به بهانه بازار داغ جراحی‌های زیبایی

تیغ جراحی زیبایی در دست پزشک عمومی یا خصوصی؟!

مرضیه نیکخواه ـ افزایش شدید قیمت عمل‌های جراحی از یکسو و بازار داغ جراحی‌های زیبایی، باعث شده تا بسیاری؛ از پزشکان عمومی به جای پزشکان متخصص استفاده کنند. پزشکانی که ممکن است خساراتی جبران‌ناپذیر برای فرد به جای بگذارند. در واقع مشکل از نام جراح عمومی شروع می‌شود، زیرا با توجه به نام جراح عمومی […]

مرضیه نیکخواه ـ افزایش شدید قیمت عمل‌های جراحی از یکسو و بازار داغ جراحی‌های زیبایی، باعث شده تا بسیاری؛ از پزشکان عمومی به جای پزشکان متخصص استفاده کنند. پزشکانی که ممکن است خساراتی جبران‌ناپذیر برای فرد به جای بگذارند. در واقع مشکل از نام جراح عمومی شروع می‌شود، زیرا با توجه به نام جراح عمومی ممکن است شما نیز بر این باور باشید که این پزشکان می‌توانند انواع مختلفی از جراحی‌ها را انجام دهند در حالی که برخلاف نامشان بیش‌ترین تخصص آن‌ها در جراحی اندام‌های شکمی است. در واقع می‌توان گفت؛ جراحان عمومی عمدتاً به جراحی نمودن اندام‌هایی همچون مری، معده، روده، لوزالمعده، کیسه صفرا و… پرداخته و تمرکز آن‌ها بر روی این اندام‌هاست. علاوه بر بیماری‌های شکمی، جراحان عمومی قادرند تا مشکلات پوستی، پستان و فتق را نیز برطرف نموده و در این راستا به بیماران کمک‌های شایانی نمایند. این جراح‌ها بیشتر با بالاتنه سر و کار داشته و در زمینه برطرف نمودن بیماری‌های این بخش‌ها، ارائه خدمت می‌کنند. این امر موجب شده تا دامنه وسیعی را برای مجموعه فعالیت‌های جراح عمومی شاهد باشیم. به گونه‌ای که آن‌ها می‌توانند در مواقع لزوم جراحی‌های اورژانسی همچون جراحی‌های ارتوپدی، جراحی‌های ارولوژی و جراحی‌های زنان را نیز انجام دهند. چنین دامنه وسیعی از فعالیت‌ها سبب شده است تا این پزشکان را با نام جراح عمومی بشناسند زیرا رشته تحصیلی آن‌ها تنها رشته‌ای است که تمام اصول جراحی را آموزش می‌دهد. اما بازار داغ عمل‌های زیبایی در کشور، باعث شد تا اغلب جامعه پزشکی از رشته‌های مختلف، وارد این عرصه شوند؛ این در حالی است که انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی، به شدت از این وضع گلایه‌مند بوده و معتقدند که افراد دارای تخصص لازم در این حرفه، باید عمل زیبایی و پلاستیک انجام دهند. آمار جهانی اعمال جراحی زیبایی نشان‌دهنده این است که جراحان پلاستیک، ۳۱ درصد از اعمال جراحی را در مطب و کلینیک انجام می‌دهند و ۲۰ درصد در مراکز جراحی محدود انجام می‌شود.

منع پزشکان عمومی از انجام عمل‌های زیبایی

بنابر اعلام معاونت آموزشی وزارت بهداشت، درخصوص انجام عمل‌های زیبایی به وسیله دستگاه لیزر توسط پزشکان عمومی، هیچ مجوزی صادر نشده است. معاونت آموزشی وزارت بهداشت، بر این موضوع تأکید دارد که هرگونه اقدامی از سوی پزشکان عمومی و متخصصین باید بر پایه برنامه آموزشی مصوب ایشان اعمال شود و در برنامه آموزشی پزشکی عمومی سرفصلی تحت عنوان جراحی‌های زیبایی وجود ندارد و هرگونه تغییری در برنامه آموزشی مستلزم طرح و اتخاذ تصمیم در شورای‌عالی برنامه‌ریزی علوم پزشکی است. سیدنجات حسینی؛ نائب رئیس انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران، گفت: به عموم مردم آگاهی بدهیم که جراحان فوق تخصص پلاستیک و زیبایی، تنها کسانی هستند که به صورت قانونی می‌توانند انواع جراحی لیپوساکشن و لیپوماتیک را انجام دهند؛ چرا که در طول دوره سه ساله این آموزش‌‌ها را دیده‌اند و هر کسی نمی‌تواند بدون داشتن مدرک فوق تخصص جراحی پلاستیک این اعمال جراحی را انجام دهد. وی افزود: برخی افراد غیرفوق‌تخصص و برخی تکنسین‌‌ها و…، با قیمت پایین، انواع عمل لیپوساکشن و…، را با همکاری مراکز جراحی انجام می‌دهند که به دلیل اینکه در این حوزه آموزش و دوره لازم را ندیده‌اند، بیمار دچار عوارض مختلف شدید شده و حتی منجر به مرگ فرد می‌شود.