هانیه قنادزاده ـ خوب که نگاه کنی، میبینی تعداد افغانیها در کشورمان به شدت روبه افزایش است. در حالحاضر کمتر مغازه و کارگاهی را میتوانی پیدا کنی که یک افغان در آن مشغول به کار نباشد؛ این در شرایطی است که پیشتر حضور افغانها مربوط به کارگری در ساختوسازها بود، ولی اکنون آنان حضور گستردهای […]
هانیه قنادزاده ـ خوب که نگاه کنی، میبینی تعداد افغانیها در کشورمان به شدت روبه افزایش است. در حالحاضر کمتر مغازه و کارگاهی را میتوانی پیدا کنی که یک افغان در آن مشغول به کار نباشد؛ این در شرایطی است که پیشتر حضور افغانها مربوط به کارگری در ساختوسازها بود، ولی اکنون آنان حضور گستردهای در همه مشاغل پیدا کردهاند! البته طی دهههای گذشته شاهد حضور آنان در کشورمان بودیم، اما با حضور مجدد طالبان بر مسند قدرت، افغانیها ترجیح میدهند که به ایران مهاجرت کنند، کشوری که همسایهشان است و از همه مهمتر زبانی مشترک دارد که میتواند برای هر مهاجری بزرگترین امتیاز محسوب شود. کارگران افغانی مزیتهای بسیاری هم دارند؛ از انجام کارهای سخت گرفته که بدون هیچ غُر زدنی حاضر به انجام آن هستند تا مسائل مربوط به بیمه که بسیاری از کارفرمایان ترجیحشان استفاده از افغانها در کسبوکارشان است. سال گذشته فیلمهایی از مهاجرت گسترده افغانها به کشور در شبکههای اجتماعی دست به دست شد که نگرانیهای را برای جامعه در پی داشت. حال با توجه به حضور طالبان در رأس قدرت، باید توقع ادامه حضور گسترده آنان در کشورمان را داشته باشیم؛ مسئلهای که بیشک تعداد بیکاران کشورمان را افزایش خواهد داد. انتشار آمارهای مربوط به حضور افغانهای غیرقانونی در کشور، حیرت و تعجب بسیاری از شهروندان ایرانی را در پی داشته است و مطالبه خروج فوری این گروه از مهاجران غیرقانونی به یکی از مطالبات جدی و فوری مردم تبدیل شده است.
یکپنجم جمعیت افغانیها در ایران هستند!
برخی آمارها نشان میدهند، جمعیت اتباع غیرمجاز در سه سال دولت سیزدهم، دستکم سه برابر شده است. تا جایی که حتی روزنامه اصولگرای جوان از دادن اقامت به دو میلیون و ۵۰۰ هزار مهاجر غیرقانونی در ایران در دولت رئیسی خبر داده بود. در همین رابطه، حشمتا… فلاحتپیشه؛ نماینده ادوار هفتم، هشتم و دهم مجلس در مردادماه ۱۴۰۲ به خبرآنلاین، گفت: یکپنجم جمعیت افغانستان در ایران حضور دارند. امروز هر ایرانی امکان رصد امنیتی، اقتصادی و اجتماعی دارد، اما برای مهاجران افغانستانی چنین امکانی وجود ندارد. حضور آنها منجر به چالشهای مختلفی شده است. کار به جایی رسید که خبرگزاری فارس نیز درخصوص حضور مهاجران افغانستانی در کشور، نوشت: طبق آمار منتشرشده جمعیت افغانها در ایران اکنون به هشت میلیون نفر رسیده و هر روز حدود ۱۰ هزار نفر بهصورت غیرقانونی و قانونی وارد مرزهای ایران میشوند. گفتنی است؛ این امر در استان سیستان نمود بیشتری دارد؛ اکثر مغازهها و بازار زابل و دستفروشیها را افغانیها تصاحب کردهاند. پیادهروهای خیابان دانشگاه در اشغال سمساریهای افغانی است. صف نانواییها مملو از حضور افغانیهاست. نان در زابل جیرهبندی است، یعنی اینکه به هر نفر بیشتر از پنج عدد نان تافتون داده نمیشود. سایر نانهای دیگر هم جیرهبندی است.
تهران درگیر افغانها!
پایتخت کشورمان نیز همچون دیگر نقاط کشور درگیر مهاجرتهای غیرقانونی افغانهاست. در همین رابطه،
مهدی چمران؛ رئیس شورای شهر تهران، در گفتگو با ایسنا، با اشاره به ارسال دو نامه درخصوص حضور گسترده اتباع در سطح شهر تهران، میگوید: این دو نامه به وزیر کشور سابق آقای وحیدی؛ ارسال شد و نسبت به موضوع حضور گسترده اتباع در تهران و لزوم ساماندهی و طی فرآیند قانونی برای حضور آنها تأکید شده بود. ناصر امانی؛ عضو شورای اسلامی شهر تهران نیز، در دویست و پنجاه و هشتمین جلسه علنی شورای اسلامی شهر تهران در قالب تذکری درخصوص معضلات و مشکلات محله اتابک و حضور گسترده اتباع بیگانه در این محله انتقاد کرده و گفته بود: حضور گسترده اتباع بیگانه یکی از مشکلات محلات تهران از جمله محله اتابک است. نکته جالب این است که تعدادی از زنان اتباع گالونهای ۲۰ لیتری بنزین دارند و سر چهارراه به موتوریها بنزین میفروشند و این مسئله جای تعجب است! گفتنی است؛ ساخت دیوار مرزی در دستور کار است و تاکنون بخشهایی از آن ساخته شده است. بناست در بازهزمانی سه ساله دیوار بتنی چهارمتری، سیمخاردار، فنس و جاده اصولی در مرزهای مشترک میان ایران و افغانستان ساخته شود و منطقه شمالشرق استانهای مازندران، گلستان، خراسانرضوی، خراسانشمالی، خراسانجنوبی را دربرمیگیرد.
دیدگاه بسته شده است.