جلوه‌های تماشایی ﮔﻨﺒﺪ ﻧﻤﮑﯽ ﮐﺮﻣﻮﺳﺘﺞ

ناصر بهزادفر-گنبد نمکی کرموستج در فاصله قریب ۲۸ کیلومتری جنوب‌شرقی شهر لار در استان فارس واقع است. این جاذبه طبیعی یکی از جالب‌‌ترین و قابل دسترس‌‌ترین گنبدهای نمکی است. شکل ظاهری گنبد به‌حداکثر قطر بزرگ آن ۸ کیلومتر و قطر کوچک آن به صورت نامنظم، به‌طور متوسط قریب ۵ کیلومتر است و مساحتی قریب ۴۵ […]

ناصر بهزادفر-گنبد نمکی کرموستج در فاصله قریب ۲۸ کیلومتری جنوب‌شرقی شهر لار در استان فارس واقع است.

این جاذبه طبیعی یکی از جالب‌‌ترین و قابل دسترس‌‌ترین گنبدهای نمکی است.

شکل ظاهری گنبد به‌حداکثر قطر بزرگ آن ۸ کیلومتر و قطر کوچک آن به صورت نامنظم، به‌طور متوسط قریب ۵ کیلومتر است و مساحتی قریب ۴۵ کیلومتر مربع را اشغال می‌کند.

بیش‌ترین تمرکز سنگ‌ها با منشأ آذرین در بخش شمال‌غربی گنبدنمکی در دره حد فاصل بین گنبدنمکی و طاقدیس گچ می‌باشد.

گنبدهای نمکی از دو بخش هسته و سنگ‌پوش تشکیل می‌شود. در گنبد نمکی کرموستج بخش مرتفع پوشیده از کانی‌های نمکی و بخش پست شامل انواع کانی‌های رسوبی و به ویژه تبخیری‌ها، گچ و ژیپس می‌باشد. تنوع رنگ‌ها در کانی‌های رسوبی پدیده‌ای متحیرانه و شگفت‌انگیز است. مارن‌های خاکستری مایل به بنفش، هماتیت‌های قرمز رنگ، لیمونیت‌های زرد رنگ، انواع اکسید‌ها و هالوژن‌های رنگی در کنار بلورهای سفید رنگ جذابیت ویژه‌ای به گنبدنمکی داده است.

غارهای نمکی یکی دیگر از جلوه‌های تماشایی گنبدنمکی کرموستج است. این غار‌ها در جای‌جای گنبد دیده می‌شود. معمولاً داخل این غار‌ها بلورهای زیبای نمک به صورت استلاکتیت و استلاگمیت نیز وجود دارد.

 از دیگر اشکال فرسایشی زیبا در دامنه شرقی بخش مرتفع گنبد نمکی دودکش جن یا گرز دیو است.

از میان مارن‌های پای گنبد چندین چشمه جاری می‌باشد که آبراهه‌های متعددی به آن ملحق می‌شوند. آب پس از خروج و طی چند متر جریان بر روی بستر، شوره‌های نمکی را تشکیل داده است که به صورت یک لایه سرتاسر مسیر جریان آب را می‌پوشاند. نمک‌ها ی ایجاد شده شکلی بسیار جالب تحت عنوان شکوفه‌های نمکی بر روی آب ایجاد می‌کنند.

مسیر دسترسی

ﮔﻨﺒﺪ ﻧﻤﮑﯽ ﮐﺮﻣﻮﺳﺘﺞ در فاصله قریب ۲۸ کیلومتری جنوب‌شرقی شهر لار است. قابلیت دسترسی به آن از طریق جاده آسفالته لار- بندرلنگه می‌باشد.

منبع:

 

کویر‌ها و بیابانهای ایران- محمد ابراهیم عفیفی