جایگاه بد ایران در استفاده از انرژی خورشیدی

جایگاه بد ایران در استفاده از انرژی خورشیدی اگرچه میزان تابش انرژی خورشیدی در نقاط مختلف دنیا متغیر است، اما خوشبختانه کشور ما در ناحیه‌ای پرتابش واقع ‌شده و مطالعات و بررسی‌های انجام‌شده نشان می‌دهد کاربرد سیستم‌های مبتنی بر استفاده از انرژی خورشیدی در کشور بازده بالایی خواهد داشت و بخش قابل‌توجهی از انرژی موردنیاز […]

جایگاه بد ایران در استفاده از انرژی خورشیدی

اگرچه میزان تابش انرژی خورشیدی در نقاط مختلف دنیا متغیر است، اما خوشبختانه کشور ما در ناحیه‌ای پرتابش واقع ‌شده و مطالعات و بررسی‌های انجام‌شده نشان می‌دهد کاربرد سیستم‌های مبتنی بر استفاده از انرژی خورشیدی در کشور بازده بالایی خواهد داشت و بخش قابل‌توجهی از انرژی موردنیاز کشور را می‌تواند تأمین کند. ما در بیش از دوسوم شهرهای کشور در سال بیش از ۳۰۰ روز آفتابی داریم که متوسط تابش روزانه در این شهر‌ها حدود ۴٫۵ تا ۵٫۵ کیلووات ساعت بر مترمربع است.

به گزارش سینا‌پرس از انرژی خورشیدی به روش‌های مختلفی می‌توان استفاده کرد. به عبارتی، هم می‌توان انرژی خورشیدی را به برق تبدیل کرد هم این‌که می‌توان از گرمای ناشی از تابش نور خورشید یا اشعه مادون‌قرمز نور خورشید به‌طور مستقیم استفاده کرد. اگر بخواهیم انرژی خورشید را به برق تبدیل کنیم باید از سیستم‌های متمرکزکننده نور خورشید بهره ببریم.

در بیش از دوسوم شهرهای کشور در سال بیش از ۳۰۰ روز آفتابی داریم که متوسط تابش روزانه در این شهر‌ها حدود ۴٫۵ تا ۵٫۵ کیلووات ساعت بر مترمربع است.

آبگرمکن‌های خورشیدی

آبگرمکن‌های خورشیدی از کاربردی‌‌ترین سیستم‌های مورد استفاده در کاربردهای غیرنیروگاهی خورشیدی است. استفاده از آبگرمکن‌های خورشیدی در کشور ما رونق چندانی ندارد و در نتیجه افراد نسبت به عملکرد این سیستم‌ها اطلاع چندانی ندارند. معمولاً روی پشت‌بام خانه‌ها دو نوع سیستم مختلف را می‌توان به‌صورت صفحه‌هایی رو به خورشید نصب کرد که یکی از این سیستم‌ها برای تولید برق است و سیستم دیگر به‌طور اختصاصی برای تولید آب گرم مصرفی مورداستفاده قرار می‌گیرد. سیستم‌هایی که آب گرم تولید می‌کنند خیلی پیچیده نیستند.

در شرایطی که در کشور هزینه برق مصرفی در مقایسه با دیگر کشور‌ها به‌مراتب کم‌تر است متأسفانه مردم به استفاده از سیستم‌های خورشیدی برای تأمین برق مصرفی موردنیازشان تمایل زیادی ندارند؛ در حالی‌که گرم‌‌ترین و پرتابش‌‌ترین نقاط تابش خورشید در دنیا در کشور ما قرار دارد؛ اما با توجه به وجود منابع نفت و گاز هنوز در زمینه توسعه سیستم‌های خورشیدی جایگاه خوبی نداریم. پرطرفدار‌ترین و کاربردی‌‌ترین سیستم‌های مبتنی بر استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر برای تولید انرژی در سطح دنیا آبگرمکن‌های خورشیدی است. حتی در کشورهایی که تابش خوبی هم ندارند برای صرفه‌جویی در مصرف گاز، استفاده از آبگرمکن‌های خورشیدی مورد توجه است.

گرچه به نظر می‌رسد در کشور ما استفاده از انرژی خورشیدی یا آبگرمکن‌های خورشیدی در شرایطی که یارانه‌ای به گاز اختصاص داده می‌شود چندان به‌صرفه نباشد، اما در کشوری مانند چین با جمعیتی حدود یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون نفر حتی در فصول سرد سال هم برای تأمین آب گرم و سیستم‌های گرمایشی مصرفی از آبگرمکن‌های خورشیدی استفاده می‌شود. در قسمت‌هایی از کشور ما مانند مناطق شمالی، غربی و شمال‌غربی تابش خورشید خیلی زیاد نیست و به‌خصوص در زمستان که مصرف سوخت افزایش پیدا می‌کند و استفاده از آبگرمکن‌های خورشیدی به‌تنهایی نمی‌تواند پاسخگوی نیاز ساکنان این مناطق باشد، اما در مناطق مرکزی، شرقی، جنوبی و جنوب شرقی و غربی تابش نور خورشید بسیار مناسب است و استفاده از آبگرمکن خورشیدی به کاهش مصرف سوخت منتهی می‌شود.

از طرفی هزینه نصب و راه‌اندازی آبگرمکن‌های خورشیدی خیلی زیاد نیست. برای مثال برای یک آپارتمان ۸ واحدی که در هر واحد به‌طور متوسط ۴ نفر ساکن باشند با هزینه‌ای حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان می‌توان بخش قابل‌توجهی از گاز مصرفی ماهانه را کاهش داد.

 

در استان یزد در شهر طبس، بالای همه ساختمان‌ها می‌توانید آبگرمکن‌های خورشیدی را ببینید. مقامات شهرداری این شهر با توجه به این‌که در گذشته در زمینه تأمین سوخت مصرفی ساکنان این شهر با محدودیت‌ها و مشکلاتی مواجه شده بودند قانونی را تصویب کردند که به‌موجب این قانون اگر ساختمانی از آبگرمکن خورشیدی استفاده نکند به آن ساختمان پایان کار داده نمی‌شود. به‌جای این‌که مردم را از طریق افزایش قیمت‌ها و هزینه تأمین برق یا گاز به نصب سیستم‌های مبتنی بر استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر مجاب کنیم می‌توانیم از طریق فرهنگ‌سازی و قانون‌نویسی وارد عمل شویم. با توجه به شرایط موجود که البته روندی جهانی است، پیش‌بینی می‌شود به‌زودی در شرایطی قرار بگیریم که در دسترسی به منابع نفت و گاز هم با محدودیت‌هایی مواجه شده و نتوانیم نیاز جمعیت را تأمین کنیم. بدون تردید در چنین شرایطی استفاده از انرژی خورشیدی بیش‌ازپیش موردتوجه قرار می‌گیرد.