کسب رتبه ۱۴ ایران در برخورداری از دانشگاه‌های پُراستناد!

رئیس مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) گفت: کشور جمهوری اسلامی ایران با ۱۳۴ دانشگاه و مؤسسه آموزشی جایگاه ۱۴ دنیا را در بیش‌ترین شمار دانشگاه‌ها و مؤسسات پراستناد کسب کرد. به گزارش ایرنا به نقل از مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام، سیداحمد فاضل‌زاده؛ روز شنبه هفته گذشته […]

رئیس مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) گفت: کشور جمهوری اسلامی ایران با ۱۳۴ دانشگاه و مؤسسه آموزشی جایگاه ۱۴ دنیا را در بیش‌ترین شمار دانشگاه‌ها و مؤسسات پراستناد کسب کرد. به گزارش ایرنا به نقل از مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام، سیداحمد فاضل‌زاده؛ روز شنبه هفته گذشته با اعلام این خبر، افزود: در این رتبه‌بندی که براساس پایگاه شاخص‌های اساسی علم (ESI) در بازه‌زمانی ۲۰۲۴-۲۰۱۴ انجام شده، ۹هزار و ۱۹ دانشگاه و مؤسسه پژوهشی در تمام حوزه‌های موضوعی انتخاب شده‌اند. وی ادامه داد: کشورهای ایالات متحده آمریکا و چین به ترتیب با تعداد یک‌هزار و ۲۰۰ و ۷۴۲ دانشگاه و مؤسسه پژوهشی بیش‌ترین سهم را در میان کشورهای جهان به خود اختصاص داده‌اند. فاضل‌زاده؛ اعلام کرد: تعداد دانشگاه‌ها و مؤسسات پژوهشی پراستناد برتر ایرانی در این پایگاه نسبت به سال پیش رشد داشته و از ۱۱۵ به ۱۳۴ دانشگاه و مؤسسه پژوهشی افزایش یافته است. رئیس مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام، گفت: دانشگاه‌ها و مؤسسات پژوهشی پراستناد برتر ایران در ۱۹ حوزه موضوعی حضور داشته‌اند که بیش‌ترین تعداد در حوزه موضوعی پزشکی بالینی با ۷۴ دانشگاه و مؤسسه پژوهشی بوده است. وی عنوان کرد: تعداد مؤسسات در حوزه‌های موضوعی مهندسی ۶۷، شیمی ۵۷، علوم کشاورزی ۲۹، علوم مواد ۲۸، داروشناسی و سم‌شناسی ۲۷، علوم اجتماعی، کلیات ۲۱، علوم گیاهی و جانوری و محیط‌زیست/بوم‌شناسی هر کدام ۲۰، علوم اعصاب و رفتار ۱۸، زیست‌شناسی و زیست شیمی ۱۷، علوم رایانه ۱۵، ایمنی‌شناسی ۱۰، زمین‌شناسی ۸، حوزه‌های موضوعی زیست‌شناسی مولکولی و ژنتیک و فیزیک هر کدام ۵، حوزه‌های میکروبیولوژی و روانپزشکی و روانشناسی هر کدام ۳ و ریاضیات یک است.

جایگاه کشورهای اسلامی در میان پُراستنادهای جهان

فاضل‌زاده؛ گفت: براساس این رتبه‌بندی، ۳۵ کشور اسلامی دارای دانشگاه و مؤسسه پژوهشی پراستناد هستند که کشور جمهوری اسلامی ایران بعد از ترکیه دارای بالا‌ترین سهم در بین کشورهای اسلامی است. وی افزود: ترکیه با ۱۴۹ دانشگاه و مؤسسه پژوهشی یک‌درصد برتر در جایگاه ۱۲ دنیا قرار دارد و ایران در جایگاه ۱۴ دنیا قرار گرفته است. فاضل‌زاده؛ اضافه کرد: مصر با ۴۸ دانشگاه و مؤسسه پژوهشی در جایگاه ۲۵ دنیا و پاکستان با ۴۶ دانشگاه و مؤسسه پژوهشی در جایگاه ۲۷ دنیا قرار دارند و عربستان‌سعودی با ۴۵ دانشگاه و مؤسسه پژوهشی در جایگاه ۲۸ جهان قرار گرفته است.

روش‌شناسی پایگاه شاخص‌های اساسی علم (ESI)

رئیس مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام، گفت: پایگاه شاخص‌های اساسی علم (ESI) یکی از پایگاه‌های اطلاعاتی مؤسسه کلاریویت آنالیتیکس است که به معرفی پژوهشگران، مؤسسات، انتشارات و کشورهای برتر در حوزه‌های موضوعی مختلف می‌پردازد و بر این اساس منظور از مؤسسات همان دانشگاه‌ها و مؤسسات پژوهشی هستند که تعداد استناد دریافتی آن‌ها در ۱۰ سال اخیر بیش از سایر مؤسساتی است که در زمینه انتشار نتایج تحقیقاتشان در نشریات و کنفرانس معتبر بین‌المللی فعالیت دارند. وی افزود: فهرست دانشگاه و مؤسسات پژوهشی پر استناد برتر دنیا هر دو ماه یکبار روزآمد می‌شود، یعنی نه‌تنها حضور یا حذف دانشگاه‌ها و مؤسسات پژوهشی امکان‌پذیر است، بلکه امکان تغییر رتبه آن‌ها براساس شاخص‌های مختلف نیز وجود دارد. فاضل‌زاده؛ ادامه داد: مؤسسه کلاریویت آنالیتیکس، مؤسسات پراستناد برتر دنیا را در ۲۲ حوزه موضوعی انتخاب می‌کند. بنابراین در هر حوزه موضوعی، دانشگاه‌ها و مؤسسات پژوهشی انتخاب شده بیش‌ترین تعداد استناد‌ها را دریافت کرده‌اند. علاوه بر ۲۲ حوزه موضوعی، مؤسسات به صورت کلی یعنی در تمامی حوزه‌ها نیز رتبه‌بندی می‌شوند. وی عنوان کرد: شیمی، علوم گیاهی و حیوانی، ایمنی‌شناسی، زیست‌شناسی و زیست‌شیمی، علوم اعصاب و رفتار، زمین‌شناسی، فیزیک، میکروبیولوژی، روانپزشکی/روانشناسی، علوم فضا، پزشکی بالینی، ریاضیات، محیط‌زیست و بوم‌شناسی، داروشناسی و سم‌شناسی، اقتصاد و تجارت، علوم رایانه، زیست‌شناسی مولکولی و ژنتیک، مهندسی، علوم کشاورزی و علوم مواد، علوم اجتماعی، کلیات و چندرشته‌ای، ۲۲ حوزه موضوعی در طبقه‌بندی پایگاه شاخص‌های اساسی علم هستند.