گروه ارتباطات- در حالی که برخی از باندهای فرکانس ایران توسط رگولاتوری به مزایده رفت اما همچنان دو باند کوتاه و مهم کشور در عین بلا استفاده بودن توسط صدا و سیما همچنان در انحصار این سازمان قراردارد. به گزارش مناقصهمزایده، سالهاست که میان وزارت ارتباطات و سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران بر سر […]
گروه ارتباطات- در حالی که برخی از باندهای فرکانس ایران توسط رگولاتوری به مزایده رفت اما همچنان دو باند کوتاه و مهم کشور در عین بلا استفاده بودن توسط صدا و سیما همچنان در انحصار این سازمان قراردارد.
به گزارش مناقصهمزایده، سالهاست که میان وزارت ارتباطات و سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران بر سر مالکیت تکه باندهایی به ارزش دهها هزار میلیارد تومان، اختلافنظری جدی وجود دارد که باید حل و فصل شود.
این تکه باندها، بخشی از طیف فرکانس هستند. طیف فرکانس در طبیعت خود منبعی کمیاب در هر کشور است و دارایی ملی با اهمیتی به شمار میآید، لذا به دلیل کمیابی و تقاضای بالای بازار باید عادلانه توزیع و به درستی مدیریت شود.
اختلاف کهنه وزارت ارتباطات و سازمان صداوسیما بر سر تکه باند فرکانسی ۷۰۰ الی ۸۰۰ مگاهرتز اخیراً سرباز کرده است؛ اختلاف نظر بر سر ۱۰۰ مگاهرتز باند فرکانسی که چند ۱۰ هزار میلیارد تومان در آمریکا فروخته شده است.
چندی پیش رییس سازمان تنظیم مقررات ارتباطات رادیویی کشور اعلام کرد: با اتمام دورهگذار از پخش آنالوگ به پخش دیجیتالی در سازمان صداوسیمای کشور، تخلیه به موقع باندهای فرکانسی ۷۰۰ و ۸۰۰ مگاهرتز و بازپسدهی آنها به سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، امکان استفاده از این منابع کمیاب ملی را برای مناطق محروم فراهم میشود.
باندهای پخش رادیو تلویزیونی موضوع اختلافنظر، تکه باندهایی ۷۹۰-۶۹۴ مگاهرتز و ۸۶۲-۷۹۰ مگاهرتز که مربوط به کانالهای یو-اچ-اف (دارای شمارههای ۴۸ الی ۷۰) میشوند، است.
این تکه باندها همواره در اختیار سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران بودهاند و هنوز نیز در دست این سازمان قرار دارند؛ اما براساس توافقنامه GE06 اتحادیه بینالمللی مخابرات که در سال ۲۰۰۶ میلادی در ژنو (سوئیس) امضا شد، ۱۲۰ کشور از جمله ایران متعهد شدند تا ۱۷ می سال ۲۰۱۵ میلادی پخش رادیو تلویزیونی خود را بهطور کامل از آنالوگ به دیجیتال تبدیل کنند.
اهمیت باند فرکانسی ۷۰۰ الی ۸۰۰ مگاهرتز از این رو است که باند ۷۰۰ مگاهرتز برای کاربردهای مخابرات تلفن همراه نسلهای ۳ و ۴ (LTE) از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
تعداد زیادی از باندهای تخصیص داده شده به نسل ۳ و ۴ تلفن همراه که در استانداردهای بینالمللی به عنوان باند یو.ام.تی.اس شناخته میشوند، در باند ۸۶۲-۶۴۹ مگاهرتز قرار دارند.
تخصیص باندهای یو.ام.تی.اس براساس نتایج اجلاس جهانی «وارک -۹۲» (برگزار شده در اسپانیا به سال ۱۹۹۲) اتخاذ و استاندارد شد.
براساس توافقنامه بینالمللی مذکور، ایران متعهد شده بود تا تاریخ ۱۳۹۴٫۳٫۲۷ تکه باندهای ۷۰۰ تا ۸۰۰ مگاهرتز را آزاد کند تا امکان استفاده عادلانه از این منبع کمیاب ملی برای اپراتورهای مخابراتی کشور فراهم شود.
تکه باندهای مذکور از اهمیت اقتصادی، تجاری و فرهنگی بالایی برخوردار هستند.
تجربه خرید و فروش تکه باندهای مورد بحث، ارزش مادی این تکه باندها در بازارهای پیشرفته را نشان میدهد. برای مثال: اف.سی.سی (گروه فدرال ارتباطات در ایالات متحده) این تکه باندها را در ۵ بسته (شامل بستههای D,C,B,A,E) به تاریخ ۲۴ ژانویه ۲۰۰۸ برای استفاده ۱۰ ساله از آنها، به مزایده عمومی (معروف به «مزایده ۷۳») گذاشت و با وجودی که قیمت پایه واگذاری همه آنها را ۱۰ میلیارد دلار آمریکا اعلام کرده بود، در طی فرایند مزایده توانست همه آنها را به مبلغ ۱۹٫۶ میلیارد دلار واگذار کند. همچنین بستههای ۵گانه مذکور را شرکت «ورایزن وایرلس» (به مبلغ ۱۶٫۳ میلیارد دلار) و شرکت ای.تی.اند.تی خریداری کردند.
تاکنون طبق تفسیر مقدمه قانون اساسی و اصلهای ۴۴ و ۱۷۵ قانون اساسی درباره بخش مربوط به رادیو تلویزیون، مالیکت این تکه باندها در اختیار سازمان صدا و سیما بوده و علیرغم آزاد شدن بخشهایی از آن به دلیل دیجیتالی شدن پخش زمینی برنامههای صداوسیما، از انحصار این سازمان خارج نشده است.
منابع:
فارس
سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.