حرفهای خودی و بیخودی فیلتر یا فیلترشکن! نمیدانم بالاخره این «به زودی» چه موقع فرا میرسد و جناب «آینده نزدیک» به کدام راه دوری رفتهاند که هنوز فرا نرسیده و رخ نشان نداده و چهره پنهان کردهاند، البته ما که کلاً نسبت به این دو عبارت امیدآفرین، هیچ امیدی نداریم و خیلی وقت است […]
حرفهای خودی و بیخودی
فیلتر یا فیلترشکن!
نمیدانم بالاخره این «به زودی» چه موقع فرا میرسد و جناب «آینده نزدیک» به کدام راه دوری رفتهاند که هنوز فرا نرسیده و رخ نشان نداده و چهره پنهان کردهاند، البته ما که کلاً نسبت به این دو عبارت امیدآفرین، هیچ امیدی نداریم و خیلی وقت است دندان طمع را کشیده و الک خود را آویختهایم. اما با همه این احوالات، استقرار دولت مسعود با آن خطابههای شیوا و شیرین در مذمت فیلترینگ، کورسوی امید را همچنان زنده نگه داشته که ربطی هم به آن «به زودی و آینده نزدیک» معلومالحال ندارد!
البته در این فقره فیلتر شدن پیامرسانهای تلگرام و واتساپ و اینستاگرام و ایضاً گوگلپلی و چند سکوی ریز و درشت دیگر، چیزی که بیشتر ذهن هوشنگخانی ما را درگیر خود کرده، این است که آیا شبکههای اجتماعی و پیامرسانها بیشتر دردسر و خطر و مصیبت به بار آورده و خواهند آورد یا فیلترشکنهای رنگارنگ رایگان و پولی؟
هرطور که حساب میکنیم، آخرش به این جمعبندی میرسیم که مدیریت و کنترل و نظارت بر پلتفرمهای فوقالذکر و قانونمند و چارچوبدار کردن آنها هرچه هم سخت و پُردردسر و زمانبر باشد، خیلی راحتتر و نتیجهبخشتر و منطقی و اصولیتر از این جولان سیلآسای فیلترشکن و پروکسی و کانفیگ و پینگها که هیچ مرز و حدود و چارچوبی را نمیشناسند و در همه گوشیها به این راحتی در دسترس خرد و کلان و بالغ و نابالغ و صغیر و کبیر است. یعنی اینجور برایتان بگویم اگر بهطور کل همه انواع فیلترها برداشته شود و دسترسی به هر چیزی از طریق اینترنت آزاد و فیری باشد، کمتر از مصیبت و بحرانی که این فیلترشکنها به راه انداختهاند، آسیبزا و ناهنجار و اشتباه است!
دلیلش هم خیلی ساده و بدیهی است، در ایام ماضی که این پلتفرمهای پیام و تصویررسان، فیلتر نبودند، حضور فیلترشکن بر روی سیستم و یا گوشی هر نفر، هزار و یک توجیه و ادله جورواجور میخواست مخصوصاً اگر گوشی در دست نوجوان و جوانان بود یا لپتاپ و کامپیوتر مورد استفاده ایشان قرار میگرفت، چون برای درس و مدرسه و ارتباط با دوستان و گشت و گذار در فضای مجازی و اینترنت، نیازی به استفاده از پروکسی و فیلترشکن نبود و فقط سایتهای ناجور و ناهنجار و البته برخی وبسایتهای مرجع و خاص علمی و خبری بودند که فیلتر شده و دسترسی به آنها محدود بود. بنابراین اگر کار تحقیقاتی و علمی و دانلود و ارتباط با فلان مرجع و بهمان دانشگاه در میان نبود، لزوم داشتن فیلترشکن هم در کار نبود و تقریباً اکثر قریب بهاتفاق نفوس ایرانی توجیه و ادلهای برای استفاده از فیلترشکن نداشتند، الا اینکه شائبه استفاده ناجور از اینترنت، برچسبی بود که بر پیشانی هر کسی که فیلترشکن در گوشی خود داشت میخورد!
اما فیالحال با این فیلترینگ، حتی برای دانلود برخی بازیها هم نیاز به فیلترشکن وجود دارد، بسیاری از برنامهها که در گوگلپلی عرضه شدهاند که جای خود دارند، بماند که اصل قصه تلگرام و واتساپ و اینستاگرام هستند که متهمین ردیف اول بوده و همه آتشها از گور اینها بلند میشود که باور بفرمایید غیر از من و شما، خودشان هم در حکمت این فیلتر شدن سفت و سخت و فیلترشکنهای در دسترس ماندهاند!
ما که عِده و عُدهای نداشته و برای خودمان هم نوشابه باز نمیکنیم ولی اگر روزی آن بهزودی فرا رسید و وعدههای شیرین انتخاباتی به ثمر نشست و بساط فیلترینگ جمع شد، خودم و خانواده و دوست و آشنا را به حذف هرچه فیلترشکن پولی و رایگان که بر روی گوشی و سیستمهای خود داریم، توصیه موکد میکنم و از دیگرانی هم که دستی بر آتش و سمبهای پُرزورتر دارند استدعای عاجل میکنیم که هر جور که میتوانند در این فقره حذف فیلترشکن کوشا باشند، شاید که جلو خسارتهای بیشتر گرفته شود که گفتهاند ماهی را هر وقت از آب بگیری تازه است، اگرچه خیلی پرهزینه بوده است!
هوشنگخان
دیدگاه بسته شده است.