چرا افزایش قیمت بنزین را سالیانه و براساس تورم تعیین نمی‌کنید؟

حقوق ریالی و بنزین دلاری؟!

مرضیه نیکخواه ـ بنزین در اقتصاد بیمارگونه ما حکم مرهم را دارد؛ مرهمی که اگر کمی دستخوش تغییر شود، حوادث جبران‌ناپذیری را پدید می‌آورد. افزایش قیمت حامل‌های انرژی به‌خصوص بنزین همواره پاشنه‌آشیل اقتصاد کشورمان بوده است. در واقع هر خبری در رابطه با بنزین، توجه افراد زیادی را برمی‌انگیزد؛ چراکه قیمت بنزین مستقیماً در زندگی […]

مرضیه نیکخواه ـ بنزین در اقتصاد بیمارگونه ما حکم مرهم را دارد؛ مرهمی که اگر کمی دستخوش تغییر شود، حوادث جبران‌ناپذیری را پدید می‌آورد. افزایش قیمت حامل‌های انرژی به‌خصوص بنزین همواره پاشنه‌آشیل اقتصاد کشورمان بوده است. در واقع هر خبری در رابطه با بنزین، توجه افراد زیادی را برمی‌انگیزد؛ چراکه قیمت بنزین مستقیماً در زندگی تک‌تک شهروندان اثرگذار بوده و قیمت دیگر کالا‌ها نیز وابسته به آن است. در روزگاری که درآمدهای زندگی کفاف را نمی‌دهد و به همین دلیل میلیون‌ها نفر از هم‌وطنانمان مجبور به کار کردن در شیفت دوم هستند که در این بین مسافرکشی نقشی تعیین‌کننده دارد. اما یک سخنرانی بسیاری از مردم را نگران کرد. با وجود آنکه وزیر نفت دولت چهاردهم در نخستین موضع‌گیری‌اش افزایش قیمت بنزین را منتفی دانسته بود، مسعود پزشکیان؛ در موضع‌گیری غیرمنتظره گفت: «هیچ منطقی وجود ندارد که بنزین را با دلار آزاد بخریم و با سوبسید به مردم بفروشیم»؛ اظهاراتی که شائبه افزایش قیمت سوخت را در پی داشته است. حال مردم این سؤال را می‌پرسند که آیا حقوق ریالی آن‌ها می‌تواند کفاف بنزین دلاری را بدهد؟ از سوی دیگر قیمت بسیاری از کالاهای اساسی در ایران، بیش از قیمت همان کالا‌ها در کشورهای همسایه است و این موضوع معیشت افراد را با مشکلات متعددی مواجه کرده است. قیمت بنزین در بسیاری از کشورها، دستوری تعیین نمی‌شود اما در کنار آن، تناسب نسبتاً خوبی بین هزینه‌ها و درآمد افراد وجود دارد. انتقاد شهروندان عمدتاً از این جهت است که چرا در رابطه با آزادسازی‌‌ها و مشکلات اقتصاد ایران، تنها به بخش هزینه‌های مردم توجه می‌شود و حقوق و دستمزد همواره عقب‌تر از هزینه‌هاست؟ صدالبته که کشورمان با توجه به منابع عظیم خدادادی، کشوری ثروتمند است و می‌تواند در صورت گشایش ارتباط با کشورهای پیشرفته ارزش پول ملی خود را تقویت کند تا مردم با مشکلات کمتری مواجه شوند.

چرا افزایش قیمت بنزین را سال به سال و براساس تورم تعیین نمی‌کنید؟

مردم هنوز آن صبح جمعه معروف را فراموش نکرده‌اند و خوب یادمان هست که آبان سال ۱۳۹۸ و بعد از افزایش یهویی قیمت بنزین، کشور با چه مشکلاتی مواجه شد به‌طوری که تا مدت‌ها شاهد ناآرامی‌های گسترده بودیم. نکته مورد توجه دیگری که انتقادات بسیاری را برانگیخت بحث واردات بنزین است. پزشکیان؛ در صحبت‌های خود از خرید بنزین به قیمت آزاد و فروش با یارانه سخن به میان آورد. این موضوع توجه مردم را از آن جهت برانگیخت که چرا در کشوری نفتی که خود توان تولید بنزین دارد، باید روی به واردات بیاورد؟ حال باتوجه به این واقعیت که افزایش قیمت بنزین اجتناب‌ناپذیر است، سؤال اصلی این است که چه باید کرد؟ بی‌شک بهترین راهکار افزایش تدریجی قیمت بنزین در اول هر سال و بنابر تورم می‌باشد زیرا خود به خود اول هر سال تمامی اجناس در کشور با افزایش قیمت مواجه می‌شوند و افزایش قیمت بنزین به صورت منطقی می‌تواند برای مردم قابل‌قبول باشد. رویه‌ای که طی دولت‌های مختلف به انجام نرسیده و هر بار با شوک افزایش قیمت بنزین مواجه بوده‌ایم. حال دولت چهاردهم می‌تواند این رویه غلط را اصلاح کند و با افزایش سال به سال و البته منطقی قیمت بنزین از شوک بنزینی جلوگیری کند.