چرا تعطیلات گرمایی شامل حال کارگران نمی‌شود؟

کارگران گرمشان نمی‌شود؟!

علی غلام‌فراهانی- گرمای تابستان به حدی طاقت‌فرسا شد که دولت تصمیم گرفت ساعات کاری اولین روز هفته را به ۴ ساعت (از ۶ تا ۱۰ صبح) و دیروز (یکشنبه) را کلاً برای نیروهای دولتی اعم از ادارات و… تعطیل کند. اما یک قشر از قلم جا مانده‌اند؛ کارگران! در دوران کرونا، کارمندان را دورکار کردند، […]

علی غلام‌فراهانی- گرمای تابستان به حدی طاقت‌فرسا شد که دولت تصمیم گرفت ساعات کاری اولین روز هفته را به ۴ ساعت (از ۶ تا ۱۰ صبح) و دیروز (یکشنبه) را کلاً برای نیروهای دولتی اعم از ادارات و… تعطیل کند. اما یک قشر از قلم جا مانده‌اند؛ کارگران! در دوران کرونا، کارمندان را دورکار کردند، در ماه مبارک رمضان ساعت کار ادارات را کاهش دادند، در مناسبت‌های مختلف همیشه کارمندان را می‌بینند؛ در حالی‌که اکثریت شاغلان کشور مشمول قانون کار و کارگر هستند. شما فکر کنید وقتی دمای هوا تهران در گرم‌‌ترین روز به بیش از ۴۴ درجه رسیده است، دمای هوای شهرهای جنوبی کشور به‌خصوص مناطقی همچون عسلویه به چند درجه می‌رسد؟ بار‌ها تصاویری از گرمای بی‌سابقه هوا در شهرهای جنوبی کشور در شبکه‌های مجازی دست به دست شده که نشان از گرمای طاقت‌فرسا دارد؛ از ذوب شدن سیم‌های برق گرفته تا سرخ شدن تخم‌مرغ بر روی یک تکه سنگ بدون استفاده از آتش! آمار‌ها می‌گویند گرمای بی‌سابقه، علاوه بر افزایش آمار مرگ‌ومیر کارگران در محل کار، عامل افزایش حوادثی چون «قطع عضو» و «قطع نخاع» کارگران شده‌اند. گرما و رطوبت می‌تواند جسم کارگر را به آوردگاه بیماری‌های مهلک تبدیل کند؛ چراکه به سیستم ایمنی، کلیه، کبد، ریه، قلب و مغز آسیب‌های اساسی وارد می‌شود. همچنین یکی از مواردی که کار بر روی تجهیزات کارگاهی را در هنگام زایش فصل تابستان و در ادامه حضور آن سخت‌‌‌‌‌‌‌ می‌کند، ساعت کار است. در حالی که ساعت کار مدیران و کارمندان شرکت‌های دولتی در استان‌‌‌ها گرمسیر در برخی از روز‌ها ۴ساعت‌ونیم است و در بیشتر روزهای تابستان تا ساعت یک بعدازظهر. کارگران شاغل در کارگاه‌‌‌های ساختمانی، شرکت‌های خصوصی و نیروهای کارگری شرکت‌های دولتی تا پاسی از شب به صورت شیفتی کار می‌کنند و دم برنمی‌آورند؛ در حالی که بدن آن‌ها زیر استرس گرمایی، در حال از دست دادن یکی از مهم‌‌ترین عناصر حیات جسم، یعنی سدیم است. حال سؤال این است که چرا در شرایطی که دیروز (یکشنبه) کل ادارات دولتی و… تعطیل بود، کارگران شامل تعطیلی نشدند؟ در واقع کارگران از بخشنامه‌های حمایتی محرومند، هر بار که امکان و امتیازی نصیب کارمندان دولت می‌شود، کارگران بیشتر متوجه می‌شوند که در حاشیه قرار گرفته‌اند و محرومیت‌شان بسیار جدی ا‌ست. متأسفانه بخشنامه تعطیلی‌های روزهای اخیر و به‌طور مشخص، تعطیلی سراسر کشور در هفتم مرداد، بازهم مختص نیروهای دولت است و کارگران را در برنمی‌گیرد؛ این در حالیست که کارگران بیش از سایر گروه‌ها به دلیل ماهیت سخت کارشان در معرض گرمای هوا و بعضاً اشعه تند خورشید هستند و بیش از دیگران آسیب می‌بینند. چند هزار کارگر در سراسر کشور در فضای باز کار می‌کنند و با این گرمای سخت، دچار گرمازدگی و بیماری می‌شوند؟ چرا در بخشنامه دولت به مشمولین قانون کار اعتنایی نشده است؟

دولت باید مشمولین کار را شامل تعطیلات کند

در همین رابطه، پرویز زعیمی؛ یک فعال صنفی کارگران ایران‌پوپلین رشت، به ایلنا، گفت: مرتب می‌گویند اشعه نور خورشید این روز‌ها برای سلامت انسان مضر است و نباید در معرض آن قرار گرفت؛ مگر این اشعه‌ خطرناک برای کارگران مضر نیست؟ انتظار ما به‌عنوان فعالان صنفی این است که عدالت برقرار شود. برای من جای سؤال است که چرا هیئت دولت و مسئولان که به دلیل گرمای هوا و کمبود برق، بخشنامه صادر می‌کنند و ادارات و بانک‌ها را تعطیل می‌کنند، کارگران را نمی‌بینند؟ آیا کارگران تافته جدابافته ملت هستند و جزء جمعیت کشور به حساب نمی‌آیند؟ در کشور ما هر اتفاقی که می‌افتد، کارمندان مشمول حمایت می‌شوند و کارگران نادیده انگاشته می‌شوند. زعیمی؛ با بیان اینکه اگر هدف کاهش مصرف برق است که بیش‌ترین مصرف برق در صنایع و کارخانجات است، ادارات برق کمتری مصرف می‌کنند، می‌افزاید: چرا برعکس عمل می‌شود و صنایع و کارخانجات تعطیل نمی‌شوند؟ چرا شاغلان را دسته دسته کرده‌اند و گروهی عظیم به اسم کارگر را شهروند درجه دوم می‌دانند و فرمان می‌دهند که کارگر در هر شرایطی باید کار کند و سلامتی‌اش اصلاً مهم نیست!