دغدغه‌ها جایشان عوض نشود

تحریم‌ها و سوءمدیریت‌ها؛ بلای جای بیماران!

مینا زمانیان- برجام با روی کار آمدن دونالد ترامپ؛ رئیس‌جمهور اسبق آمریکا، به کلی رنگ باخت و یکی از مهم‌ترین آثارش را می‌توان کمبود دارو در کشورمان دانست. در واقع از سال ۱۳۹۷ مجدداً سایه تحریم‌های سنگین بر کشورمان باعث شد که جان هزاران بیمار در کشورمان به خطر بیفتد و در کمال تأسف هزاران […]

مینا زمانیان- برجام با روی کار آمدن دونالد ترامپ؛ رئیس‌جمهور اسبق آمریکا، به کلی رنگ باخت و یکی از مهم‌ترین آثارش را می‌توان کمبود دارو در کشورمان دانست. در واقع از سال ۱۳۹۷ مجدداً سایه تحریم‌های سنگین بر کشورمان باعث شد که جان هزاران بیمار در کشورمان به خطر بیفتد و در کمال تأسف هزاران نفر جانشان را از دست بدهند. در همین رابطه، عرب؛ رئیس انجمن تالاسمی ایران، گفت که از زمان برگشت تحریم‌ها یعنی از سال ۱۳۹۷ تاکنون ۱۱۰۰ بیمار تالاسمی به دلیل نبود دارو فوت کرده‌اند و با روند کنونی ممکن است آمار مرگ این بیماران در آینده تصاعدی شود! همچنین این روز‌‌ها داروخانه‌ها با چالش‌های مالی بسیاری مواجه‌اند و در این شرایط برخی مراجع تصمیم‌گیر، ایرادات غیرفنی به آن‌‌ها، از جمله تشدید رعایت حجاب را وارد می‌کنند. داروخانه‌ها طلب‌های بسیار زیادی در حد سه همت از دولت دارند که می‌تواند منجر به ورشکستگی شدید داروخانه‌ها شود. به عبارت دیگر، قصه پرفراز و نشیب دارو، سال‌هاست که ادامه دارد اما باید بدانیم طیف زیادی از عوامل در زمینه کمبودهای دارویی مؤثر هستند که بی‌توجهی به هر یک از آنها، منجر به بروز کمبودهای دارویی و در نتیجه تحمیل فشار مضاعف به بیماران می‌شود. در ادوار مختلف وزیران بهداشت و رئیسان سازمان غذا و دارو، در سخنرانی‌‌ها و مصاحبه‌های خود از تولید ۹۷ درصدی داروی مورد نیاز در داخل کشور حرف می‌زدند و به تازگی این عدد در سخنرانی‌‌ها و مصاحبه‌ها به ۹۹ درصد هم رسیده است. ولی همچنان برخی از بیماران برای تهیه داروهای خود با چالش‌های مختلفی روبه‌رو هستند. اینکه از کمبود دارو حرف می‌زنیم، به معنی ضعف در صنعت داروسازی کشور نیست، بلکه منظور از کمبود دارو، مشکل بیماران در دسترسی به داروی مورد نیاز است. امکان دارد که این مشکل دسترسی، به دلیل توزیع نامناسب یا فقدان مدیریت صحیح نظام سلامت در واکنش‌های به‌هنگام باشد.

مشکل ما در داروخانه‌ها کمبود دارو است نه حجاب

در همین رابطه، هادی احمدی؛ مدیر روابط‌عمومی انجمن داروسازان ایران، درباره ادعا اخیر سازمان غذا و دارو مبنی بر کاهش سهمیه داروخانه‌ها در صورت عدم رعایت حجاب به «انتخاب» گفت: سازمان غذا و دارو این ادعا را تکذیب کرد؛ آن‌‌ها گفتند از صحبت‌های دکتر حیدر محمدی؛ اشتباه برداشت شده است. در کل داروخانه‌ها تا این لحظه تمام مقررات را رعایت کرده‌اند. ما مشکلی درخصوص حجاب تاکنون با داروخانه‌ها نداشتیم. وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی، برای ما قانون تعیین می‌کنند. در سازمان نظام پزشکی هم یک کمیته‌ اخلاق و یک منشور حقوق بیمار داریم و یک سوگندنامه هم داریم. ما پایبند به این قوانین هستیم؛ برای ما فرقی نمی‌کند بیمار از چه نژاد و رنگ و عقیده‌ای باشد؛ کار ما خدمت به بیمار است. وی در ادامه، درباره چالش‌های اصلی داروخانه‌ها، بیان کرد: مشکل ما در داروخانه‌ها حجاب نیست، مشکل ما کمبود دارو است. مشکل ما این است که خرید و فروش اینترنتی دارو را به وزارت بهداشت تحمیل کردند. مشکل ما دخالت ارگان‌های غیرمرتبط در حوزه‌ سلامت است. الان صنعت دارو نیاز به نقدینگی دارد؛ ما پولی در حساب نداریم که دارو بخریم. مشکل ما بیمه‌گرانی هستند که از آذر سال گذشته مطالبات داروخانه‌ها را نداده‌اند. مشکل ما هدفمندی یارانه است که پول شیرخشک را هنوز پرداخت نکرده‌اند. مشکل اساسی ما چیز دیگری نیست؛ اگر حرف دیگری عنوان می‌شود بیراهه است. آنچه مردم از کمبود دارو حس می‌کنند با آنچه غذا و دارو اعلام می‌کند، متفاوت است. غذا و دارو می‌گوید اگر استامینوفن توسط یک کارخانه هم ساخته شود کمبود نداریم. ما ۳۰۰ دارو کسری داریم؛ حتی وارفارین که بیش از نیاز هم وارد کردیم هنوز دچار مشکل است. شکل توزیع دارو‌‌ها مشکل دارد؛ بار‌‌ها به وزارت بهداشت اعلام کردیم که توزیع دارو باید متناسب بین همه‌ داروخانه‌ها باشد. وزارت بهداشت به داروخانه دولتی بیشتر دارو می‌دهد در حالی‌که باید با بخش‌خصوصی مشارکت کرد.