نرخ ۳۶۰۰ تومانی ارز سقفی برای پوشش ریسک نوسان است

رییس کل بانک مرکزی نرخ ۳۶۰۰ تومانی ارز سقفی برای پوشش ریسک نوسان است گروه بازارسرمایه‌ـ رییس کل بانک مرکزی با بیان این‌که طرح کارت اعتباری مرابحه جایگزین تسهیلات خرد بانکی می‌شود، گفت: در ۱۰ سال گذشته تراکنش‌های شبکه بانکی ۱۱ برابر شده و ۹ درصد آن موفق بوده است. به گزارش خبرنگار مناقصه‌مزایده، ولی‌ا…‌سیف […]

رییس کل بانک مرکزی

نرخ ۳۶۰۰ تومانی ارز سقفی برای پوشش ریسک نوسان است

گروه بازارسرمایهـ رییس کل بانک مرکزی با بیان این‌که طرح کارت اعتباری مرابحه جایگزین تسهیلات خرد بانکی می‌شود، گفت: در ۱۰ سال گذشته تراکنش‌های شبکه بانکی ۱۱ برابر شده و ۹ درصد آن موفق بوده است.

به گزارش خبرنگار مناقصه‌مزایده، ولی‌ا…‌سیف در ششمین همایش سالانه بانکداری الکترونیکی و نظام‌های پرداخت با اشاره به این‌که نظام‌های پرداخت باید بتوانند پول را متناسب با نوع نیاز در تمام بخش‌های اقتصادی به گردش درآوردند، تصریح‌کرد: نظام بانکی از این تحولات بی‌بهره مانده است. براساس آخرین برآورد‌ها سهم ارزش پرداخت الکترونیک شاپرک به تولید ناخالص داخلی در کشور بالغ بر ۹۶ درصد است، همچنین با تقویت زیرساخت‌ها در حال حاضر سهم تراکنش‌های موفق به بیش از ۹۹ درصد رسیده است.

به گفته رییس کل بانک مرکزی شاهد روند فزاینده سهم ابزارهای پرداخت الکترونیک در مبادلات کشور هستیم، به نحوی که در مهر ماه سال جاری به ازای هر فرد بالای ۲۰ سال ۱۸٫۶ عدد تراکنش الکترونیکی صورت گرفته که بیش‌ترین سرانه تعداد تراکنش متعلق به‌کارتخوان‌های فروشگاهی است.

وی ادامه داد‌: تعداد تراکنش‌های شبکه بانکی نسبت به ۱۰ سال گذشته بیش از ۱۱ برابر شده است.

وی با اشاره به پایش‌گری نظام‌های پرداخت تصریح‌کرد: براساس وظایف محوله سیاست‌ها، دستورالعمل‌ها و باز طراحی مقتضی در نظام‌های پرداخت تدوین و به بازیگران این صنعت ابلاغ می‌کند.

رییس کل بانک مرکزی ادامه داد: امنیت مبادلات و ابزارهای پرداخت از مهم‌ترین چالش‌هایی است که نظام‌های پرداخت در ابتدایی‌‌ترین شکل خود نیز با آن روبه‌رو هستند. امروزه با پیشرفت‌های فناوری و تغییرات صنعت پرداخت اقدامات پیشگیرانه‌ای همچون طراحی اسکناس‌‌ها که تا حد ممکن غیرقابل جعل و تأمین امنیت نقل و انتقالات پولی جای خود را به تأمین استاندارد‌ها و الزامات خاص در حوزه ابزارهای ارتباطی نرم‌افزار‌ها و زیرساخت‌ها داده است.

وی با بیان این‌که شبکه بانکی در بسیاری از موارد دارای انگیزه برای نظام‌های پرداخت است، تصریح‌کرد: بانک‌ها باید به صورت فعالانه و براساس رویکرد مبتنی بر ریسک‌های ارتباط با کسب و کار‌ها را شناسایی و از تأمین الزامات لازم در شبکه بانکی اطمینان پیدا کنند، یکی از مهم‌ترین اولویت‌های بانک مرکزی تقویت کارآیی نظام بانکی کشور از طریق فناوری‌ نوین است.

طبق گفته سیف، بانک ملی ایران براساس آخرین آمار‌ها با ۷۵ درصد سهم از صدور کارت‌های اعتباری در رتبه اول جدول صادرکنندگان کارت‌های اعتباری در بین بانک‌های کشور قرار دارد.

وی ادامه داد: طرح کارت اعتباری مرابحه به تدریج جایگزین تسهیلات خرد بانک‌ها شده و با این ابزار مشکل فاکتورهای صوری تا حدودی مرتفع خواهد شد.

در بخش دیگری از همایش میزگرد تخصصی فرصت‌‌ها و چالش‌های نظام بانکی با حضور ولی‌ا…‌سیف رییس کل بانک مرکزی، محمود واعظی وزیر فناوری و اطلاعات و علی دیوان‌ دری رییس پژوهشکده پولی و بانکی برگزار شد.

رییس کل بانک مرکزی در پاسخ به این سؤال که منظور شما از نرخ ۳۶۰۰ تومانی ارز که مطلوب عنوان شد، چیست این موضوع ابهام دارد، تصریح‌کرد: سوء‌تفاهمی در برخی رسانه‌ها ایجاد شد، طبق بخشنامه بانک مرکزی به بانک‌ها که شفاف است، در لحظه گشایش اعتبار ۱۰ درصد ریالی با نرخ ۳۶۰۰ تومان علی‌الحساب پیش‌پرداخت وجود دارد و مابقی تا زمان حمل کالا باقی می‌ماند.

سیف افزود: دو نرخ مقایسه می‌شود، هر کدام کم‌تر بود مبنای محاسبه ارز واردات حساب می‌شود. یعنی نرخ بازار آزاد روز گشایش با نرخ بازار آزاد روز مبادله اسناد مقایسه خواهد شد.

رییس کل بانک مرکزی تأکیدکرد: نرخ امروز بازار ارز برای سقف و حاشیه امن برای گشایش‌دهنده است و دامنه ریسک آن را پوشش می‌دهیم.

وی افزود: روند آرامش و کاهش نرخ ارز از قله سنتی سالیان گذشته شروع شده است.

فرایندهای بانکی و نظارتی از چالش‌های بانکداری است

علی دیوان‌دری، رییس پژوهشکده پولی و بانکی نیز در ششمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت گفت: یکی از چالش‌های کنونی صنعت بانکداری فرایندهای بانکی و نظارتی بوده که در چارچوب جامع و یکپارچه عملیاتی نشده است.

وی در مورد به خدمت‌ گرفتن فناوری‌ نوین در پی خدمات بانکی و نسبت به تحولات بین‌المللی، اظهارداشت: در عرصه بانکداری الکترونیکی پیشرفت‌های چشم‌گیری در کشور روی داده است. هنوز استفاده از فناوری‌های تازه موجب تحول در کسب و کار بانک‌ها نشده، واسطه‌گری مالی که هسته اصلی فعالیت نظام بانکی را تشکیل می‌دهد، هنوز به‌گونه‌ای محسوس از این فرایند‌ها متأثر نشده است.

وی ادامه داد: بی‌تردید مدل سنتی بانکداری دیگر پاسخگوی نیازهای رو به افزایش مشتریان نظام بانکی نخواهد بود. از این رو توسعه بانکداری الکترونیک باید از مسیر تعریف الگوهای متنوعی از کسب و کار بانکی دنبال شود. الگوهایی که در بین سودآوری با روندهای بین‌المللی و همچنین با استانداردهای بانکداری اسلامی منطبق باشند.

رییس پژوهشکده پولی گفت: بی‌تردید کمرنگ شدن تحریم‌ها و فراهم آمدن بستر مناسب از سوی تعامل با بانکداری بین‌الملل ضرورت‌هایی را برای نظام بانکی به همراه دارد. از این رو فرایند بازآفرینی نظام بانکی و بهبود زمینه‌های حضور مؤثر در عرصه بین‌المللی با توجه به حوزه‌های مهم همچون تدوین مدل‌های یکپارچه کسب و کار را به همراه دارد.

دیوان‌دری یکی از چالش‌های کنونی صنعت بانکداری را فرایندهای بانکی و نظارتی دانست و افزود: این چالش‌‌ها به صورت روش‌مند براساس چارچوبی جامع و یکپارچه مبتنی بر استانداردهای بین‌المللی طراحی و عملیاتی نشده است. برای برون‌رفت از وضعیت موجود راهی نیست جز آن‌که فرایندهای بانکی با هدف انطباق با استانداردهای بین‌المللی بازنگری و بهینه‌سازی شود.

به گفته وی، افزایش امنیت مقدمه اعتماد عمومی به نظام بانکی است و تأمین امنیت در فضای تولید و تبادل اطلاعات بانکی و جذب رضایت و اعتماد عمومی باید تأمین شود و بانک مرکزی رکن تأمین امنیت در نظام‌های پرداخت الکترونیک است.

دیوان‌دری یادآورشد: کارمزد محور کردن خدمات از دیگر مسایل مهم و کلیدی مدنظر نظام بانکی قرار گیرد. با توجه به حجم بالای سرمایه‌گذاری در حوزه بانکداری الکترونیک، خدمات الکترونیکی و بانکی باید به منبعی درآمدزا و سودآور برای بانک‌ها تبدیل شود.

پارادوکس‌های توسعه فناوری نوین در نظام

معاون بانک مرکزی نیز در دومین میزگرد تخصصی همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت با بیان این‌که فناوری‌های نوین منجر به سهولت کسب و کار‌ها می‌شود، گفت: در عین حال به‌کارگیری این فناوری‌ها در نظام بانکی با پیچیدگی‌هایی روبه‌رو است و سختی‌هایی به همراه دارد.

گفت: ساختار نظام بانکی ایران تحت تأثیر تحولات بانکی دنیا است که البته انتظارات مشتریان، تحولات جمعیتی و توسعه شبکه‌های اجتماعی در این تحولات نقش داشته و بازیگرانی جدا از عرصه بانک‌ها را به این عرصه فراخوانده است.

علی کرمانشاه تصریح‌کرد: فناوری اطلاعات کمک می‌کند تا در چارچوب ساختارهای موجود، تحولاتی رخ دهد بنابراین فناوری اطلاعات نحوه انجام فعالیت تجاری را تسهیل و اساساً کسب و کار را هم تغییر می‌دهد که این در عرصه بانکی، به معنای ورود بازیگران غیربانکی است و این، مسأله را پیچیده می‌کند و پیامدهای آن بسیار سخت است.

به گفته وی، گسست فناوری هم البته ایجاد می‌شود و با توسعه تکنولوژی کسب و کارهای مبتنی بر ‌آی‌تی، فناوری جدید را به‌کار می‌گیرند و متحول می‌شوند ولی در جاهایی منجر به گسست می‌شود و باعث می‌شود که قابلیت‌های قبلی دیگر کاربرد نداشته باشند؛ پس مهم است که الزامات و رویه‌های قبل از گسست را فراموش کنیم و به سمت کسب قابلیت‌ها و رویه‌هایی برویم که به درد فناوری جدید می‌خورد.

وی اظهارداشت: این موضوع عمدتاً مبنای چالش قرار می‌گیرد؛ این در حالی است که در حوزه‌ آی‌تی و سامانه‌های مبتنی بر آن وضعیت خوبی داریم و در چند سال قبل نیز کارهای خوبی انجام شده اما ارقام ایران کم‌تر در کلاس جهانی به چشم میخورد.

کرمانشاه گفت: باید توسعه سامانه‌ها را هدفمند پیش ببریم و بخش خصوصی را نیز فعال کنیم البته برخی از این مسیر‌ها یکپارچگی دارند ولی باید بیش‌تر شود؛ البته باید همراستایی استراتژیک صورت گیرد و البته ممکن است تکنولوژی سال‌ها قابل استفاده باشد ولی برخی سیستم‌ها و نیروی انسانی باید اصلاح شود.

معاون فناوری بانک مرکزی گفت: رضایت مشتریان بسیار مهم است که باید بر روی آن کار شود، البته پارادایم دوم، نوآوری‌های ساختارشکن است که نمونه آن فین‌تک‌ها هستند که ۵۰ درصد مشتریان بانک‌ها حداقل از یک فین‌تک استفاده می‌کنند؛ البته هنوز در دنیا هم سهم آن‌ها بالا نیست ولی در دنیا نگرانی ایجاد کرده است.

وی افزود: برای آینده باید گفتمان‌سازی کرده و نقشه راه بانک مرکزی البته چارچوبی است که ٥٤ سامانه با محوریت بخش تقاضا در حال توسعه است که وظیفه راهبری نظام بانکی را دارد.

کرمانشاه گفت: سازوکارهایی که کمک می‌کند راهبری کنیم اینجا برای کسب و کارهای جدید مضر است و همزمان باید ثبات را فراهم کرد و البته در برخی جا‌ها باید این ثبات را به هم ریخت که اینجا پای رگولاتور‌ها به میان می‌آید. در دنیای مدرن رگولاتور با همراهی بازیگران کار را مدیریت می‌کند و بانک مرکزی نگران این است که ابزار‌ها با خطوط قرمز بانک مرکزی تداخل نداشته باشد.

 

وی افزود: رگولاتور‌ها محیط ایمن را فراهم می‌کنند تا بانک‌ها در محیط امن فضا را پیش برده و مدیریت کنند. البته به جای صدور مجوز، هر فرد باید با رعایت خطوط راهنما بتواند آزادانه کار کند. سیاست‌های فناوری اطلاعات باید این ساختارشکنی‌ها را بپذیرد و آمادگی ذهنی برای پاسخ‌دهی مناسب و شفاف به این تغییرات را داشته باشد. در عین حال عدم پافشاری بر مناسبات و چارچوب‌های سنتی در عین میدان ندادن به لجام گسیختگی‌ها نیز مهم است.