غیبت بریتیش پترولیوم در نخستین مناقصه بین‌المللی نفتی ایران

غیبت بریتیش پترولیوم در نخستین مناقصه بین‌المللی نفتی ایران پایگاه خبری آمریکایی «استراتفور» در گزارشی به برگزاری اولین دور مناقصه برای توسعه میادین نفتی در ایران بین ۲۹ کمپانی نفتی بین‌المللی اشاره کرد و نوشت: به محض این‌که کمپانی‌های اروپایی توافق‌هایی را با ایران امضا کنند تشدید و اجرای مجدد تحریم‌های سابق علیه ایران توسط […]

غیبت بریتیش پترولیوم در نخستین مناقصه بین‌المللی نفتی ایران

پایگاه خبری آمریکایی «استراتفور» در گزارشی به برگزاری اولین دور مناقصه برای توسعه میادین نفتی در ایران بین ۲۹ کمپانی نفتی بین‌المللی اشاره کرد و نوشت: به محض این‌که کمپانی‌های اروپایی توافق‌هایی را با ایران امضا کنند تشدید و اجرای مجدد تحریم‌های سابق علیه ایران توسط ترامپ که به متحدان اروپایی آمریکا آسیب بزند سخت‌تر خواهد شد.

به گزارش ایلنا، پایگاه اطلاع‌رسانی آمریکایی «استراتفور» در مقاله‌ای به اعلام نام ۲۹ کمپانی نفتی بین‌المللی از سوی وزارت نفت ایران برای حضور در مناقصه توسعه میادین نفتی اشاره کرد و نوشت: در این میان نام کمپانی‌های کوچک و متوسطی نظیر وینترشال، انی، پتروناس، سینوپک و شرکت نفت دریایی ملی چین نیز در این لیست دیده می‌شود.

«استراتفور» نوشت: تهران آماده است که اولین دور مناقصه را با امید به توسعه میادین نفتی و گازی‌اش در یک چهارم آغازین سال ۲۰۱۷ برگزار کند. این حرکت در خلال تردیدهایی درباره این‌که آیا تحریم‌های لغو شده به واسطه توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ برای تحقق این تمایل ایران کافیست یا خیر آغاز شده. این تردید وجود دارد که شاید تحریم‌های باقی‌مانده آمریکا مانع از توسعه مد نظر ایران شود.

انتخاب دونالد ترامپ تردید‌‌ها را در زمینه سرمایه‌گذاری در ایران افزایش داده است. برخلاف تحریم‌های اتحادیه اروپا، تحریم‌های آمریکا بعد از توافق هسته‌ای برداشته نشد و تنها معلق شده‌اند.

ساختار حقوقی آمریکا از تحریم‌ها علیه ایران حمایت می‌کند. سیستم حقوقی آمریکا و تحریم‌های ثانویه علیه سرمایه‌گذاری کمپانی‌های غیرآمریکایی همچنان به قوت خود باقی است. بر همین اساس ترامپ قادر است تحریم‌ها را مجدداً تشدید کند.

برای ایران که به توافق‌های انرژی به شدت نیازمند است این پیش‌بینی‌‌ها مخرب است. حسن‌روحانی بیش از هر چیز بر احیای مجدد بخش نفتی و گاز طبیعی تمرکز کرده است. او می‌خواهد قبل از انتخابات دور بعد ریاست جمهوری در ۱۹ می‌ این توافق‌‌ها را نهایی کند تا رأی‌دهندگانش را قانع کند که برای دور بعد نیز به او رأی دهند.

مخالفان تندرو و اصولگرای روحانی می‌گویند توافق‌های انجام شده با غربی‌‌ها کنترل منابع انرژی ایران را از دست این کشور خارج کرده و به آنها می‌دهد. با این حال ایران نمی‌تواند به این زودی به هدفش مبنی بر تولید و صادرات ۶ میلیون بشکه در روز (میزان تولید ایران قبل از انقلاب) بدون کمک تکنولوژی غربی و سرمایه‌گذاری‌های آنها دست پیدا کند.

از این گذشته، ترهان خواستار یکپارچگی بیش‌تر با اقتصاد اروپایی قبل از آغاز به‌کار ترامپ است. به محض این‌که کمپانی‌های اروپایی توافق‌هایی را با ایران امضا کنند تشدید و اجرای مجدد تحریم‌های سابق علیه ایران توسط ترامپ که به متحدان اروپایی آمریکا آسیب برند سخت‌تر خواهد شد.

لازم به ذکر است که بریتیش‌پترولیوم برای حضور در این مناقصه نفتی ثبت نام نکرده است. این شرکت نفتی در مورد احتمال سرمایه‌گذاری در بخش نفتی ایران تحقیقاتی را به عمل آورده بود و حتی دفتری نیز در تهران افتتاح کرده بود اما ناگهان تصمیم گرفت که با سرمایه‌گذاری در ایران خطر نکند.

بسیاری از مدیران بریتیش پترولیوم شهروندان آمریکا هستند که همچنان مشمول تحریم‌های باقی مانده آمریکا می‌شوند در نتیجه این کمپانی باید به کل واحد مستقلی را برای سرمایه‌گذاری در ایران احداث می‌کرد.

 

بریتیش‌پترولیوم هیچ اشاره‌ای به این نگرانی‌هایش درباره مواد قرارداد یا محیط کسب و کار در ایران در زمان اعلام این تصمیمش نکرده است. این موارد قطعاً برای ۲۹ کمپانی دیگری که در لیست ایران هستند نیز چالش‌برانگیز است اما ایران به وضوح گام‌های مؤثری برای تدوین چارچوب‌های قراردادی معقول و مناسب جهت بازگشت سرمایه این‌‌ها برداشته با این حال هیچ یک از این جزییات هنوز نهایی نشده است.