دولتی‎‌ها در تنظیم بازار گوشت ناتوانند

دولتی‎‌ها در تنظیم بازار گوشت ناتوانند عضو هیأت مدیره فدراسیون واردات ایران با انتقاد از شیوه تنظیم بازار گوشت قرمز، گفت: وضعیت قیمت گوشت در این چند هفته یادآور قیمت ارز در دوره تشدید تحریم‌ها شده است. به گزارش مهر فرهاد آگاهی با اشاره به افزایش قیمت گوشت قرمز در بازار، اظهارداشت: قیمت گوشت گوسفندی […]

دولتی‌ها در تنظیم بازار گوشت ناتوانند

عضو هیأت مدیره فدراسیون واردات ایران با انتقاد از شیوه تنظیم بازار گوشت قرمز، گفت: وضعیت قیمت گوشت در این چند هفته یادآور قیمت ارز در دوره تشدید تحریم‌ها شده است.

به گزارش مهر فرهاد آگاهی با اشاره به افزایش قیمت گوشت قرمز در بازار، اظهارداشت: قیمت گوشت گوسفندی در هفته‌های اخیر با افزایشی چشمگیر، بین ۴۰ تا۵۰ هزار تومان در نوسان است و این برای کشوری که ۸۰ میلیون جمعیت دارد و بخش بزرگی از جمعیت آن زیر ۳۰ سال هستند و سلامت آن‌ها وابسته به مصرف گوشت قرمز است، قابل دفاع نیست.

وی ادامه‌داد: این نگرانی نه تنها در قسمت امنیت غذایی و تأمین کالاهای مورد نیاز سبد خوراکی خانواده‌ها رنج‌آور است بلکه باید اعتراف کنیم بخش دیده نشده این چالش، در بخش فعالان اقتصادی این حوزه اعم از واردکنندگان و تولید کنندگان رخ داده است.

عضو هیأت مدیره فدراسیون واردات ایران، اضافه‌کرد: وضعیت نوسان قیمت گوشت در چند هفته اخیر به گونه‌ای شده که فعالیت بسیاری از دست‌اندرکاران این حوزه را تحت‌الشعاع قرارداده، به‌طوری که احساس می‌کنند هر چقدر هم که نسبت به وقوع این گونه معضلات در تأمین گوشت، از قبل به آقایان صاحب کرسی در دستگاه‌های دولتی مرتبط پیش آگهی بدهند، باز هم آن‌ها بر آمار اشتباه خود تکیه می‌کنند و تا زمانی که مسأله همه جامعه را فرا نگرفته، واکنشی نشان نمی‌دهند.

به گفته آگاهی، وضعیت قیمت گوشت در این چند هفته یادآور قیمت ارز در دوره تشدید تحریم‌ها شده است، به‌گونه‌ای که هر لحظه باید قیمت‌ها را با بازار محک زد و این برای یک بازار یک میلیون تنی، نشان از عدم توسعه مدیریت و فعال بودن سازوکارهای ابتدایی و تاریخ مصرف گذشته حکایت دارد.

رییس انجمن واردکنندگان فرآورده‌های خام دامی در خصوص نقش دلالان در افزایش قیمت گوشت قرمز، اظهارداشت: بدیهی است که افزایش و کاهش قیمت گوشت قرمز در بازار همچون سایر کالا‌ها از مکانیزم عرضه و تقاضا پیروی می‌کند و منطقی نیست دستگاه‌های متولی تنظیم بازار، ضعف مدیریت و آینده‌نگری خود را پنهان کرده و نوسانات ناخوشایند قیمت این کالا را صرفاً ناشی از دلال بازی توصیف کنند.

به گفته آگاهی، واقعیت این است که تنظیم بازار زمانی می‌تواند موفق باشد که بر پایه‌ای از اطلاعات، آمار و ارقام درست و مطابق واقع بنا شده باشد. این در حالی است که سازمان‌های مختلف حتی در خصوص میزان مصرف گوشت در کشور اختلاف عمیقی از لحاظ آماری دارند. اختلافی که گاه حدود ۴۰۰ هزار تن است. بنابراین با وجود چنین شرایطی چگونه می‌توان انتظار داشت که تنظیم بازار بتواند نقش بخش‌های مختلف را به درستی از پیش تعیین کند.

وی ادامه‌داد: هرگونه فعالیتی در حوزه نظام بخشی به بازار گوشت قرمز بدون در اختیار داشتن یک سامانه جامع آماری، ابتر، موقت و همراه با کارکرد مُسکن‌وار است و تازمانی که دستگاه‌های متولی تنظیم بازار از ایجاد شفافیت نگرانی داشته باشند، وضعیت به همین صورت است.

به گفته آگاهی، گاهی اوقات این غیرعادی بودن شرایط تنظیم بازار گوشت قرمز، مثل این روز‌ها آنقدر شدید است که سیگنال‌های آن به مردم هم اصابت می‌کند و مردم با تمام وجود بی‌تدبیری‌ها را لمس می‌کنند.

وی در خصوص این‌که گفته می‌شود بازار گوشت به‌دلیل بار روانی ملتهب شده است گفت: کنترل روانی بازار برای یک کشور ۸۰ میلیون نفری که حدود یک میلیون تن مصرف سالانه گوشت آن است، شاید یک ابزار مکمل محسوب شود ولی قطعاً نمی‌توان براساس آن برنامه‌ریزی کرد.

عضو هیأت مدیره فدراسیون واردات ایران تصریح‌کرد: همان‌طور که اشاره شد، برای گره‌گشایی از این معضل، باید نگاه ریشه‌ای و بلندمدت مبتنی بر واقعیت‌های علمی داشت و از ابزارهای کارآمد بهره‌برداری کرد نه این‌که در آمال و آرزو‌ها سیر کرد.

به گفته آگاهی، راه‌اندازی یک سامانه جامع آماری میان دستگاه‌های متولی گوشت قرمز، یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر است. این سامانه باید از یک سو به مراکز دولتی و از سوی دیگر با تشکل‌های اقتصادی بخش خصوصی مرتبط با این حوزه متصل باشد تا بتوان وضعیت تولید دام، تولید لاشه، صادرات دام، مصرف مردم، و واردات را در یک پنجره واحد دید و مدیریت کرد.

 

رییس انجمن واردکنندگان فرآورده‌های خام دامی از آمادگی تشکل‌های بخش خصوصی برای راه انداری این سامانه خبر داد و گفت: اگر این کار هر چه سریعتر بر مدار اجرا قرار نگیرد باید برای سال آینده منتظر قیمت‌های بالاتری بود و این هشداری است که باید جدی گرفته شود.