادامه داد: در حوزه مسکن وام‌هایی که باقی مانده و راکد شده می‌تواند به اوراق دین مبتنی بر مسکن در بورس کالا تبدیل شود.

مدیرعامل بورس کالای ایران درباره برنامه بورس کالا به منظور فروش اموال مازاد بانک‌ها در این بورس، گفت: مشغول بازاریابی برای املاک و مستغلات مازاد بانک‌ها هستیم. اگر تا پایان سال برنامه فروش اموال مازاد بانک‌ها اجرایی نشود قطعا در سال ۹۵ عملیاتی خواهد شد.

سلطانی‌نژاد با اشاره به آمار معاملات بورس کالا در ۱۱ ماه سال ۹۴ و مقایسه آن با دوره مشابه سال قبل، افزود: در حوزه بازار فیزیکی (نقدی)، ارزش کل معاملات محصولات صنعتی و معدنی در حالی به ۱۱۱ هزار میلیارد ریال در بورس کالا بالغ شد که این ارزش ناشی از معامله ۸.۶ میلیون تن انواع کالا بوده است. این حجم از معاملات به لحاظ مقداری با کاهش ۲۰ درصدی و به لحاظ ارزش با کاهش ۳۷ درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل مواجه بوده است.

مدیرعامل بورس کالا به معاملات محصولات پتروشیمی در بورس کالا اشاره کرد و گفت: در حوزه محصولات پتروشیمی ارزش معاملات این بازار تا پایان بهمن‌ماه امسال بیش از ۷۶ هزار میلیارد ریال بالغ شد که ناشی از داد و ستد ۲٫۵ میلیون تن انواع محصولات پتروشیمی بود که به لحاظ مقدار و ارزش در مقایسه با دوره مشابه سال قبل با کاهش ۱۴ و ۲۲ درصدی مواجه شد.

وی ارزش کل معاملات صورت گرفته در بازار نقدی و فیزیکی بورس کالا را در ۱۱ ماه امسال مبلغ ۲۶۴ هزار میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: این رقم به لحاظ مقداری با کاهش ۳ درصدی نسبت به دوره مشابه پارسال مواجه بوده، اما به لحاظ ارزش نیز این رقم ۲۷ درصد کاهش را تجربه کرده است. از این رو کاهش معاملات بورس کالا بیش از آن که ناشی از حجم معاملات باشد ناشی از قیمت‌های جهانی بوده است.

 

وی از پایان اجرای موفقیت‌آمیز طرح پایلوت گواهی سپرده کالایی ذرت خوزستان در روز چهارشنبه هفته جاری سخن گفت و افزود: با اجرای موفق این طرح به زودی این طرح برای چند استان دیگر کشور نیز به اجرا خواهد گذاشته شد.