چرا کوسهها باید همیشه در حال حرکت باشند؟ کوسهها یکی از مخوفترین حاکمان دریاها و اقیانوسهای جهان محسوب میشوند که به دلیل ساختار ویژه بدنیشان به عنوان ماهرترین شکارچیان دریا شناخته شدهاند. در این میان نوع و ساختار فیزیکی بدن کوسه و و نحوه شنا کردن آنها بسیار جالب توجه است. به گزارش سیناپرس […]
چرا کوسهها باید همیشه در حال حرکت باشند؟
کوسهها یکی از مخوفترین حاکمان دریاها و اقیانوسهای جهان محسوب میشوند که به دلیل ساختار ویژه بدنیشان به عنوان ماهرترین شکارچیان دریا شناخته شدهاند. در این میان نوع و ساختار فیزیکی بدن کوسه و و نحوه شنا کردن آنها بسیار جالب توجه است.
به گزارش سیناپرس به نقل از enchantedlearning اگر دقت کرده باشید، شنا کردن کوسهها بیشتر شبیه به پرواز کردن بوده و برخی از گونههای کوسه میتوانند با سرعتی بسیار زیاد یعنی ۶۴ و نیم کیلومتر در ساعت شنا کنند. این شکارچیان بیرحم و زیبا در اقیانوسها و دریاهای آزاد زندگی کرده و دارای انواع مختلفی هستند. گونههایی از انواع کوسه در آبهای کم عمق و گونههایی تنها در بستر دریاها زندگی میکنند.
کوسهها نیازمند حرکت دائمی بودن و در صورتی که حرکت نکنند به سمت لایههای پایینتر بستر دریا سقوط خواهند کرد. روی بدن کوسهها تیغههای دندانی شکلی وجود دارد که سبب کاسته شدن از اصطکاک آب شده و سرعت حرکت آنها را افزایش میدهد.
باید توجه داشت که همه انواع کوسهها خطرناک نبوده و برخی از آنها تنها در سطوح پایینی اقیانوس شنا کرده و با غربال کردن آب، مواد غذایی بدن خود را تأمین میکنند. کوسهها از ماهیها و صدفها و سایر موجودات دریایی تغذیه کرده و تنها گروه معدودی از آنها برای انسان خطرناک هستند. بیشتر نژادهای کوسهها برخلاف سایر ماهیها فاقد کیسه هوا که نقش تنظیمکننده ارتفاع و حرکت آنها را دارد، بوده و به جای آن دارای کبدی با ذخیره چربی بالا هستند که به آنها در حفظ تعادل داخل آب کمک کرده و قدرت مانور آنها را افزایش میدهد. این موضوع سبب شده که کوسهها نیازمند حرکت دائمی هستند و در صورتی که حرکت نکنند به سمت لایههای پایینتر بستر دریا سقوط خواهند کرد. روی بدن کوسهها تیغههای دندانی شکلی وجود دارد که سبب کاسته شدن از اصطکاک آب شده و سرعت حرکت آنها را افزایش میدهد.
این ویژگیها سبب شده است که برخلاف سایر ماهیها، کوسه توانایی توقف در یک منطقه را نداشته و حتی نمیتواند رو به عقب شنا کند. بالههای موجود روی سینه کوسهها نیز برخلاف سایر ماهیها قابلیت خم شدن به سمت بالا را نداشته و این جانور در زمانی که نیاز به حرکت رو به عقب دارد، تنها باید از نیروی گرانش کمک گرفته و به سمت پایین سقوط کند یا اینکه به جلو رفته و دور بزند. برخی از نژادهای کوسه هم مانند کوسههای سفید، از دم قدرتمند خود برای حرکت رو به جلو استفاده میکنند در حالی که سایر انواع کوسهها مانند وال کوسهها با تکان دادن بدنشان به چپ و راست، به سمت جلو رفته و شنا میکنند. در حقیقت کوسهها در تمامی عمر خود مجبور به حرکت هستند و حتی در هنگام خواب و استراحت نیز شنا میکنند، زیرا در غیر این صورت مانند اجسام بیجان وسنگین به بستر دریا سقوط خواهند کرد.
در دنیا بیش از ۳۸۵ نوع مختلف از کوسهها وجود داشته و جالب است که عنوان کنیم این جانوران از روزگار پیش از تاریخ و عصر دایناسورها تاکنون باقی مانده و همچنان به حضور خود در آبهای جهان ادامه میدهند. قدیمیترین کوسهها در حدود ۴۰۰ میلیون سال پیش به وجود آمده و تاکنون تغییرات تکاملی کمی را پشت سر گذاشتهاند. مطالعات انجام شده در این زمینه نشان میدهد به ویژه در یک صد میلیون سال پیش، تغییرات رخ داده در کوسهها بسیار کم بوده است. در حال حاضر این جانوران به جز انسان، هیچ دشمن طبیعی دیگری نداشته و متأسفانه شکار و کشتار بیرویه انسان در دهههای اخیر سبب شده تا جمعیت برخی از نژادهای کوسه تا آستانه انقراض پیش رود.
همانطور که در ویدئوی ارایه شده در این گزارش مشاهده میکنید؛ ساختار طبیعی بدن کوسهها آنها را به شکارچیان بسیار توانمندی تبدیل کرده است که کمتر جانوری امکان فرار از چنگ آنها را دارد.
مکانیزم جستجوی و یافتن شکار این جانوران نیز بسیار جالب توجه است زیرا کوسهها با بهره بردن از حس شنوایی و بویایی بسیار قدرتمند خود میتوانند شکار مورد نظرشان را براساس لرزشهای موجود در آب یا بوی خون پخش شده در آب دریا شناسایی کرده و با سرعت زیادی به سمت وی حرکت کنند. گفته میشود کوسهها میتوانند لرزشهای ایجاد شده در آب را از فاصله کمتر از یک کیلومتری تشخیص داده و پخش شدن تنها چند قطره خون در آب برای تحریک حس بویایی این حیوان کافی است.
منبع: enchantedlearning
ترجمه: احسان محمدحسینی
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.