مدیر اسبق مرکز تحقیقات و فرآوری مواد معدنی:چالش‌های محیط زیستی صنعت طلا

  محمدحسین دره‌بیدی، مشکل زیست‌محیطی صنعت طلا را مورد بررسی قرارداد و گفت: تا زمانی که سیانور تحت شرایط ویژه در صنعت طلا استفاده شود، مشکلی به لحاظ زیست‌محیطی پیش نخواهد آمد. به گزارش اقتصادنیوز، مدیر اسبق مرکز تحقیقات و فرآوری مواد معدنی با بیان این‌که معدنکاران همیشه برای فعالیت‌های معدنی تحت فشار منابع طبیعی […]

 

محمدحسین دره‌بیدی، مشکل زیست‌محیطی صنعت طلا را مورد بررسی قرارداد و گفت: تا زمانی که سیانور تحت شرایط ویژه در صنعت طلا استفاده شود، مشکلی به لحاظ زیستمحیطی پیش نخواهد آمد.

به گزارش اقتصادنیوز، مدیر اسبق مرکز تحقیقات و فرآوری مواد معدنی با بیان این‌که معدنکاران همیشه برای فعالیت‌های معدنی تحت فشار منابع طبیعی و سازمان محیط‌زیست هستند، اظهار کرد: در معادن طلا حتی اگر ۱۰ کیلو هم تولید صورت بگیرد باید سالانه مجوز از محیط‌زیست گرفته شود.

او که در میزگرد سازمان نظام مهندسی معدن سخن گفته، افزود: در کارخانه‌های سرب و روی اگر گفته شود ۱۵۰ هزار تن به بالا ظرفیت وجود دارد، باید مجوز محیط‌زیست گرفته شود. اما در کارخانه‌های طلا این امر متفاوت است. حتی اگر معادن طلا ۱۰ کیلو هم تولید داشته باشند، باید سالانه مجوز محیط‌زیست گرفته شود. این موضوع معدنکاران را بسیار تحت فشار قرارداده است.

دره‌بیدی با بیان این‌که همواره سازمان منابع طبیعی با تخریب‌‌ها و حفاری‌های بخش معدن مشکل دارد، گفت: این سازمان می‌گوید فعالیت‌های معدنی منابع طبیعی کشور را از بین می‌برد و محیط‌زیست هم می‌گوید فعالان معدنی با فعالیت‌های حفاری، اکتشاف و استخراج باعث می‌شوند گونه‌های گیاهی و گونه‌های جانوری را از بین ببرند. در رابطه با طلا هم باید گفت در وهله اول ایجاد کارخانه‌های فرآوری در گروی اخذ مجوز از محیط زیست است.

او درباره سیانور به‌کار رفته در تولید طلا گفت: در استحصال طلا سیانور یک ماده خطرناک است اما اگر راهکارهایی درست برای نگهداری آن باطله‌ها پیدا شود و اعمال کنیم، هیچ خطری نیروی انسانی معادن طلا را تهدید نمی‌کند.

مدیر اسبق مرکز تحقیقات و فرآوری مواد معدنی با بیان این‌که نزدیک به ۲۳ سال است که شخصاً با سیانور سر و کار دارم، گفت: تا زمانی که سیانور تحت شرایط ویژه در صنعت طلا استفاده شود، مشکلی پیش نخواهد آمد. در این زمینه ایمیدرو نزدیک به ۱۷۰ میلیارد تومان در پروژه زرشوران برای تجهیز کارخانه هزینه کرده است و حدود ۴ تا ۵ میلیارد تومان آن شاید هم بیش‌تر برای سد باطله خرج شده است.

او افزود: در واقع ۸ تا ۱۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در مجتمع زرشوران انجام شده که بیش از ۱۵ درصد سرمایه‌گذاری در آن مربوط به اقدامات محیط زیستی بوده است. پس از این‌که سد باطله معدن انباشته شد باید مرحله بازسازی آغاز شود. از آنجا که محیط معدن قلیایی است و PH خاک بالاست، می‌توانند تا سطح یک متری خاک ریخته شود و در این صورت سطح بالایی خاک که دارای سیانور است، تجزیه می‌شود و از بین می‌رود.

دره‌بیدی در خصوص نمونه‌برداری سد باطله معدن طلای موته بیان کرد: در این خصوص مطالعاتی انجام دادم و سیانور در سطح آن مثلاً ۵ ppm وجود داشت و به تدریج تا یک متر بعد مقدار سیانور باطله کم می‌شد تا این‌که دیگر در پنج متری خاک اصلاً سیانوری وجود نداشت. یعنی به هیچ وجه سیانور آزاد در آنجا نخواهد بود. بنابراین نمی‌توان گفت این خاک‌‌ها برای محیط‌زیست آلودگی ایجاد می‌کند. حتی می‌توان روی آن خاک ریخته و گیاه‌های مناسبی در آن نقاط کاشته شود.

مدیر اسبق مرکز تحقیقات و فرآوری مواد معدنی افزود: معمولاً سیانور با تابش آفتاب و دمای ۳۵ درجه تبخیر می‌شود. در باطله‌هایی که به صورت توده خشک است، اصلاً سیانور وجود ندارد. آب‌های ناشی از بارندگی را هم می‌توان به صورت مدیریت شده به وسیله یکسری لوله به پایین دست کارخانه که استخر تبخیری در آن‌جا قرار گرفته، ریخت و با توجه به این‌که لایه متراکمی سطح این استخر را پوشانده و عایق پلیمری استخر مجدداً آب را به‌کارخانه برمی‌گرداند، می‌توان در این روند از محیط زیست محافظت کرد و برای این‌که حیوانات در این آب ورود پیدا نکنند، حصاری دور این استخر کشید.

 

دره‌بیدی در این میزگرد گفت: اگر بتوانیم این مسایل را مدیریت کنیم مسلماً آسیبی به محیط زیست وارد نخواهد شد و پایشی هم که ما به صورت چاه ایزومتری داریم ما را به لحاظ محیط‌زیست موظف کرده که پایش آنلاین را در معادن طلا داشته باشیم. یعنی یکی از شروط مجوزهایی که محیط‌زیست می‌دهد این است که حتماً پایش آنلاین انجام شود. حتی در برخی از این معادن فضای سبز مجتمع را به ۹ هکتار می‌توان افزایش داد. این روز‌ها فعالان معدنی مسایل زیست‌محیطی را رعایت می‌کنند، زیرا به هر حال در آن محیط قرار است نسل بعدی بیاید و زندگی کند.