تعهد ۱۷ میلیارد دلاری ایران در موافقتنامه بین‌المللی پاریس

تعهد ۱۷ میلیارد دلاری ایران در موافقتنامه بین‌المللی پاریس با وجود آن که موافقنامه پاریس سندی غیرالزام‌آور معرفی شده است، اما در متن اصلی موافقتنامه، تحقق اهداف مربوط به تعهدات میلیارد دلاری کشور کاملاً الزام‌آور بیان شده است. به گزارش تسنیم، در جریان بیست و یکمین جلسه کنوانسیون تغییرات اقلیم سازمان ملل متحد در سال […]

تعهد ۱۷ میلیارد دلاری ایران در موافقتنامه بین‌المللی پاریس

با وجود آن که موافقنامه پاریس سندی غیرالزام‌آور معرفی شده است، اما در متن اصلی موافقتنامه، تحقق اهداف مربوط به تعهدات میلیارد دلاری کشور کاملاً الزام‌آور بیان شده است.

به گزارش تسنیم، در جریان بیست و یکمین جلسه کنوانسیون تغییرات اقلیم سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۵، موافقتنامه‌ای برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای در سطح دنیا شکل گرفت. یکی از اصلی‌‌ترین چالش‌های نهایی کردن این موافقتنامه در اجلاس کشورهای عضو کنوانسیون، موضوع الزام کشور‌ها در زمینه اجرای تعهدات کاهش انتشار تلقی می‌شد.

چندی پیش در این زمینه شفیع‌پور رییس مرکز بین‌الملل و امور کنوانسیون‌های سازمان محیط‌زیست عنوان کرده بود: «اقدامات ما داوطلبانه است و هیچ تعهدی برای هیچ یک از کشور‌ها وجود ندارد»

وی در ادامه گفته بود: « NDC‌ها (برنامه مشارکت ملی) مبتنی بر اصل مسؤولیت مشترک لیکن متفاوت است و متناظر با توانمندی‌‌ها این تعهدات شکل می‌گیرد و یقیناً این موافقتنامه هیچ تهدیدی برای کشور ندارد و الزام‌آور نیست».

اما بررسی متن موافقتنامه مذکور ابعاد دقیق‌تری از موضوع را آشکار می‌کند. براساس بند ۲ ماده ۴ موافقتنامه پاریس هر یک از اعضا برای دستیابی به هدف‌های مشارکت موظف هستند برنامه‌های کاهش انتشار خود را پیگیری نمایند.

براساس قواعد متون حقوقی لاتین، استفاده از کلمه shall در عبارتParties shall pursue domestic mitigation measures، از بند مذکور نشان از بار حقوقی بالای این بند دارد و به هیچ عنوان نمی‌توان آن را مشابه عباراتی نظیر may و should، غیرالزام‌آور تلقی کرد.

 

این در حالی است که بر اساس برنامه‌ای که از طرف دولت در دبیرخانه موافقتنامه پاریس ثبت شده است، اجرای تعهدات کشور برای کاهش انتشار CO2 بالغ بر ۱۷٫۵ میلیارد دلار هزینه در‌بردارد که رقمی بالا محسوب می‌شود و با توجه به شرایط اقتصادی کشور، تأمین آن در آینده با چالش‌های فراوان روبه‌رو خواهد بود. در نتیجه از آن‌جا که تعهدات کشور در این موافقتنامه میلیارد‌ها دلار هزینه در بر دارد و این موافقتنامه پاریس سندی الزام‌آور است، ضروری است در پذیرش آن دقت کافی صورت گیرد.