تراریخته‌ها را بشناسید

تراریخته‌ها را بشناسید چند روز پیش مدیرکل ارزیابی و کنترل تجویز و مصرف کالای سلامت سازمان غذا و دارو از برچسب‌گذاری روغن‌های خوراکی تصفیه شده و استحصال شده از گیاهان تراریخته یا GMO در کشور خبر داد. به گزارش سینا‌پرس، محصولات تراریخته در چند سال گذشته محل بحث‌‌‌ها و درگیری‌های فراوانی هم در عرصه علم […]

تراریخته‌ها را بشناسید

چند روز پیش مدیرکل ارزیابی و کنترل تجویز و مصرف کالای سلامت سازمان غذا و دارو از برچسب‌گذاری روغن‌های خوراکی تصفیه شده و استحصال شده از گیاهان تراریخته یا GMO در کشور خبر داد.

به گزارش سینا‌پرس، محصولات تراریخته در چند سال گذشته محل بحث‌‌‌ها و درگیری‌های فراوانی هم در عرصه علم و هم در عرصه عمومی بوده‌اند. رفتارهای غیراخلاقی شرکت‌های پیشرو در امر تولید محصولات تراریخته همچون موسانتو باعث شده است تا این محصولات چندان محبوب نباشند و حتی در برخی کشور‌‌ها عرضه این محصولات کشاورزی متوقف شود. یک مطالعه بحث‌برانگیز هم که در نشریه نیچر منتشر شده بود در ایجاد این ترس عمومی تأثیر بسیار داشت و یکی از عوامل رأی مردم در اتحادیه اروپا برای ممنوعیت مصرف این محصولات بود. هر چند این مطالعه بعداً به دلیل دستکاری در نتایح و عدم وجود شواهد کافی از سوی محققان بسیاری رد شد و سرانجام نیچر انتشار آن را پس گرفت، اما تأثیر آن ماندگار شد. واقعیت این است که این ترس عمومی از این محصولات ریشه در هیچ واقعیت علمی ندارد. انسان از زمان پیدایش کشاورزی در حدود ۱۰ هزار سال قبل در غرب کوه‌های زاگرس مشغول دستکاری ژنتیکی گیاهان مختلف برای اهداف خودش بوده است. تقریباً هیچ یک از محصولات کشاورزی رایج به شکل امروزی‌شان در طبیعت وجود نداشته و ندارند. در حقیقت محصولات کشاورزی امروز محصول دستکاری کورکورانه و همراه با آزمون و خطای گیاهان طبیعی است و در فرایند طبیعی ژن‌های آن گیاهان طبیعی دستخوش تغییر شده و این محصولات همگی گونه‌هایی جدید و انسان‌ساز هستند. در روش‌های جدید اما ایجاد این تغییرات به شکلی هدفمند و غیرکورکورانه رخ می‌دهد و هنوز هیچ مطالعه‌ای زیان‌بخش بودن این محصولات را تأیید نکرده است. با این حال حق انتخاب برای انسان‌ها همواره محترم بوده و به همین‌جهت سازمان غذا و دارو مقرر کرده است این محصولات با برچسب‌هایی قابل تشخیص از دیگر محصولات کشاورزی باشند.

مهرنازخیراندیش، مدیرکل ارزیابی و کنترل تجویز و مصرف کالای سلامت سازمان غذا و دارو، در این رابطه می‌گوید: «اکنون روغن‌های خوراکی برگرفته از دانه‌های روغنی گیاهان تراریخته از جمله کلزا، سویا، ذرت و پنبه در کشور برچسب گذاری شده است و بقیه محصولات نیز که حاوی گیاهان تراریخته باشند در آینده نزدیک با توجه به بخشنامه‌های ابلاغی از سوی سازمان غذا و دارو، برچسب‌گذاری خواهند شد».

وی با تأکید بر ضرورت برچسب‌گذاری همه محصولات حاوی گیاهان تراریخته می‌افزاید: «برچسب‌گذاری، یک دوره زمانبر و هزینه‌بر برای شرکت‌های تولیدی است؛ سازمان غذا و دارو برای اجرای این کار زمانی را برای شرکت‌های تولیدی در نظر می‌گیرد؛ لازم است شرکت‌ها با توجه به زمان در نظرگرفته شده، زیرساخت‌ها، برچسب‌‌ها و نوشته‌های مخصوص محصولات تراریخته را انجام دهند».

وی با بیان این‌که برخی قوانین و شرایط برای محصولات تراریخته درنظرگرفته شده است، اضافه می‌کند: «در دنیا نیز اینگونه است که وقتی قوانینی را تعیین می‌کنند، زمانی برای اجرای آن در نظر گرفته می‌شود و شرکت‌ها به تدریج آن ضوابط را رعایت می‌کنند و زیرساخت‌های خود را برآن اساس پیش می‌برند».

 

وی با بیان این‌که اکنون نیز در کشور ما اینگونه عمل شده است، می‌افزاید: «بخشنامه‌های مربوط به برچسب‌گذاری محصولات حاوی گیاهان تراریخته در پایان سال ۹۴ ابلاغ شد و پس از آن، روغن‌های تصفیه شده حاوی گیاهان تراریخته برچسب‌گذاری شده‌اند و بقیه نیز به تدریج انجام خواهد شد».