واگذاری پروژه ساخت و طراحی اولین ماهواره مخابراتی ایران

با ایجاد کنسرسیوم توانمند داخلی صورت گرفت واگذاری پروژه ساخت و طراحی اولین ماهواره مخابراتی ایران رقم قرارداد؛ محرمانه!! گروه ارتباطات- پروژه ساخت ماهواره مخابراتی «ناهید۲» با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و واگذاری آن به پژوهشگاه فضایی ایران آغاز شد. به گزارش مناقصه‌مزایده، ماهواره «ناهید۲» که قرارداد آن میان سازمان فضایی ایران و […]

با ایجاد کنسرسیوم توانمند داخلی صورت گرفت

واگذاری پروژه ساخت و طراحی اولین ماهواره مخابراتی ایران

رقم قرارداد؛ محرمانه!!

گروه ارتباطات- پروژه ساخت ماهواره مخابراتی «ناهید۲» با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و واگذاری آن به پژوهشگاه فضایی ایران آغاز شد.

به گزارش مناقصه‌مزایده، ماهواره «ناهید۲» که قرارداد آن میان سازمان فضایی ایران و پژوهشگاه فضایی ایران منعقد شد، از جمله برنامه‌های راهبردی کشور برای دستیابی به ماهواره‌های مخابراتی زمین‌آهنگ است که با اجرای این ماهواره تحقیقاتی، کشور مان یک گام دیگر به دستیابی به این فناوری فضایی نزدیک می‌شود.

مأموریت ماهواره مخابراتی «ناهید ۲»، تمرکز بر توسعه و آزمون فناوری‌های اساسی مورد نیاز برای رسیدن به ماهواره‌های مخابراتی زمین‌آهنگ است که با عمر عملیاتی دو سال می‌تواند ارتباط مخابراتی و اندازه‌گیری تشعشعات و آزمون ارتباط همزمان تلفنی را انجام دهد.

از جمله مشخصات این پروژه، طراحی و ساخت ماهواره‌ای در ابعاد ۶۴ در ۶۴ سانتی‌متر و به وزن ۱۰۰ کیلوگرم است که در ارتفاع ۵۰۰ کیلومتری زمین و در زاویه ۵۵ درجه مداری قرار می‌گیرد.

قرار است این ماهواره مخابراتی طی ۴۸ ماه آینده طراحی و ساخته شود و از جمله اهداف آن، کسب دانش و فناوری انتقال مداری و توسعه و تثبیت بخشی از فناوری‌های ضروری در محموله‌های مخابراتی، توان الکتریکی و سیستم‌های پیشرانش عنوان شده است.

قرار است در مأموریت پروژه مخابراتی «ناهید۲» در نهایت به فناوری مانورهای مداری دست یابیم که به منظور تحقق این مأموریت، زیر سیستم پیشرانش برای «ناهید۲» در نظر گرفته شده است.

ترکیب سلول خورشیدی و باتری لیتیوم یونی از جمله ویژگی‌های مورد استفاده ماهواره «ناهید۲» است که قرارداد آن میان محسن‌بهرامی رییس سازمان فضایی ایران و حسن‌حدادپور، رییس پژوهشگاه فضایی ایران در حضور محمود‌واعظی، وزیر ارتباطات به امضا رسید.

رقم امضای این قرارداد در میان خبرنگاران اعلام نشد و مسؤولان این پروژه، آن را محرمانه عنوان کردند.

ماهواره دوستی امسال پرتاب می‌شود

وزیر ارتباطات از اتمام ساخت ماهواره «ناهید۱» و «دوستی» خبر داد و گفت: امیدواریم ماهواره دوستی را امسال و ماهواره «ناهید۱» را سال آینده پرتاب کنیم.

محمود واعظی در مراسم امضای قرارداد برای ساخت ماهواره «ناهید۲» که میان سازمان فضایی ایران و پژوهشگاه فضایی منعقد شد در جمع خبرنگاران با اشاره به برنامه‌های فضایی دولت گفت: هم اکنون کار طراحی و ساخت ماهواره «ناهید۱» به اتمام رسیده است و امیدواریم با مذاکراتی که برای پرتاب آن در حال انجام هستیم سال آینده این ماهواره به فضا پرتاب شود.

وی گفت: طی چند سال گذشته تمام ماهواره‌هایی که به فضا پرتاب شده‌اند ماهواره‌های سنجی بودند، ادامه داد: از دو سال گذشته برای ماهواره مخابراتی برنامه‌ریزی کردیم و «ناهید۱» با این هدف طراحی و ساخته شد. در همین حال پروژه «ناهید۲» که امروز قرارداد آن به امضا رسیده است مدل پیشرفته تر ماهواره «ناهید ۱» است که امیدواریم بتوانیم این را نیز به سرانجام برسانیم.

وی تأکید کرد: در پروژه «ناهید۲» قرار است تمامی متخصصان در دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌های فضایی با ایجاد یک کنسرسیوم داخلی توانمندی‌های خود را به نمایش بگذارند.

وزیر ارتباطات گفت: در همین حال طبق برنامه‌ریزی‌های در دست انجام ماهواره دوستی را امیدواریم بتوانیم امسال پرتاب کنیم چرا که پرتاب ماهواره در دست ما نیست و ما تنها نسبت به آماده‌سازی آن اقدام خواهیم کرد که امروز مقدمات پرتاب آن آماده شده است و در صورتی که سازمان پرتاب‌کننده آمادگی داشته باشد این ماهواره در سال جاری پرتاب می‌شود.

وزیر ارتباطات با بیان این‌که تمامی مقدمات برای تحول در بخش فضا و ماهواره امروز آماده شده است، ادامه داد: در گذشته هر دانشگاه یک ماهواره می‌ساخت و این مسأله باعث ایجاد موازی کاری و زمان‌بر بودن پروژه‌های فضایی شده بود، اما امروز سیاست در این است که به گونه‌ای عمل شود تا تحت یک مدیریت منسجم، این کار بین متخصصان تقسیم شود و ساخت ماهواره با محوریت سازمان فضایی، مدیریت شده باشد.

وی حمایت از ایجاد فناوری بومی فضایی را از جمله سیاست‌های مدنظر دولت یازدهم عنوان کرد و گفت: هم اکنون دنیا در حال سرمایه‌گذاری برای توسعه فناوری فضایی است و این فناوری تا ۱۵ سال آینده به جایگاه خوبی دست می‌یابد که اگر ما در این حوزه عقب بیفتیم، نمی‌توانیم به پیشرفت دنیا برسیم.

دستیابی به ماهواره سنجشی بومی تا پایان برنامه ششم

وی بر لزوم توانمندی در حوزه فناوری بومی فضایی و پرتاب ماهواره‌ها تأکید کرد و گفت: با امضای قرارداد ساخت ماهواره مخابراتی ناهید ۲، قصد داریم از توان پژوهشگران در این حوزه استفاده کنیم.

وزیر ارتباطات با بیان این‌که ساخت ماهواره‌های سنجشی از نظر تکنولوژی آسان تر از ساخت ماهواره‌های مخابراتی است، خاطرنشان کرد: امیدواریم با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، تا پایان برنامه ششم توسعه، بتوانیم برای برطرف کردن نیازهای کشور ماهواره سنجشی بومی داشته باشیم.

واعظی با اشاره به سرمایه‌گذاری کشورهای پیشرفته در حوزه فناوری فضایی ادامه داد: ما در ایران نیز بعد از انقلاب اسلامی روی مسأله فضا و ماهواره فعالیت‌های خوبی داشتیم و در سال ۹۵ و ۹۶ نیز بودجه مناسبی به تحقیق و توسعه فناوری فضایی و نیز دستیابی به دو ماهواره بومی اختصاص یافته است.

وی گفت: برنامه ما ساخت ماهواره‌های عملیاتی و پیشرفت تکنولوژی فضایی است و امیدواریم با تعریف پروژه‌های بزرگ، به این هدف نزدیک شویم.

وزیر ارتباطات درمورد باز پس‌گیری ماهواره بلوکه شده مصباح در کشور ایتالیا نیز گفت: این ماهواره مربوط به دولت قبل بوده که به دلیل تحریم‌ها، در کشور ایتالیا بلوکه شده است. امروز ماهواره‌های پشرفته‌تری از مصباح داریم که می‌توانیم روی آن تمرکز کنیم اما چنانچه مسؤولان سازمان فضایی ایران به این نتیجه برسند که این ماهواره قابلیت استفاده دارد، می‌توانیم آن را به کشور برگردانیم.

مذاکره با ۳ کشور خارجی برای خرید ماهواره مخابراتی

واعظی با اشاره به برنامه‌های کشور برای داشتن یک ماهواره ملی مخابراتی و نیز یک ماهواره ملی سنجشی، گفت: در زمینه خرید این دو ماهواره، مذاکراتی را با برخی کشور‌‌ها داشته‌ایم و قصد داریم تا پایان برنامه ششم توسعه، قراردادهایی را با کشورهای سازنده این ماهواره‌ها امضا کنیم.

وی اضافه کرد: هم اکنون برای خرید ماهواره مخابراتی با ۳ کشور از جمله فرانسه، وارد مذاکره شده‌ایم اما این موضوع کار زمان‌بر و پیچیده‌ای و نیازمند برنامه بلندمدت کشور است.

وی با تأکید بر این‌که قصد بهره‌گیری سیاسی و تبلیغاتی از اجرای پروژه‌های فضایی نداریم، درمورد حفظ نقاط مداری نیز گفت: در این زمینه نیز بودجه سالانه به این بخش اختصاص داده شده است و موضوع فناوری فضایی آن طور نیست که بخواهیم هر روز در مورد آن خبررسانی کنیم.

وی گفت: برای سال ۹۵ حدود ۵۰۰ میلیارد تومان بودجه به فناوری فضایی اختصاص داده شده که تمام ردیف‌های آن تاکنون استفاده شده است. در همین حال پیشنهاد ما برای بودجه سال ۹۶ نیز همین مبلغ است.

وی در مورد برگزاری روز فناوری فضایی در ۱۴ بهمن ماه نیز گفت: روز چهارشنبه هفته جاری یک جلسه برای گرامیداشت روز فناوری فضایی خواهیم داشت که با حضور رییس‌جمهور دو پروژه را رونمایی خواهیم کرد و همچنین نمایشگاهی از دستاوردهای فضایی کشور را به نمایش می‌گذاریم.

واعظی درمورد ارسال ماهواره‌های بالنی نیز گفت: امسال برای اولین بار در مراسم اربعین از بالن اینترنت بومی در مرز مهران رونمایی کردیم تا به صورت آزمایشی وارد این پروژه شویم.

به گفته وی: کشورهای مختلف سرمایه‌گذاری‌های سنگینی را برای استفاده از فناوری بالن در فضا به‌کار گرفته‌اند و ما نیز به صورت آزمایشی و تحقیقاتی این پروژه را آغاز کرده‌ایم.

ساخت اولین ماهواره مخابراتی در دستور کار محققان کشور

رییس پژوهشگاه فضایی ایران با اشاره به واگذاری ساخت ماهواره «ناهید۲» به این پژوهشگاه گفت: ماهواره «ناهید۲» اولین ماهواره مخابراتی کشور خواهد بود.

حسن‌حدادپور در مراسم امضای قرارداد واگذاری ماهواره «ناهید۲» با اشاره به برنامه‌های کشور در حوزه فضایی افزود: براساس برنامه ششم توسعه طراحی و ساخت ماهواره‌های ناهید۱ و ۲ باید عملیاتی شود.

وی با تأکید بر این‌که تاکنون طراحی و ساخت ماهواره‌های سنجشی و پژوهشی در دستور کار مراکز تحقیقاتی و پژوهشگاه‌ها قرار داشت، اظهار کرد: در حال حاضر با توسعه‌ای که در تحقیقات فضایی انجام شده است، به سمت طراحی و ساخت ماهواره‌های عملیاتی حرکت کرده‌ایم.

حدادی‌پور با تأکید بر این‌که با ایجاد تجهیزات و تربیت متخصصان در کشور می‌توانیم در منظومه ماهواره‌ها قرار گیریم، خاطرنشان کرد: بر این اساس با امضای قراردادی ساخت ماهواره «ناهید۲» از سوی سازمان فضایی به پژوهشگاه فضایی واگذار شده است.

رییس پژوهشگاه فضایی با اشاره به ویژگی‌های ماهواره «ناهید۲» افزود: این ماهواره یک ماهواره کنترل ۳ محوره ۱۰ درجه است که برای ایجاد ارتباطات مخابراتی طراحی و ساخته می‌شود.

وی با بیان این‌که ماهواره «ناهید۲» اولین ماهواره مخابراتی کشور است، تأکید کرد: بهره‌برداری از این ماهواره دسترسی ما به مخابرات ماهواره‌ای را تسهیل می‌کند.

 

حدادی‌پور با تأکید بر این‌که این ماهواره مجهز به پنل‌خورشیدی بازشونده است، تأکید کرد: این ماهواره ارتباطات تلفنی محدودی را ایجاد می‌کند.