بخش خصوصی نمی‌تواند پاسخگوی ریسک‌های دولتی باشد

عضو انجمن صادرکنندگان سنگ‌آهن بخش خصوصی نمی‌تواند پاسخگوی ریسک‌های دولتی باشد جعفری‌طهرانی، عضو هیأت‌مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران گفت: بخش‌خصوصی بدون همراهی و همکاری دولت نمی‌تواند در جذب سرمایه‌گذاری خارجی نقش‌آفرین و موفق باشد، زیرا سرمایه‌گذاران خارجی برای حضور در کشورهای دیگر مؤلفه‌های اثرگذاری مانند ثبات نرخ ارز، شفافیت قوانین و مقررات، ریسک […]

عضو انجمن صادرکنندگان سنگ‌آهن

بخش خصوصی نمی‌تواند پاسخگوی ریسک‌های دولتی باشد

جعفری‌طهرانی، عضو هیأت‌مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران گفت: بخش‌خصوصی بدون همراهی و همکاری دولت نمی‌تواند در جذب سرمایه‌گذاری خارجی نقش‌آفرین و موفق باشد، زیرا سرمایه‌گذاران خارجی برای حضور در کشورهای دیگر مؤلفه‌های اثرگذاری مانند ثبات نرخ ارز، شفافیت قوانین و مقررات، ریسک سیاسی و همراهی دولت‌‌ها را ارزیابی می‌کنند.

عضو انجمن صادرکنندگان سنگ‌آهن در گفت‌وگو با خبرآنلاین، درباره تأثیر نوسانات ارزی بازار ایران بر حضور سرمایه‌گذاران خارجی در کشور گفت: بخش عمده‌ای از این مؤلفه‌ها اساسا در حوزه اختیارات و مسؤولیت‌های نهادهای حاکمیتی و به خصوص دولت است بنابراین بخش‌خصوصی برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی نیازمند همراهی و کمک دولت است و در غیراین صورت تنها می‌تواند نقش مشوق و معرف را داشته ‌باشد. به همین خاطر تأکید دارم بهره‌گیری از سرمایه‌های خارجی می‌تواند در قالب یک کار تیمی بین دولت و بخش‌خصوصی دنبال شود.

وی ادامه‌ داد: فعالان بخش‌خصوصی در سفرهای برون‌مرزی با پرسش‌های متعددی درباره اقتصاد کشور مواجه می‌شوند که پاسخ بسیاری از این پرسش‌‌ها در حوزه اختیارات یا دایره اطلاعات آنها نیست، چرا که نه به‌طور قطع می‌دانند دولت قرار است چه تصمیماتی در حوزه سیاست‌های کلان بگیرد و نه چندان مشورتی از بخش‌خصوصی برای تعیین این سیاست‌ها گرفته ‌می‌شود، بنابراین کاملاً طبیعی است که فعالان این بخش نمی‌توانند پاسخگوی ابهامات و پرسش‌های سرمایه‌گذاران خارجی درباره شرایط و ریسک‌های حضور در ایران باشند.

رییس امور بین‌الملل انجمن سنگ‌آهن به عنوان نمونه به نرخ ارز اشاره‌ کرد و گفت: یکی از پرسش‌هایی که دائماً از سوی سرمایه‌گذاران ‌خارجی مورد سؤال قرار می‌گیرد، مسأله ارز تک‌نرخی است که از سوی دولت برای ۶ ماهه دوم امسال وعده شده بود ولی تاکنون اتفاق نیفتاده است. در مقابل این نکته منفی، می‌توان به تورم اشاره کرد که دولت موفق شده‌، به موفقیت‌های چشمگیری در کاهش نرخ آن دست یافته‌ و بخشی از عدم قطعیت‌ها را در اقتصاد ایران رفع کرده است. با این حال سرمایه‌گذاران خارجی می‌خواهند بدانند آیا برای سال آینده نیز با توجه به برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری و احتمال تغییر دولت، تأکید بر تورم تک‌رقمی همچنان از اولویت‌های دولت آینده خواهدبود یا خیر؟

وی افزود: فعالان بخش خصوصی در سفرهای خارجی متعددی با مسؤولان دولت همراه بودند تا زمینه‌های همکاری را با طرف‌های خارجی بیش از پیش شناسایی کنند اما این همراهی برای تشویق سرمایه‌گذاران خارجی کافی نیست و انتظار می‌رفت، دولت تلاش بیش‌تری برای استفاده از ظرفیتهای بخش خصوصی در متقاعد کردن سرمایه‌گذاران خارجی بخرج‌دهد.

جعفری‌طهرانی در ادامه با اشاره اقدامات انجام گرفته در حوزه معدن برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی گفت: همایش‌ها و نشست‌های فراوانی پس از اجرای برجام برای معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در بخش معدن ایران توسط دولت و بخش‌خصوصی برگزار شده که با استقبال دولت‌‌ها و کمپانی‌های خارجی نیز مواجه شده است. به عنوان مثال به زودی نمایندگانی از دو شریک تجاری ایران یعنی چین و روسیه در همایش بین‌المللی سنگ‌آهن ایران حضور خواهندیافت. از چین یکی از بزرگ‌‌ترین شرکت‌های طراحی مهندسی و پیمانکاری در زمینه EPCیعنی مهندسی، تدارکات و ساخت و همچنین EPCF یعنی مهندسی، تدارکات، ساخت و تأمین مالی حضور دارد که علاقه‌مندی شرکت مطبوع خود را برای اجرا از صفر تا صد پروژه‌های محصولات بالا دستی سنگ‌آهن شامل کنسانتره، گندوله و آهن اسفنجی برای بخش خصوصی ایران که مغفول واقع شده است، اعلام کرده‌اند. همچنین امکان فاینانس پروژه‌ها با نرخ‌های قابل رقابت توسط طرف چینی وجود دارد. از روسیه نیز نمایندگانی از شرکت معتبری در رابطه با پروژه‌های EPC در زمینه فرآوری و بازیافت آب در صنایع معدنی، فولاد، فلزی و همچنین تکنولوژی روز اتوماسیون دیجیتال صنعتی برای همکاری با ایران ابراز تمایل کرده‌اند که همه این‌‌ها نشان‌دهنده اهمیتی است که بازار معدن ایران و صنایع وابسته به آن برای سرمایه‌گذاران خارجی دارد‌.

عضو هیأت مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن درباره عملکرد بخش سنگ‌آهن در سال ۹۵ نیز توضیح داد: ‌براساس آمار موجود، واحدهای تحت‌پوشش ایمیدرو تاکنون ۴۰ میلیون تن و بخش خصوصی نیز پنج میلیون تن سنگ‌آهن تولید کرده‌اند و انتظار می‌رود تا پایان امسال تولیدات آنها به ۴۸ میلیون تن برسد. آمارهای پیشین هم نشان می‌دهد در سال ۲۰۱۳ مجموع تولید سنگ‌آهن از مرز ۵۲ میلیون تن گذشت و پیش‌بینی می‌شود بین ۱۵ تا ۱۸ میلیون تن سنگ‌آهن تا پایان سال‌جاری صادر شود‌.

وی گفت: با این عملکرد قطعاً حوزه معدن در ایران یکی از جذاب‌‌ترین فرصت‌‌ها برای سرمایه‌گذاران خارجی است مشروط بر این‌که دولت از اعمال سیاست‌های بازدارنده پرهیز کند و به معدن‌کاران یک سال امکان تجدیدقوا بدهد‌.

این فعال حوزه معدن به یکی از این سیاست‌های بازدارنده اشاره ‌کرد و گفت: ‌عوارض دستوری باعث ایجاد حس بدبینی در سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی می‌شود و رقبای منطقه‌ای و صادراتی ما را خوشحال می‌کند. به همین خاطر هم از زمانی که دولت ایران بر وضع عوارض صادراتی برای سنگ‌آهن تأکید کرده است، سایر کشورهای بزرگ تولیدکننده و صادرکننده که در حال تولید سنگ‌آهن هستند از این تصمیم دولت ایران بسیار خوشحالند‌.

وی ادامه‌ داد: در سال‌های ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ قیمت‌های جهانی کامودیتی‌‌ها به کف رسید و شرایط برای صادرکنندگان ایرانی هم نامطلوب بود ولی برخلاف پیش‌بینی‌‌ها با تغییر سیاست‌های چین، سال ۲۰۱۶ برای تولیدکنندگان مواد معدنی سال خوبی بود و

 

به نظر من سال ٢٠١٧ سال خوبی برای بازار مواد معدنی جهان است، هر چند از سال ٢٠١٦ از نظر قیمتی پایین‌تر خواهد بود اما سال ۲۰۱۸ سال خیلی خوبی نخواهد بود. به همین دلیل از دولت می‌خواهیم اجازه دهد معدنکاران در ۲۰۱۷ اجازه نفس کشیدن داشته باشند تا آماده ۲۰۱۸ شوند‌.