نیروگاه‌های گازی به مخازن سوخت دوم مجهز شدند

نیروگاه‌های گازی به مخازن سوخت دوم مجهز شدند مدیرعامل شرکت مادر تخصصی تولید برق نیروگاه‌های حرارتی می‌گوید، وزارت نیرو با اندیشیدن تمهیدات لازم در نیروگاه‌ها، برای تأمین برق کشور حتی در زمان‌های بحرانی آمادگی کامل دارد. به گزارش ایرنا، «محسن طرزطلب» درباره شیوه‌های توانمندسازی نیروگاه‌های داخلی برای تأمین انرژی مورد نیاز در مواقع بحرانی (مدیریت […]

نیروگاه‌های گازی به مخازن سوخت دوم مجهز شدند

مدیرعامل شرکت مادر تخصصی تولید برق نیروگاه‌های حرارتی می‌گوید، وزارت نیرو با اندیشیدن تمهیدات لازم در نیروگاه‌ها، برای تأمین برق کشور حتی در زمان‌های بحرانی آمادگی کامل دارد.

به گزارش ایرنا، «محسن طرزطلب» درباره شیوه‌های توانمندسازی نیروگاه‌های داخلی برای تأمین انرژی مورد نیاز در مواقع بحرانی (مدیریت بحران) اظهارداشت: از جمله راهکارهای اندیشیده شده در زمان ساخت نیروگاه‌ها، تجهیز آن‌ها به مخازن سوخت ذخیره مایع به میزان ۴۵ روز مصرف است.

به گفته این مقام مسؤول، این مهم پیرو دستورالعمل ستاد پدافند غیرعامل کشور اجرایی شده و همه نیروگاه‌های گازی به این مخازن برای ذخیره سوخت گازوئیل یا مازوت تجهیز شده‌اند که با هماهنگی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی نسبت به تأمین سوخت آن‌ها اقدام می‌شود.

وی با اشاره به استفاده از ظرفیت پیش گفته در مدیریت برف سنگین اخیر در برخی نقاط کشور، افزود: استفاده از این گزینه حتی در مواقع بحرانی نظیر بروز مشکل در خطوط انتقال گاز، حمله نظامی، زلزله و … نیز کارگشا خواهد بود.

مدیرعامل شرکت تولید برق نیروگاه‌های حرارتی خاطرنشان‌کرد: مهندسان و کارشناسان داخلی به‌ویژه در گروه مپنا و شرکت‌های وابسته، امروز فناوری‌های طراحی، ساخت و بهره‌برداری قطعات توربین‌های گازی و بخار را به‌طور کامل در اختیار گرفته‌اند.

وی گفت: در زمان تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی، متخصصان داخلی توانستند همه نیروگاه‌های تولید برق کشور را سرپا نگه داشته و به تأمین قطعات یدکی مورد نیاز بپردازند. همچنین برای تعمیر، نگهداری و بهره‌برداری از نیروگاه‌های حرارتی کشور مشکلی وجود ندارد.

طرزطلب همچنین با اشاره به ورود فناوری‌های جدید به کشور، ادامه داد: گروه مپنا به نمایندگی از دولت جمهوری اسلامی ایران در ماه‌های گذشته قراردادی را برای ورود فناوری‌های جدید توربین‌های گازی با شرکت زیمنس آلمان منعقد کرد و تاکنون دو واحد کلاس F این نیروگاه‌ها وارد کشور شده است.

وی اضافه کرد: مطابق قرارداد، از واحد چهارم نیروگاهی به بعد و پس از ۳ سال، این فناوری به صورت کامل در اختیار ایران قرار گرفته و ۱۰۰ درصد داخلی‌سازی خواهد شد.

به گفته این مقام مسؤول، امسال با به‌کارگیری تمهیداتی در نیروگاه‌های حرارتی توانستیم در زمان اوج مصرف برق (پیک بار)، از توان موجود نیروگاه‌ها استفاده حداکثری داشته باشیم؛ به‌طوری که ۶۴۰ مگاوات به ظرفیت عملی نیروگاه‌های کشور اضافه شد.

طرزطلب در تشریح این موضوع، تصریح‌کرد: نخستین اقدام اجرای سیستم کاهش دمای هوای توربین‌های گازی (Media) بوده که با اجرای آن در ۱۸ واحد نیروگاهی کشور در نیروگاه‌های کرمان، شیروان، شهید کاوه، شاهرود و شهید رجایی، ۲۶۰ مگاوات افزایش ظرفیت در تابستان امسال در مقایسه با تابستان سال گذشته محقق شده است.

وی خاطرنشان‌کرد: در این روش با ساخت تجهیزات در ورودی کمپروسور توربین گازی و پاشش آب روی سطوح مدیای مسیر عبور هوا (همانند مکانیزم کولر آبی)، دمای هوای ورودی به میزان قابل توجهی کاهش یافته و موجب افزایش قابلیت تولید نزدیک به ۱۰ درصد قدرت اسمی واحد نیروگاهی می‌شود و هرچه دمای محیط بالاتر باشد، تأثیر این سیستم بیش‌تر است.

طرزطلب تصریح کرد: در این طرح که هزینه اجرای آن به ازای میزان افزایش تولید نزدیک به ۱۰ درصد هزینه ساخت نیروگاه جدید است، صرفه‌جویی در زمان داشته (ساخت نیروگاه جدید گازی نیاز به حدود دو سال زمان دارد) و استفاده از ۹۰ درصد تجهیزات داخلی و محقق شدن بالا‌ترین میزان بهره‌وری در بیش‌ترین دمای هوا، سایر مزایای این طرح است.

مدیرعامل شرکت مادر تخصصی تولید برق نیروگاه‌های حرارتی خاطرنشان‌کرد: اقدام دوم به‌کار گرفته شده برای ارتقای توان و بازده توربین‌های نیروگاهی به‌ویژه توربین‌های گازی، ارتقای تجهیزات در بخش‌های توربین، کمپرسور و سیستم کنترل است.

این مقام مسؤول ادامه‌داد: انعکاس نتایج حاصل از تحقیقات انجام شده برای ارتقای کمپرسور واحدهای گازی V94.2 و نتایج به‌دست آمده از بهره‌برداری این واحد‌ها به واحد توربین‌سازی شرکت مپنا (شرکت توگا)، منجر به ارایه پیشنهادی با عنوان IGV+ توسط این شرکت شد.

طرزطلب توضیح داد: در این طرح با اصلاح زاویه ورودی پره‌های راهنمای کمپرسور (IGV: Inlet Guide Vane) و افزایش حجم هوای ورودی در شرایط دمای بالای محیط که با پیک مصرف شبکه سراسری برق نیز همزمان است، ۳ تا ۵ مگاوات به ظرفیت خروجی واحد گازی V94.2 اضافه می‌شود.

 

ظرفیت نصب شده نیروگاهی کشور تا پایان سال گذشته ۷۴ هزار و ۳۵۰ مگاوات بود که از این میزان، بیش از ۸۵ درصد آن معادل ۶۰ هزار مگاوات از نیروگاه‌های حرارتی تأمین می‌شود.