نابودی تولیدکنندگان تجهیزات رایانه‌ای با ظهور «شبه‌تولید»

نابودی تولیدکنندگان تجهیزات رایانه‌ای با ظهور «شبه‌تولید» ۷۰۰ پروانه تولید و فقط ۶۰ تولیدکننده واقعی کالای IT! مقوله تولید ملی و حمایت از آن، همواره یکی از مهم‌ترین دغدغه‌ها و در عین حال شعارهای مسؤولان کشور بوده و هست. در دولت تدبیر نیز سعی بر آن شده تا با ارایه تسهیلات به نحوی از تولیدکنندگان […]

نابودی تولیدکنندگان تجهیزات رایانه‌ای با ظهور «شبه‌تولید»

۷۰۰ پروانه تولید و فقط ۶۰ تولیدکننده واقعی کالای IT!

مقوله تولید ملی و حمایت از آن، همواره یکی از مهم‌ترین دغدغه‌ها و در عین حال شعارهای مسؤولان کشور بوده و هست. در دولت تدبیر نیز سعی بر آن شده تا با ارایه تسهیلات به نحوی از تولیدکنندگان حمایت لازم صورت گیرد.

غافل از این‌که این شعارهای حمایتی در کنار نبود پایش و کنترل تولیدکنندگان توسط وزارت صنعت، وضعیت تولید در کشور را بغرنج‌تر کرده است. به گونه‌ای که بسیاری از واردکنندگان در صنوف مختلف به خصوص صنف فناوری اطلاعات و ارتباطات با تغییر چهره و دور زدن گمرکات و همچنین در دست داشتن پروانه بهره‌برداری تولید، به شبه‌تولید روی آورده‌اند و با تولیدکنندگان واقعی به رقابت میپردازند.

شبه تولید در تقابل با تولید

داستان از این قرار است که در حال حاضر بسیاری از شبه‌تولیدکنندگان تحت عنوان تولیدکننده، به دلیل سهل‌انگاری گمرکات قطعات SKD را با تعرفه مواد خام وارد کشور می‌کنند. به این صورت که با پرداخت هزینه‌ای به مراتب کم‌تر کالا را با قیمت پایین به بازار عرضه می‌کنند و تولیدکننده واقعی را در تنگنا قرار می‌دهند.

کامبیز رشیدی، عضو هیأت مدیره سندیکای تولیدکنندگان تجهیزات رایانه در این خصوص به فناوران گفت: متأسفانه شرایطی ایجاد شده است که برخی از صاحبان پروانه بهره‌برداری تولید، با واردات کالا به عنوان مواد اولیه و بستن دو پیچ خود را تولیدکننده معرفی می‌کنند در صورتی که نه تنها هیچ‌گونه اشتغال‌زایی نکرده‌اند و نقشی در اقتصاد مقاومتی ندارند، بلکه مشکلاتی را نیز برای تولیدکنندگان واقعی ایجاد کرده‌اند.

وی افزود: در واقع عده‌ای پروانه بهره‌برداری تولید را در اختیار دارند تا هر وقت لازم داشتند، از آن سوءاستفاده کنند.

 سوءاستفاده از بیدقتی گمرکات کشور

رشیدی گفت: در حال حاضر شاهد نوعی تقلب هستیم و این سوءاستفاده به صورت واردات کالای SKD است که یا به صورت مجزا یا مواد اولیه وارد می‌شود و در گمرک قابل ردیابی نیست.

عضو هیأت مدیره سندیکای تولیدکنندگان تجهیزات رایانه افزود: شاید کالاهای حجیم و بزرگ مانند لوازم خانگی را بتوان در گمرک ردیابی کرد؛ اما معمولاً اقلام کوچک در صنعت IT قابل ردیابی نیست.

رشیدی با ذکر مثالی گفت: به‌طور مثال شبه تولیدکنندگان برای کالایی مانند موس از یک‌سو چون قطعات پلاستیک آورده‌اند، با کف ارزش ۲٫۵ دلاری مواد خام محاسبه می‌شود و از سوی دیگر برد اسمبل شده موس نیز با کف ارزش ۳۰ دلاری مواد خام وارد می‌شود.

 وی افزود: با این تفاسیر از آنجایی که ۵۰ گرم مواد پلاستیکی در موس به‌کار رفته، ۷۵ تومان بابت گمرک پرداخت می‌کنند و ۱۳۵ تومان هم بابت برد؛ بنابراین این شبه‌تولیدکننده با ۲۰۰ تومان موس را با ارزش مواد خام و به صورت SKD وارد می‌کند و با بستن چند پیچ آن را به بازار عرضه خواهد کرد.

وی با ابراز تأسف اضافه کرد: این در حالی است که تولیدکننده واقعی که کالا را به صورت CKD وارد می‌کند باید ۳۵۰۰ تومان تعرفه گمرکی پرداخت کند.

 از بین رفتن انگیزه تولید واقعی

رشیدی با طرح این سؤال که تولیدکننده باید با چه انگیزه‌ای به فعالیت بپردازد، گفت: هزینه‌های سربار تولیدکنندگان مانند ماشین‌آلات، نیروی انسانی، تأمین اجتماعی و… برای همه کاملاً روشن است و با توجه به فعالیت بی‌شمار شبه‌تولیدکنندگان در بازار تجهیزات رایانه انگیزه‌ای برای فعالیت تولیدکننده واقعی نمی‌ماند.

وی با بیان این‌که این مشکل در خصوص تولید اکثر کالا‌ها در کشور وجود دارد، گفت: گمرکات کشور باید در این خصوص دقت عمل بیش‌تری داشته باشند تا به همین سادگی توسط افراد سودجو دور زده نشوند.

 بسته حمایتی دولت برای شبه‌تولیدیها

عضو هیأت مدیره سندیکای تولیدکنندگان تجهیزات رایانه همچنین با گله از این‌که بسته‌های حمایتی دولت شامل شبه‌تولیدی‌ها هم می‌شود، گفت: متأسفانه اکنون شرایط به گونه‌ای است که شبه‌تولیدکنندگان نیز از تسهیلات تولید برخوردارند. در حالی که آنها باید این را بدانند راهی که می‌روند، درست نیست و با سرمایه‌گذاری باید تولید واقعی را در کشور بالا ببریم.

رشیدی افزود: از نظر قانونی نیز باید شرایطی ایجاد شود تا تولیدکننده واقعی حمایت شود و شبه‌تولیدکنندگان دست از فعالیت ‌بردارند.

وی همچنین اضافه کرد: موضوع مهم دیگر این است مواد پلاستیکی که وارد می‌شود، اغلب از مواد بازیافتی هستند و از آنجایی که به صورت SKD می‌آیند، استاندارد به آن کاری ندارد.

وی گفت: مکاتبات و مذاکرات زیادی در این خصوص با گمرک و وزارت صنعت صورت گرفته که تاکنون نتیجه‌ای در بر نداشته است.

 ضرورت پایش پروانه بهره‌برداری تولید

در همین حال حسین‌رفعتی، عضو سندیکای تولیدکنندگان تجهیزات رایانه درباره مکاتبات صورت گرفته با وزارت صنعت گفت: خواسته سندیکا از وزارت صنعت این است که پروانه‌های بهره‌برداری تولید را پایش کند.

وی افزود: قطعاً سندیکای تولیدکنندگان رایانه در این خصوص می‌تواند به وزارت صنعت کمک کند تا مراحل تشخیص تولیدکننده واقعی از شبه‌تولیدکنندگان به راحتی صورت گیرد.

 صدور ۷۰۰ پروانه تولید در حوزه IT

رفعتی در خصوص پروانه‌های بهره‌برداری تولید در حوزه IT گفت: جدیداً آماری در اختیار ندارم اما سال ۹۳ بیش از ۷۰۰ پروانه بهره‌برداری تولید در حوزه صادر شده بود. این در حالی است که در بهترین حالت ۵۰ یا ۶۰ کارخانه تولیدی داریم.

فخری زارع

 

منبع: فناوران اطلاعات