شرکت‌های وابسته به بانک مرکزی، برنده مناقصات صوری

شرکت‌های وابسته به بانک مرکزی، برنده مناقصات صوری یک کارشناس بانکداری الکترونیک مدعی شد بانک مرکزی رویه‌ای انحصارگونه و تمرکزگرایانه در پیش گرفته است و بیش‌تر هدف‌‌ها و برنامه‌ها برای منزوی‌تر کردن بخش خصوصی است. سعیدعسگری‌انارکی، کارشناس بانکداری الکترونیک در گفت‌و‌گو با پایگاه خبری بانکداری الکترونیک ادامه‌ داد: این مشکل ساختاری علاوه بر بانک مرکزی […]

شرکت‌های وابسته به بانک مرکزی، برنده مناقصات صوری

یک کارشناس بانکداری الکترونیک مدعی شد بانک مرکزی رویه‌ای انحصارگونه و تمرکزگرایانه در پیش گرفته است و بیش‌تر هدف‌‌ها و برنامه‌ها برای منزوی‌تر کردن بخش خصوصی است.

سعیدعسگری‌انارکی، کارشناس بانکداری الکترونیک در گفت‌و‌گو با پایگاه خبری بانکداری الکترونیک ادامه‌ داد: این مشکل ساختاری علاوه بر بانک مرکزی در بخش‌های مختلفی نظیر صنعت خودرو نیز سایه افکنده و به‌طور کلی در بسیاری از موارد به بخش خصوصی آزادی عمل داده نمی‌شود.

وی‌ به نمونه‌ای از حرکت بانک مرکزی در محدود کردن فعالیت بخش خصوصی اشاره کرد و گفت: شرکت خدمات انفورماتیک با هدف ورود به بحث‌های حاکمیتی و واگذاری پروژه‌ها به بخش خصوصی تأسیس شد، در همان ابتدا عده‌ای برای حفظ منافع خود این موضوع را مطرح کردند که بخش خصوصی توانایی ندارد و برخی مسؤولان به این باور رسیدند که خدمات انفورماتیک به بخش حاکمیتی بازگردد و پروژه‌های خود را واگذار کند.

عسگری‌انارکی افزود: در حال حاضر این مسأله در ارتباط با شرکت‌های وابسته به بانک‌ها نظیر سداد، خوارزمی و امید و… شدت گرفته و بخشی‌هایی که امکان واگذاری آن از سوی بانک‌ها به بخش خصوصی وجود دارد، بدون مناقصه یا با مناقصات صوری به شرکت‌های وابسته به بانک مرکزی واگذار می‌شود، این رویه در حالی اتفاق می‌افتد منع قانونی در این زمینه در نظر گرفته شده است.

به باور این کارشناس بانکداری الکترونیک، برای درمان این بیماری باید در سطوح بالا تصمیم‌گیری شود، زیرا سطوح پایین از قدرت کافی برخوردار نیستند.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا می‌توان انتظار داشت در آینده‌ای نزدیک بخش خصوصی به صورت واقعی به حوزه بانکداری ورود کند، گفت: تا هنگامی که به بخش خصوصی فعالیتی سپرده نشود، سرمایه‌گذاری هم صورت نخواهد گرفت، بسیاری از شرکت‌هایی که در دهه ۶۰ و ۷۰ تأسیس شدند، یا فعالیت خود را محدود کرده‌اند، یا از گردونه خارج شده‌اند و فعالیتی غیرآی‌تی انجام می‌دهند. بخش خصوصی اشتغال‌آور‌ترین بخش در تمام دنیاست و تا زمانی که سیاست‌های کلان تغییر نکند و نظر واحدی به وجود نیاید، نمی‌توان منتظر بود بخش خصوصی به صورت واقعی وارد عرصه شود.

 

عسگری‌انارکی در ادامه با انتقاد از استدلال یکی از مسؤولان بانک مرکزی در ارتباط با محدود کردن بخش خصوصی با هدف حفظ امنیت ملی، اظهار‌ کرد: امروزه بسیاری از کشورهای خارجی حتی ساخت موشک را به شرکت‌های خصوصی واگذار می‌کنند بنابراین برخی استدلال‌‌ها نظیر این مورد که «عدم تصدی‌گری بانک مرکزی در نظام پرداخت امنیت ملی را به خطر می‌اندازد»، تنها بهانه است زیرا فرایند‌ها و روش‌هایی طراحی شده که بخش خصوصی در کنار انجام این فعالیت‌ها، به موضوع امنیت نیز توجه دارد.