شوک شهادت رئیسی به ایران و جهان؛ مخبر مدیر قوه‌مجریه شد

رئیسی آسمانی شد

گروه سیاسی- خبر کوتاه بود و بهت‌آور؛ رئیس‌جمهور درگذشت. معمولاً انتظار نمی‌رود رؤسای جمهور با توجه به ملاحظات امنیتی ویژه که برای حفاظت از آن‌ها اعمال می‌شود در جریان حوادث جان خود از دست بدهند، اما این اتفاق شوم برای رئیسی و همراهانش پیش آمد. درگذشت شهادت‌گونه رئیسی حادثه‌ای غافلگیرکننده و بهت‌آور برای منطقه بود، […]

گروه سیاسی- خبر کوتاه بود و بهت‌آور؛ رئیس‌جمهور درگذشت. معمولاً انتظار نمی‌رود رؤسای جمهور با توجه به ملاحظات امنیتی ویژه که برای حفاظت از آن‌ها اعمال می‌شود در جریان حوادث جان خود از دست بدهند، اما این اتفاق شوم برای رئیسی و همراهانش پیش آمد. درگذشت شهادت‌گونه رئیسی حادثه‌ای غافلگیرکننده و بهت‌آور برای منطقه بود، زیرا انتظار می‌رود بهترین بالگرد‌ها و خلبان‌های ناوگان هر کشور با بهره بردن از بهترین خدمات تعمیر و نگهداری در خدمت رؤسای جمهور و نهاد تحت مدیریت او باشند. رئیسی؛ برای افتتاح «سد مرزی قیزقلعه‌سی» به آذربایجان‌شرقی سفر کرده بود و بالگرد حامل وی و همراهانش در مسیر بازگشت در «جنگل دیزمار» در محدوده عمومی بین ورزقان و جلفای استان آذربایجان‌شرقی دچار سانحه شد. آیت‌ا… آل‌هاشم؛ امام جمعه تبریز، حسین امیرعبداللهیان؛ وزیر امورخارجه، مالک رحمتی؛ استاندار آذربایجان‌شرقی و چند تن دیگر از همراهان رئیس‌جمهور در این بالگرد از جمله درگذشتگان این حادثه بودند.

«رئیسی عزیز خستگی نمی‌شناخت»

رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی شهادت رئیس‌جمهور اسلامی ایران و همراهان گرامی ایشان را تسلیت گفتند. متن پیام تسلیت رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است: بسم‌الله‌الرّحمن‌الرّحیم- انالله و اناالیه راجعون. ‌با اندوه و تأسف فراوان خبر تلخِ درگذشتِ شهادت‌گونه عالم مجاهد، رئیس‌جمهور مردمی و باکفایت و پُرتلاش، خادم‌الرضا علیه‌السلام جناب حجت‌الاسلام‌والمسلمین آقای حاج سیدابراهیم رئیسی و همراهان گرامی ایشان رضوان‌الله‌علیهم را دریافت کردم. این حادثه‌ ناگوار در اثنای یک تلاش خدمت‌رسانی اتفاق افتاد؛ همه‌ مدت مسئولیت این انسان بزرگوار و فداکار چه در دوران کوتاه ریاست جمهوری و چه پیش از آن، یکسره به تلاش بی‌وقفه در خدمت به مردم و به کشور و به اسلام سپری شد. رئیسی عزیز خستگی نمی‌شناخت. در این حادثه تلخ، ملت ایران، خدمتگزار صمیمی و مخلص و باارزشی را از دست داد. برای او صلاح و رضایت مردم که حاکی از رضایت الهی است بر همه چیز ترجیح داشت، از ای‌ رو آزردگی‌هایش از ناسپاسی و طعن برخی بدخواهان، مانع تلاش شبانه‌روزیش برای پیشرفت و اصلاح امور نمی‌شد. در این حادثه‌ سنگین شخصیت‌های برجسته‌ای مانند حجت‌الاسلام آل‌هاشم؛ امام‌جمعه‌ محبوب و معتبر تبریز، جناب آقای امیر عبداللهیان؛ وزیرخارجه مجاهد و فعال، جناب آقای مالک رحمتی؛ استاندار انقلابی و متدین آذربایجان‌شرقی و گروه پروازی و دیگر همراهان نیز به رحمت الهی پیوستند. اینجانب پنج روز عزای عمومی اعلام می‌کنم و به ملت عزیز ایران تسلیت می‌گویم. جناب آقای مخبر؛ طبق اصل ۱۳۱ قانون اساسی در مقام مدیریت قوه‌ مجریه قرار می‌گیرد و موظف است به همراهی رؤسای قوای مقنّنه و قضاییه ترتیبی دهند که ظرف حداکثر ۵۰ روز رئیس‌جمهور جدید انتخاب شود. در پایان، تسلیت صمیمی خود را به مادر گرامی جناب آقای رئیسی و همسر فاضل و بزرگوار ایشان و دیگر بازماندگان رئیس‌جمهور و خانواده‌های محترم همراهان به‌ویژه والد ماجد جناب آقای آل‌هاشم معروض می‌دارم و صبر و تسلای آنان و رحمت الهی برای درگذشتگان را مسئلت می‌کنم.

انتخابات ریاست‌جمهوری ظرف ۴۹ روز آینده برگزار می‌شود

هادی طحان‌نظیف؛ سخنگوی شورای‌نگهبان، گفت: طبق قانون اساسی خللی در اداره کشور به وجود نمی‌آید و انتخابات ریاست‌جمهوری ظرف ۵۰ روز آینده برگزار می‌شود. وی همچنین در پاسخ به این سؤال که رئیس‌جمهور آینده برای چه مدت زمانی انتخاب خواهد شد، گفت: براساس قانون اساسی دوره ریاست جمهوری چهار ساله بوده و منتخب بعدی مردم برای دوره چهار ساله انتخاب خواهد بود.

رئیس‌جمهور جدید برای دوره ۴ ساله انتخاب می‌شود

حال سؤال این است که رئیس‌جمهور بعدی چهار سال در مقام ریاست جمهوری باقی می‌ماند یا همزمان با پایان عمر دولت سیزدهم، ریاست جمهوری او هم به پایان می‌رسد؟ در همین رابطه، قائم‌مقام پژوهشکده شورای‌نگهبان به خبرآنلاین، گفت: طول عمر رئیس‌جمهور جدید به صراحت در قانون اساسی آمده و قبل از این هم برای چنین شرایطی رویه داشتیم، چنانچه ابتدای انقلاب که شهیدرجایی، به‌عنوان رئیس‌جمهور به شهادت رسیدند، دوره بعد از او رهبر انقلاب برای مدت چهار ساله دوره جدید ریاست جمهوری را آغاز کردند. در واکنش به این اظهارات، علی فتاحی؛ از جمله پژوهشگران شورای‌نگهبان، گفت؛‌ با توجه به اینکه ریاست جمهوری قائم به شخص است و از طرفی شرایط بعد از فوت رئیس‌جمهور در قانون پیش‌بینی شده، لذا فردی که بعد از فوت رئیس‌جمهور به جای او انتخاب می‌شود، به مدت چهار سال رئیس‌جمهور است و نیاز به تفسیر نیست.» علی فتاحی؛ همچنین درباره جایگاه رئیس مجلس در شورای سه نفره با توجه به نزدیک شدن به پایان عمر مجلس یازدهم نیز، گفت: ‌«موردی که در قانون اساسی برای رئیس مجلس در آن شورای بعد از فوت رئیس‌جمهور در نظر گفته شده، جایگاه حقوقی است نه شخص و فرد. مجلس جدید هم رئیس خواهد داشت چراکه مجلس بدون رئیس نخواهد ماند و بلافاصله با شروع جلسه علنی، رئیس سنی در جایگاه ریاست مجلس قرار می‌گیرد و جلسه افتتاحیه مجلس جدید هم با رئیس سنی آغاز خواهد شد.

۱۸ تیر؛ زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری

قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، پیش‌بینی کرده است که در مواردی مانند فوت، استعفا و برکناری رئیس‌جمهور، وظایف وی به‌طور موقت به شورایی سه نفره، مرکب از رئیس مجلس، رئیس قوه‌قضاییه و معاون اول رئیس‌جمهور محول می‌شود. به گزارش سایت عصرایران، با شهادت رئیس‌جمهور اسلامی ایران، این پرسش پیش می‌آید که آیا انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری برگزار می‌شود یا قانون اساسی تمهید دیگری اندیشیده است؟ براساس اصل ۱۳۱ قانون اساسی، این شورا، موظف است ترتیبی اتخاذ کند تا رئیس‌جمهور جدید حداکثر ظرف ۵۰ روز، انتخاب شود. متن کامل این اصل چنین است: در صورت فوت، عزل، استعفاء، غیبت یا بیماری بیش از دو ماه رئیس‌جمهور یا در موردی که مدت ریاست جمهوری پایان یافته و رئیس‌جمهور جدید بر اثر موانعی هنوز انتخاب نشده یا امور دیگری از این قبیل، معاون اول رئیس‌جمهور با موافقت رهبری اختیارات و مسئولیت‌های وی را برعهده می‌گیرد و شورایی متشکل از رئیس مجلس و رئیس قوه‌قضاییه و معاون اول رئیس‌جمهور موظف است ترتیبی دهد که حداکثر ظرف مدت ۵۰ روز رئیس‌جمهور جدید انتخاب شود، در صورت فوت معاون اول یا امور دیگری که مانع انجام وظایف وی گردد و نیز در صورتی که رئیس‌جمهور معاون اول نداشته باشد مقام رهبری فرد دیگری را به جای او منصوب می‌کند. با این اوصاف، از روز یکشنبه هفته جاری که رئیس‌جمهور ایران به شهادت رسیده است، محمدباقر قالیباف، غلامحسین اژه‌ای و محمد مخبر دزفولی، شورای موقت ریاست جمهوری را تشکیل می‌دهند و تا ۱۸ تیرماه امسال فرصت دارند تا انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری را برگزار کنند.

تعطیلی سراسری روز چهارشنبه

معاون اجرایی رئیس‌جمهور، گفت: چهارشنبه سراسر کشور تعطیل است. محسن منصوری؛ گفت: با توجه به درخواست‌های مکرر خانواده‌ها و مردم در استان‌های مختلف برای حضور در مراسم‌ها، از روز سه‌شنبه تا پایان هفته تمام امتحانات لغو خواهد شد و زمان برگزاری این آزمون‌ها توسط وزارت آموزش و پرورش اعلام خواهد شد. وی ادامه داد: استانداران مخیر هستند روزی که مراسم تشییع و بزرگداشت رئیس‌جمهور برگزار می‌شود، استان را تعطیل کنند. روز چهارشنبه هم سراسر کشور تعطیل خواهد شد تا مراسم‌ها به بهترین شکل برگزار شود.

۸ تیر به‌عنوان روز برگزاری انتخابات چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری پیشنهاد شد

سخنگوی ستاد انتخابات کشور نیز، با رد اعتبار جدول زمان‌بندی انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری که در فضای مجازی منتشر شده است، گفت: هشتم تیرماه به‌عنوان روز برگزاری انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری در این کلیات زمان‌بندی مبنا قرار گرفته و به شورای‌نگهبان پیشنهاد شده است. محسن اسلامی؛ با تسلیت به مناسبت شهادت آیت‌ا… دکتر سیدابراهیم رئیسی؛ رئیس‌جمهور و همراهانشان، درباره برگزاری انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری، گفت: کلیات برنامه زمان‌بندی انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری مطابق با اصل ۱۳۱ قانون اساسی، روز دوشنبه در ستاد انتخابات کشور مورد بررسی قرار گرفت و نهایی شد. مدیرکل انتخابات وزارت کشور، ادامه داد: براساس این کلیات زمان‌بندی، یک نسخه به شورای‌نگهبان ارسال شد و منتظر پاسخ این شورا درباره آن هستیم که به محض تأیید شورای‌نگهبان، از طریق کمیته اطلاع‌رسانی ستاد انتخابات کشور، به استحضار ملت شریف ایران خواهد رسید. اسلامی؛ اضافه کرد: از ناحیه ستاد انتخابات کشور تاکنون هیچگونه کلیات برنامه زمان‌بندی انتخابات ریاست جمهوری در اختیار رسانه‌ها قرار نگرفته است و اگر در فضای مجازی یا رسانه‌ها چنین چیزی منتشر شده است، درست نیست و باید منتظر نظر شورای‌نگهبان و اعلام رسمی ستاد انتخابات کشور باشیم. وی تأکید کرد: هشتم تیرماه به‌عنوان روز برگزاری انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری در این کلیات زمان‌بندی مبنا قرار گرفته و به شورای‌نگهبان پیشنهاد شده است که بر این اساس، زمان ثبت‌نام داوطلبان، هشتم خردادماه خواهد بود.