اولویت شرکت گاز در پروژه «خط لوله نهم» برگزاری مناقصه بین‌المللی است

معاون زنگنه اولویت شرکت گاز در پروژه «خط لوله نهم» برگزاری مناقصه بین‌المللی است سمیه‌مهدوی- با توجه به توسعه‌ای که در بخش تولید گاز پارس‌جنوبی رخ داده است، مسؤولان گازی بنا را براین گذاشته‌اند تا با شروع طرح خط لوله نهم سراسری، پروژه مذکور را در مدت دو سال و نیم به بهره‌برداری برسانند. در […]

معاون زنگنه

اولویت شرکت گاز در پروژه «خط لوله نهم» برگزاری مناقصه بین‌المللی است

سمیه‌مهدوی- با توجه به توسعه‌ای که در بخش تولید گاز پارس‌جنوبی رخ داده است، مسؤولان گازی بنا را براین گذاشته‌اند تا با شروع طرح خط لوله نهم سراسری، پروژه مذکور را در مدت دو سال و نیم به بهره‌برداری برسانند.

در این راستا شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به عنوان یکی از شرکت‌های زیرمجموعه شرکت ملی گاز ایران به صورت کلی وظیفه ساخت و اجرای خطوط لوله و تأسیسات تقویت فشار و اجرای طرح‌های توسعه‌ای صنعت گاز را برعهده دارد و در این مسیر و با هدف تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، ساخت خط لوله صادراتی نهم سراسری را در دستور کار امسال قرارداده است.

در این پروژه عظیم ۲٫۵ میلیارد دلاری رایزنی برای مشارکت روس‌ها قوت گرفته است. هرچند وعده برگزاری مناقصه برای مشخص شدن پیمانکار خارجی خط لوله نهم گاز از سوی مدیرعامل شرکت گاز بیان شده، اما در خلال آن فرش قرمزی نیز برای ورود روس‌ها پهن شده است تا احتمال واگذاری این پروژه را به صورت ترک تشریفات به شرکت‌های روسی مضاعف کند.

این در حالی است که تولید روزانه از قطب انرژی کشور رقمی در حدود ۵۰۰ میلیون مترمکعب اعلام شده است، و مدیرعامل POGC پیش از این از رسیدن این رقم به میزان ۵۵۰ میلیون متر مکعب تا پایان سال و ۶۰۰ میلیون متر مکعب تا سال آینده خبر داده، که این میزان با حداکثر ظرفیت توان تولید قطر از پارس‌جنوبی برابری خواهد کرد. خط لوله نهم سراسری گاز نیز پروژه‌ای است به طول تقریبی یک‌هزار و ۹۰۰ کیلومتر انتقال روزانه حدود ۱۱۰ میلیون مترمکعب گاز تولیدی فازهای پارس‌جنوبی به مرکز و شمال کشور.

معاون وزیر نفت درباره برنامه ایران به منظور توسعه همکاری‌های گازی با روسیه در دوره پسابرجام، به مهر گفت: هم اکنون جمهوری اسلامی ایران و روسیه به ترتیب اولین و دومین ذخیره گاز طبیعی جهان را در اختیار دارند.

حمیدرضاعراقی با اعلام این‌که سیاست ایران توسعه همکاری و مشارکت با روسیه در صنعت گاز است، تصریح کرد: بر این اساس، اخیراً تفاهمنامه همکاری مشترکی بین شرکت ملی گاز ایران و گازپروم روسیه امضا شده است.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان این‌که هم اکنون ظرفیت تولید گاز طبیعی ایران به حدود ۷۰۰ میلیون مترمکعب در روز رسیده که این ظرفیت با بهره‌برداری از فازهای جدید پارس‌جنوبی تا سال آینده از مرز یک میلیارد مترمکعب عبور می‌کند، اظهار داشت: همزمان با افزایش ظرفیت تولید باید ظرفیت ذخیره‌سازی و انتقال گاز هم در کشور افزایش یابد.

این عضو هیأت مدیره شرکت ملی گاز با اشاره به برنامه افزایش ظرفیت انتقال گاز با احداث خطوط لوله فشار قوی و تأسیسات تقویت فشار گاز در کشور، بیان کرد: یکی از برنامه‌های در دست اجرا ساخت خط لوله نهم سراسری گاز برای انتقال گاز طبیعی از جنوب به شمال کشور است.

این مقام مسؤول با بیان این‌که روس‌ها می‌توانند که در ساخت خط لوله نهم سراسری گاز با ایران مشارکت داشته باشند، بیان کرد: در صورتی‌که مجوزهای قانونی از دولت اخذ شود حتی امکان احداث این خط لوله عظیم گاز به روش EPCF وجود دارد.

عراقی با تأکید بر این‌که هزینه سرمایه‌گذاری برای ساخت این خط لوله گاز حدود دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار برآورد می‌شود، یادآور شد: روس‌ها می‌توانند در ساخت این خط لوله گاز مشارکت کنند اما اولویت شرکت ملی گاز برگزاری مناقصه بین‌المللی به منظور احداث این خط لوله انتقال گاز است.

 

عراقی معاون وزیر نفت پیشتر با اشاره به امضای تفاهمنامه همکاری مشترک بین شرکت ملی گاز ایران و گازپروم روسیه از احداث تأسیسات تقویت فشار، طرح‌های ذخیره‌سازی گاز، انتقال تکنولوژی، اجرای پروژه‌های مشترک در کشورهای همسایه و توسعه بازارهای مشترک گاز به عنوان مهم‌ترین محورهای همکاری گازی با روس‌ها یاد کرده بود.