رییس کل بانک مرکزی ندیدن دستاوردهای برجام بیانصافی است رییسکل بانک مرکزی در ششمین همایش سیاستهای پولی و چالشهای بانکداری و تولید با اشاره به رشد مثبت اقتصاد و تورم تک رقمی، اظهار داشت: نرخ تورم در دی ماه، ۸٫۶ درصد تخمین زده شده است. به گزارش فارس، ولیا…سیف در ششمین همایش سیاستهای پولی و […]
رییس کل بانک مرکزی
ندیدن دستاوردهای برجام بیانصافی است
رییسکل بانک مرکزی در ششمین همایش سیاستهای پولی و چالشهای بانکداری و تولید با اشاره به رشد مثبت اقتصاد و تورم تک رقمی، اظهار داشت: نرخ تورم در دی ماه، ۸٫۶ درصد تخمین زده شده است.
به گزارش فارس، ولیا…سیف در ششمین همایش سیاستهای پولی و چالشهای بانکداری و تولید با اشاره به رشد مثبت اقتصاد و تورم تک رقمی، اظهار داشت: نرخ تورم در دی ماه ۸٫۶ درصد تخمین زده شده است.
وی افزود: مطمئن هستیم که تورم تکرقمی بعد از ۲۵ سال در سال ۹۵ محقق خواهد شد.
سیف با ابراز امیدواری نسبت به حفظ جهتگیری کنترل تورم به عنوان یک دستاورد اقتصادی، تصریح کرد: اگر رشد اقتصادی را یکی از دستاوردهای برجام ندانیم، نسبت به تلاشهای انجام شده اجحاف کردهایم، زیرا کسی نمیتواند منکر دستاوردهای بزرگ برجام در حجم صادرات، دستیابی نظام بانکی به سیستمهای بینالمللی شود.
رییسکل بانک مرکزی با بیان اینکه وضع کنونی به هیچوجه قابل مقایسه با دوران تحریمها نیست، گفت: بیانصافی است اگر دستاوردهای برجام را نبینیم.
رییس شورای پول و اعتبار در مورد نوسانات فعلی نرخ ارز گفت: بانک مرکزی به هیچ عنوان این هدف را ندارد که نرخ ارز در کشور تثبیت شود و باید با توجه به واقعیتهای اقتصادی کشور نوسانات نرخ ارز وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: هر سال در ابتدای سال میلادی و ایام مسافرتهای پایان سال تقاضا برای ارز افزایش مییابد که بانک مرکزی در سال جاری برنامهریزیهای خود را برای این موضوع از مرداد ماه آغاز کرد و توانست تا حدودی شرایط را کنترل کند و تغییراتی ایجاد شده که نتایج آن به مرور نمایان خواهد شد.
رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه خوشبختانه منابع ارزی کشور در شرایط خوبی است و ارتباطات بانکی با دنیا شرایط بهتری را دارد، افزود: نظام بانکی مسؤولیتی در اقتصاد کشور دارد که به دلیل شرایط خاص نظام بانکی و چالشها نمیتوان این خدمات را متوقف کرد؛ اقتصاد کشور بانک محور است و در شرایطی قرار داریم که باید از رکود خارج شویم.
وی ادامه داد: دستاوردهای ۶ ماهه سال ۱۳۹۵ بسیار ارزشمند بوده که نباید این موضوع را فراموش کنیم که این دستاوردها مربوط به برجام است.
سیف با اشاره به رشد اقتصادی ۵٫۲ درصد برای ۳ ماهه نخست سال جاری و رشد ۷٫۴ درصدی در ۶ ماهه نخست امسال، در مورد تنگنای مالی نظام بانکی، اظهارداشت: منابع تسهیلاتی محدود باید به سمتی هدایت شود که اثربخشی بهتری داشته باشد و به نظر میرسد که تصمیمات خوبی در این زمینه گرفته شده است.
وی اضافه کرد: در حال حاضر منابع محدود بانکی به سمت بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط هدایت شده و شاهد تحرک و اشتغال زایی در اقصی نقاط کشور هستیم. این در حالی است که ارایه خدمات به بنگاههای بزرگ کشور هم با وجود تمامی محدودیتها ادامه دارد.
در خصوص شفافیت و پاسخگویی در نظام بانکی ایران گفت: شفافیت به معنای افشای درست، کامل، بهموقع و مرتبط تمام اطلاعات موردنیاز عملکردی و نظارتی است. تجربیات جهانی نشان میدهد در غیاب اطلاعات شفاف، علاوه بر ناکارایی سیستم نظارت، در برنامهریزی و سیاستگذاری کلان پولی نیز اخلال جدی ایجاد میشود، زیرا امکان تخمین بسیاری از متغیرهای اقتصادی، با دقت موردنیاز میسر نیست و این نقیصه، سیاستگذاریهای انجامشده را بیاثر یا کماثر میکند.
وی افزود: شفافیت مهمترین ویژگی اطلاعات در بانکهاست و موجب شکلگیری نظام خودکنترلی میشود. بانک غیرشفاف منافع تمام ذینفعان، ثبات و سلامت مالی خود و نظام بانکی و نیز امنیت کشور را به مخاطره میاندازد.
سیف با تأکید براینکه در نظام بانکی، اولین رکن پاسخگو، مدیریت بانک است، تصریح کرد: مدیریت بانک باید با سیاستگذاری اصولی، برنامهریزی دقیق، اداره صحیح عملیات و نظارت بر اجرای آن به وظیفه خود عمل کند. همچنین سازماندهی و استقرار کمیتههای حاکمیت شرکتی از وظایف بنیادی هیأت مدیره یک بانک خوب است.
رییس شورای پول و اعتبار تصریح کرد: متأسفانه در این زمینه بهرغم تلاشهایی که در برخی بانکها انجامشده، وضعیت قابل قبولی برقرار نیست. نقش کمیتههای حاکمیت شرکتی بهویژه کمیتههای ریسک و حسابرسی برای بانک حیاتی است، این کمیتهها اولین حلقه نظارتی یک بانک خوب هستند و اگر بهطور کامل تجهیز و استقرار یابند و با استقلال حرفهای عمل کنند میتوانند مانع از ایجاد مشکلات و انحرافات در سیستم شوند.
رییس کل بانک مرکزی با طرح این موضوع که امروز شواهد و قراین نشان میدهد، شناسایی انواع مختلفی از سودهای موهوم در نظام بانکی روبه تزاید است، افزود: شناسایی سود روی مطالبات مشکوکالوصول و مسألهدار، معاملات صوری و ساختگی داراییها و نیز عدم ذخیرهگیری کافی برای مطالبات مشکوکالوصول ازجمله مهمترین پدیدههای روبه تزایدی است که ریشه در بهکارگیری نادرست روش تعهدی شناسایی درآمد دارد و اقلام انباشته مرتبط با آنها، امروز نفس بانکها را به شماره انداخته است.
وی با تأکید بر اینکه این قبیل اقدامات غیرحرفهای هرچه سریعتر باید متوقف شود و ارکان نظارتی باید با آن برخورد حرفهای داشته باشند و البته مدیریت بانک در قبال این اقدامات باید پاسخگو باشد، گفت: پرداخت سود به سپردهها با نرخهای نامتعارف، رفتار غیرمسؤولانه دیگری است که سلامت و ثبات بانک و نظام بانکی را به مخاطره افکنده است.
سیف در خصوص نقش مدیریت بانکها برای کنترل نرخهای سود، اظهار کرد: اگر مدیریت بانک در این زمینه درست عمل کند مقام ناظر پولی بهطور اصولی، علاقهای به دخالت در نرخهای سود ندارد. نرخ متعارف سود یعنی نرخی که بازده اکتسابی بانک از عملیات بانکداری بتواند آن را پوشش دهد که البته برآورد این نرخ هم برای بانکها کار دشواری نیست.
رییس کل بانک مرکزی افزود: صورت عملکرد سپردههای سرمایهگذاری که در سال گذشته به مجموعه صورتهای مالی نمونه ابلاغی همگرا با IFRS افزوده شد، این پدیده را کنترل میکند. بهعلاوه این صورت مالی ابزار مناسبی برای پاسخگویی عمومی در نظام بانکی بدون رباست.
وی درمورد اهمیت گزارشدهی به سپردهگذاران بانکی گفت: در بانکداری رایج دنیا بانکها فقط با یک طبقه یعنی سهامداران رابطه مباشرتی یا وکیل و موکلی دارند اما در بانکداری ایران بهموجب قانون، علاوه بر سهامداران، صاحبان سپردههای سرمایهگذاری نیز دارای چنین رابطه مباشرتی و یا وکالتی با بانک هستند، پس آنها نیز باید گزارش مستقلی دریافت کنند که اگر نگوییم مهمتر از گزارش به سهامداران است، حداقل همتراز با آن است.
رییس شورای پول و اعتبار با تأکید بر لزوم اجرایی شدن صورتهای مالی نمونه ابلاغی همگرا با IFRS، عنوان کرد: این یک اصل بدیهی و پذیرفتهشده در مبانی نظری گزارشگری مالی روز دنیاست و بدون آن شفافیت کافی در نحوه توزیع منصفانه درآمدهای مشاع و حسابدهی حاصل نمیشود.
وی افزود: ضمن اینکه صورت عملکرد سپردههای سرمایهگذاری حافظ منافع سهامداران نیز هست. خط انتهایی این صورت مالی در صورت وجود مازاد پرداختی به سپردهگذاران از جیب سهامداران، نشاندهنده مبلغی است که جا به جایی منافع بین این دو طبقه را نشان میدهد و لاجرم حسابرسان، سازمان بورس، مجامع عمومی بانکها و تحلیلگران مالی هر یک به سهم خود باید با آن برخورد کنند و البته مدیریت بانک نیز باید در مقام پاسخگویی و حسابدهی قرار گیرد و در نهایت این مقام ناظر بر بانکها است که باید اقدامات انضباطی لازم را به عمل آورد.
سپردهگذاران کاسپین صبور باشند
رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه طبیعتاً حق مردم است که درباره پولهای خود در مؤسسه کاسپین پیگیری کنند، تصریح کرد: مردم باید صبور باشند و اجازه دهند که کاسپین تمام وجوه را تحویل بگیرد و نسبت به بازپرداخت تعهدات اقدام کند.
ولیا…سیف در خصوص تعیین تکلیف سپردهگذاران مؤسسه اعتباری کاسپین، اظهار داشت: هنوز حساب تعاونیهایی که در مؤسسه کاسپین ادغام شدهاند به این مؤسسه منتقل نشده است.
وی ادامه داد: اولین قدم این است که حسابهای این تعاونیها به مؤسسه کاسپین منتقل شود و بعد مؤسسه بتواند ایفای تعهد کند، مدلی که بانک مرکزی پیشنهاد کرده این است که تکتک تعاونیهای ادغامی، داراییها و بدهیهای خود را به هیأت مدیره کاسپین اعلام کنند و بعد از آن آغاز ایفای تعهدات در این مؤسسه آغاز شود.
سیف در پاسخ به این سؤال که مؤسسه کاسپین هرچند محدود بخشهایی از سپرده سپردهگذاران را به آنها برمیگرداند اما در روزهای اخیر این هم متوقف و سبب نگرانی شدید سپردهگذاران شده است، گفت: آن وجوه مربوط به یکی از ۸ واحدی است که در مؤسسه کاسپین ادغام شده و حسابهایش انتقال یافته است و مابقی تعاونیها باید حسابهای خود را منتقل کنند.
رییسکل بانک مرکزی با بیان اینکه طبیعتاً حق مردم است که درباره پولهای خود در مؤسسه کاسپین پیگیری کنند، تصریح کرد: مردم باید صبور باشند و اجازه دهند که کاسپین تمام وجوه را تحویل بگیرد و نسبت به بازپرداخت تعهدات اقدام کند.
رییسکل بانک مرکزی در ادامه درباره ابلاغ و اجرای بخشودگی جرایم وامهای زیر ۱۰۰ میلیون تومان گفت: این طرح هفته قبل در دولت تصویب شد و هنوز به بانکها ابلاغ نشده است؛ بانک مرکزی در حال تصویب آییننامه مربوطه و ابلاغ به بانک هاست که تا هفته آینده احتمالاً ابلاغ میشود.
وی درباره ساماندهی صرافیها و کارگزاریها اظهار داشت: این کار در شرف انجام است و بانک مرکزی به زودی آن بخش از امور صرافیها که میتواند در نظام بانکی انجام شود را به بانکها منتقل میکند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.