رییس انجمن جنگل بانی ایران ۳۰سال دیگر جنگل از ایران حذف میشود روزانه ۴۰ هزار هکتار از جنگلهای شمال مورد تخریب کمی و کیفی قرار میگیرد. این آماری است که رییس یک مجموعه تحقیقاتی در حوزه منابع طبیعی ارایه داده است. البته آمارها درباره تخریب جنگل به مراتب حتی از این هم بدتر و سیاهتر […]
رییس انجمن جنگل بانی ایران
۳۰سال دیگر جنگل از ایران حذف میشود
روزانه ۴۰ هزار هکتار از جنگلهای شمال مورد تخریب کمی و کیفی قرار میگیرد. این آماری است که رییس یک مجموعه تحقیقاتی در حوزه منابع طبیعی ارایه داده است. البته آمارها درباره تخریب جنگل به مراتب حتی از این هم بدتر و سیاهتر است.
به گزارش مهر، علیمحمدشاعری، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی با انتقاد از تخریب و بهرهبرداری بیرویه از جنگلها میگوید: این موضوع باعث شده سرانه جنگل در کشور نسبت به دنیا بسیار پایینتر باشد بهطوری که مساحت جنگلهای کشور از ۱۸ میلیون به ۱۴ میلیون هکتار کاهش پیدا کرده است و ۱۴ میلیون هکتار باقی مانده از جنگلهای کشور وضعیت مناسب و مطلوبی ندارند.
این آمارها را بگذاریم در کنار یک پیشبینی؛ رییس انجمن جنگلبانی ایران میگوید: پیشبینی میکنیم شاید در ۳۰ سال آینده در شمال کشور هیچ جنگلی نبینید.
هادیکیادلیری استاد دانشگاه و رییس انجمن جنگلبانی ایران با اشاره به نابودی کامل جنگلهای شمال کشور تا ۳۰ سال آینده میگوید: این موضوع را به لحاظ بصری هم میشود دید. شاهد این مدعا هم مرگومیر دستهجمعی درختان است.
وی میگوید: عوامل تخریب در کشور ما غیرطبیعی است و از سوی دیگر اکوسیستم ما بسیار شکننده است، چون ۹۳درصد کشور خشک و نیمهخشک است و کمتر از ۷ درصد جنگل داریم و از این آمار تنها یک درصد جنگلهای شمال کشور است.
این استاد دانشگاه ادامه میدهد: جنگلهای زاگرس به نوعی نابود شده است و جنگلهای شمال کشور هم در حال نابود شدن است.
وی اضافه میکند: براساس تفکر عمومی ما جنگل را فقط درخت میدانیم اما از نظر فنی مجموعهای از عوامل را میبینیم از حیوانات و حیات وحش و… گرفته تا پوشش گیاهی و…. حیات وحش از بین رفته و درختان در حال نابودی هستند.
کیادلیری به مرگ ۴۰ میلیون درخت کهنسال اشاره میکند و میگوید: در شمال کشور براساس یک آمار در ۳-۴ سال اخیر ۴۰ میلیون اصله درخت ۳۰۰ ساله خشک شده است و جنگل در حال فروپاشی است. الان الگوی تمام آشفتگیها عوض شده است. وقتی الگوی آشفتگیها عوض میشود بسیار هشداردهنده است. آتشسوزیها به شدت افزایش یافته و در زاگرس دو تا ۳ برابر شده است. یک میلیون هکتار از زاگرس دچار مرگ شده است. در مجموع وقتی اینها را در کنار اقدامات بشر قرار میدهیم باید گفت این عوامل مرگ اکوسیستم را بسیار نزدیک کرده است.
مشکل ما نبود فرهنگسازی و عدم ضمانت اجرایی قوانین است
اکبری تالارپشتی، نماینده مردم قائمشهر و سوادکوه در ادوار مختلف مجلس در گفتوگو با مهر با بیان این مطلب که سرعت تخریب جنگل همه را متحیر کرده است، میگوید: کافی است با هواپیما از روی جنگلهای شمال عبور کنید؛ آن وقت است که به عمق فاجعه پی خواهید برد.
وی اضافه میکند: معتقدم اگر کشور بر مبنای مدیریت صحیح، کارآمد و به روز اداره شود، نه تنها منابع موجود پاسخگوی نیازهای داخلی کشور است، که حتی سهم عمدهای از نیازهای دیگر کشورها را نیز تأمین میکند. امروز ما در عصر تکنولوژی قرار داریم و بسیاری از کشورها این تکنولوژی را در خدمت گرفتهاند تا نه تنها موجب حفظ منابعشان شوند که استفاده بهینه از آنها داشته باشند، اما متأسفانه عدم برنامه مدون ما را از این توفیق بازداشته است. ما در زمینه قانون و وضع قوانین برای حفظ منابع مشکلی نداریم و اقدامات خوبی نیز در این زمینه صورت گرفته است، اما مشکل اصلی ما نبود برنامهای اجرایی برای تحقق این قوانین و مقررات است.
این نماینده مجلس میگوید: من اصلاً نمیدانم منابع طبیعی از چه فرمولی تبعیت میکند، اصلاً آیا قانون مدونی دارد یا نه؟ نه فرهنگساری میکند، نه آموزش میدهد که چه درختانی برای کدام مناطق مفیدترند و… در واقع معتقدم منابع طبیعی با این اهمال کاری در از بین بردن جنگل نقش دارد. سؤال و تذکر هم داده میشود، اما تا وقتی زیرساختها فراهم نشود، فرهنگسازی نباشد و مسؤول پاسخگو و کارشناس حاضر نباشد نمیتوان قدم جدی در این زمینه برداشت.
درباره عوامل تخریب جنگلهای شمال مسایل بسیاری را مطرح کردهاند که مهمترین آن عدم نظارت کافی بر توسعه بوده است. هادیکیادلیری با اشاره به مهمترین عوامل تخریب در جنگلها را این گونه شرح میدهد: اولین بحث ساختاری است. منابع طبیعی با این عظمت که ۸۳درصد کشور منابع طبیعی است زیرمجموعه یک وزارتخانه است. این خود گام اول تخریب است.
رییس انجمن جنگلبانی ایران اضافه میکند: یک بخشی از تخریب جنگل در زاگرس، کشاورزی است. بعد بحث فرهنگی است؛ توسعه باید در بستر فرهنگی جامعه ایجاد شود. وقتی دولت هزار کامیون درخت قطع میکند نمیتوانید به مردم بگویید که از درخت محافظت کنند.
وی با بیان اینکه امروزه یکی از دلایل اصلی سیلهای ناگهانی، بهرهبرداری بیضابطه از درختان است، میگوید: ایجاد جادههای خصوصی و ویلاسازیهای گسترده، جنگلها را نابود کرده که یکی از نتایج آن بروز سیلهای ناگهانی است.شمال کشور فقط برای مردم مازندران و گیلان نیست، بلکه برای همه کشور و حتی همه جهان است. تأکید ما بر حفظ این طبیعت فوقالعاده است. علیرغم تخریبهای بسیار تأکید میکنم در برنامه ۵ ساله ششم مباحث خوبی در حفظ جنگل دیده شده است.
اوضاع در جنگلهای کشور بسیار نگرانکننده است. نمیتوان آمارها را نادیده گرفت؛ آمارهایی که بسیار هشداردهنده هستند.
رییس انجمن جنگلبانی ایران میگوید: این درختهایی که به صورت گروهی مردند، بومی ایران بودند؛ هیرکانی ایرانی که به صورت بومی در ایران زندگی کرده و دیگر تحمل این شیوه را ندارد. تخریبهای آنچنانی، ویلاسازیهای فراوان، دفع نامناسب زباله، آتشسوزی، توسعه بیقاعده عمرانی بدون اینکه زمینههای بهرهبرداری آماده باشد.
کیادلیری میگوید: عدم درک صحیح ما از توسعه ما را به بیراهه بردها ست و فقط اکوسیستم را نابود کرده است که یکی از دلایل نابودی جنگلهای شمال است؛ تکهتکه کردن باعث نابودی اکوسیستم شده است. بزرگراه میزنیم اما زمینههای دیگر را فراهم نکردیم، همه مسافران میآیند و حاصل آن آسیب به طبیعت است. اینها فشارهای غیرطبیعی است. انتقال آب از شمال کشور به سمنان به اسم توسعه است، بدون اینکه ۱۰ سال بعد را مدنظر قرار دهیم. فشارهای غیرطبیعی در کنار تغییر اقلیم را داریم. الان فرونشست زمین اولین گام بیابانی شدن است. در آینده بسیار نزدیک زاگرس بیابانی میشود و هیرکانی شرایط زاگرسی پیدا میکند. نشانههایی که ۲۰ سال قبل در زاگرس داشتیم، الان در شمال کشور میبینیم.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.