لزوم توجه به صنعت گردشگری؛ هتل‌ها و بوم‌گرد‌ها در اولویت هستند

هانیه قنادزاده ـ کافی است در آب و هوایی خوب به دنبال جایی برای مسافرت و گشت و‌ گذار باشید تا هتل‌ها و بوم‌گرد‌ها را بیابید. کرونا باعث شد تا برای چند سال هتل‌ها و بوم‌گرد‌ها با کمبود گردشگر مواجه شوند و این امر باعث نابودی بخش وسیعی از صنعت گردشگری شد. ایران، کشوری با […]

هانیه قنادزاده ـ کافی است در آب و هوایی خوب به دنبال جایی برای مسافرت و گشت و‌ گذار باشید تا هتل‌ها و بوم‌گرد‌ها را بیابید. کرونا باعث شد تا برای چند سال هتل‌ها و بوم‌گرد‌ها با کمبود گردشگر مواجه شوند و این امر باعث نابودی بخش وسیعی از صنعت گردشگری شد. ایران، کشوری با جاذبه‌های فراوان تاریخی، طبیعی و باستانی است؛ این جاذبه‌ها پتانسیل رشد، توسعه و جهانی شدن را دارند. صنعت گردشگری در ایران آن‌طور که باید و شاید گسترش نیافته است. اقامتگاه‌های بوم‌گردی، نقشی مهم و غیرقابل انکار در توسعه‌‌ گردشگری ایران را ایفا می‌کنند. مهم‌ترین نقش آن‌ها «ترغیب گردشگران به سفر کردن » است. چرا که اقامتگاه‌های بوم‌گردی جذابیت بسیار بالایی برای سفر و اسکان گردشگران دارند. اغلب مسافران داخلی و خارجی وقتی تصمیم به سفر می‌گیرند که موضوع خاصی در مقصد وجود داشته باشد و آن‌ها را به سفر به آن نقطه تشویق و ترغیب کند. گردشگران خارجی بسیار بیشتر از گردشگران ایرانی به حفظ محیط‌زیست و آشنایی با سایر فرهنگ و سنت‌‌ها ارزش قائلند. اغلب توریست‌‌ها از سایر کشور‌ها وقتی وارد ایران می‌شوند، علاقه فراوانی به آشنایی با فرهنگ‌های بومی، تست غذاهای محلی، بازدید از طبیعت و آشنایی با تاریخ دارند. هتل‌‌ها و مهمان‌پذیرهایی که در شهر‌ها و با فاصله از محل زندگی مردم بومی احداث شده‌اند، معمولاً طبق قوانین خاص هتل‌داری اداره می‌شوند و اگرچه امکانات رفاهی زیادی در اختیار مسافر می‌گذارند اما هدف از سفر به‌راحتی فراموش می‌شود. مسافر برای رسیدن به فرهنگ بومی باید اقدامات خاصی از جمله سفر مجدد و طی مسافت از هتل تا منطقه‌ تاریخی و طبیعی را انجام دهد. اما اقامتگاه بوم‌گردی درست در میان طبیعت و نزدیک جاذبه‌های توریستی و نفس به نفس مردم بومی بنا شده است. همچنین ورود گردشگران ایرانی و خارجی به اقامتگاه‌های بوم‌گردی، سبب رونق اقتصادی و افزایش در آمد بومیان روستا‌ها و شهر‌ها خواهد شد. زیبایی‌های ناشناخته و کمتر دیده شده در جای‌جای ایران نیز به کل دنیا معرفی می‌شود.

لزوم رشد و رونق تأسیسات گردشگری

رشد و رونق تأسیسات گردشگری نقش بسزایی در توسعه گردشگری داخلی و خارجی هر کشوری ایفا می‌کند. تأسیسات گردشگری برای رفع نیازهای رفاهی گردشگران و مسافران ازجمله اقامت آنها، ضروری است. ایجاد و راه‌اندازی هریک از تأسیسات گردشگری نیازمند دریافت مجوز کسب‌وکار یا پروانه بهره‌برداری است. به‌طورکلی از مزیت‌های مجوزهای کسب‌وکار می‌توان به ایفای نقش تنظیم‌گری و رفع نارسایی‌های بازار، نظارت بر رعایت استانداردهای لازم برای ایجاد یک کسب‌وکار، استفاده بهینه و کنترل شده از منابع و… اشاره کرد. در موارد بسیاری مجوزهای کسب‌وکار می‌توانند موانعی مانند رویه‌های پیچیده، استانداردهای غیرمعقول، هزینه‌های زیاد، استعلام‌های غیرضروری، اعطای مجوزی انحصاری و… را در مسیر راه‌اندازی کسب‌وکار‌ها ایجاد کنند. چالش‌های پیش‌روی دریافت مجوز فعالیت تأسیسات گردشگری در ایران را به‌طورکلی می‌توان در دو دسته چالش‌های تسریع صدور و چالش‌های موانع صدور تقسیم‌بندی کرد که چالش‌های تسریع صدور مجوز شامل تأخیر در زمان بررسی و احراز شرایط، روند زمان‌بر و پرهزینه اخذ استعلامات و خلأ نظارت پسینی در فرآیند نظارت بر تأسیسات گردشگری می‌شود. چالش‌های موانع صدور مجوز شامل انحصار در اعطای مجوز، عدم شفافیت در روند صدور موافقت اصولی و عدم شفافیت در ارزیابی تأسیسات گردشگری و قابل‌تفسیر بودن شرایط و ضوابط آن می‌شود.