قانون همسان‌سازی حقوق بازنشستگان در ایستگاه پایانی

مهدی یاوری- روزگاری دوران بازنشستگی، دوران خوش‌نشینی برای شهروندان بود. دورانی که شهروند از زن و مرد، پس از ۲۵ تا ۳۵ سال (بنا به سختی و نوع اشتغال) کار و فعالیت نوبت استراحت و شاید تفریح و سفر برایشان می‌رسید. اما به نظر می‌رسد که از آن دوران زمان طولانی گذشته و حالا دورانی […]

مهدی یاوری- روزگاری دوران بازنشستگی، دوران خوش‌نشینی برای شهروندان بود. دورانی که شهروند از زن و مرد، پس از ۲۵ تا ۳۵ سال (بنا به سختی و نوع اشتغال) کار و فعالیت نوبت استراحت و شاید تفریح و سفر برایشان می‌رسید. اما به نظر می‌رسد که از آن دوران زمان طولانی گذشته و حالا دورانی رسیده است که بازنشستگان به جای استراحت و آرامش باید کفش آهنی به پا کنند که به دنبال حق و حقوقشان باشند. بازنشسته و بازنشستن در مفهوم زبان فارسی به صورت‌های زیادی تعریف می‌شود و یکی از اصلی‌‌ترین تعریف آن نیز این است که بازنشستن به معنای بر کنار رفتن از کار و خدمت، تقاعد، گوشه‌گیری و بازنشسته است که شخص در پیری یا پس از مدت‌های طولانی یا به دلایل دیگر از کار کردن انصراف دهد و از حقوق بازنشستگی استفاده کند. در واقع می‌توان گفت؛ بازنشستگی روشی است که در آن دولت به خدمت کارمندی که از ادامه خدمت در نتیجه کبر سن و طول مدت خدمت، ناتوان است، خاتمه می‌دهد و با رعایت خدمات گذشته و براساس قانون موجود برای او مستمری مادام‌العمر مقرر می‌کند. در حال‌حاضر کمتر بازنشسته‌ای پیدا می‌شود که این روز‌ها پیگیر ماجرای همسان‌سازی حقوق نباشد، اما آن دسته از بازنشستگانی که مرتب اخبار همسان‌سازی حقوق بازنشستگان را دنبال می‌کنند می‌دانند که ماجرای همسان‌سازی حقوق بازنشستگان در یک سراشیبی ملایمی افتاده است که دیر یا زود حقوق بازنشستگان را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. براساس حکم قانون بودجه، قرار است منابع ریالی برای اجرای متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان از محل افزایش یکدرصدی مالیات بر ارزش‌افزوده فراهم شود. متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان و مستمری‌بگیران از محل افزایش مالیات بر ارزش‌افزوده، تکلیف برنامه هفتم توسعه است که بایستی از ابتدای امسال اجرایی شود. با وجود گذشت دو ماه از سال جدید، زمان اجرای دقیق همسان‌سازی حقوق بازنشستگان به دلیل عدم ابلاغ برنامه هفتم توسعه، در هاله‌ای از ابهام باقی مانده است. این در شرایطی است که وزیر کار در تازه‌‌ترین اظهارنظر درباره همسان‌سازی حقوق بازنشستگان گفته است: افزایش حقوق بازنشستگان تأمین‌اجتماعی و سایر صندوق‌هایی که تحت پوشش وزارت کار تعاون و رفاه‌اجتماعی بودند، اجرا، اعمال و پرداخت شد، اما در موضوع همسان‌سازی باید تأمین منابع صورت بگیرد.
چرا در اجرای همسان‌سازی تأخیر افتاده؟
نماینده مردم ساری در مجلس، گفت: خط قرمز ما این است که قانون همسان‌سازی حقوق بازنشستگان حتماً اجرا شود چراکه دستور مقام‌معظم‌رهبری این بود که کار‌ها زمین نماند، دولت درآمد آن را اخذ کرده است و مجلس هم مشروط به اجرای این قانون با افزایش مالیات بر ارزش‌افزوده موافقت کرد. علی بابایی؛ کارنامی نماینده مردم ساری در مجلس دوازدهم، در گفتگو با خبرنگار ایلنا، درخصوص عدم اجرای قانون همسان‌سازی حقوق بازنشستگان، گفت: علت عدم اجرای این مصوبه این است که بودجه به تازگی ابلاغ شده است و هنوز رفع برخی ایرادات مدنظر هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت در حال انجام است. وی در رابطه با اجرای مصوبه افزایش مالیات بر ارزش‌افزوده، ادامه داد: این پولی که از فروردین و با اجرای قانون افزایش مالیات بر ارزش‌افزوده، جمع‌آوری شده و در واقع اجرای افزایش مالیات بر ارزش‌افزوده آغاز شده در جای دیگری هزینه نخواهد شد، بلکه در یک جایی ذخیره می‌ماند و بعد از تصویب نهایی و اجرایی شدن قانون، پرداخت آن از محل همین درآمد‌ها صورت خواهد گرفت. بابایی کارنامی؛ خاطرنشان کرد: اجرای این قانون باید از اول فروردین باشد چراکه تاریخ اعمال آن از ۱٫۱ است. در واقع از هر ماهی که تخصیص‌ها ابلاغ و افزایش اعمال شود، مبدأ اجرای آن اولین روز از سال ۱۴۰۳ خواهد بود.