یک کارشناس حوزه آب، گفت: ما آبهای سطحی را نیز بیرویه مصرف میکنیم و چیزی از سهم محیطزیست باقی نگذاشتیم، تالابها را خشک و آب را شور کردیم. مهدی قمشی؛ در گفتگو با ایلنا، درباره اصلاح روند تأمین آب و یا نگهداری از منابع آبی، اظهار داشت: چالش اصلی آب در کشور ما این است […]
یک کارشناس حوزه آب، گفت: ما آبهای سطحی را نیز بیرویه مصرف میکنیم و چیزی از سهم محیطزیست باقی نگذاشتیم، تالابها را خشک و آب را شور کردیم. مهدی قمشی؛ در گفتگو با ایلنا، درباره اصلاح روند تأمین آب و یا نگهداری از منابع آبی، اظهار داشت: چالش اصلی آب در کشور ما این است که استفاده از آب خیلی بیشتر از حدی است که موجودی داریم. مثلاً اگر میتوانیم روی سالانه ۱۰۰ میلیارد مترمکعب آب شیرین قابل استحصال حساب باز کنیم، اکنون تقریباً همین ۱۰۰ میلیارد مترمکعب را به منظور امور توسعهای یعنی شرب، بهداشت، صنعت و کشاورزی استفاده میکنیم و این مشکل اصلی است. زیرا چیزی برای حقابه زیستمحیطی باقی نمیماند و به منابع آب فشار وارد میشود. وی افزود: وقتی مصرف به این حد بالا میرود بیش از حد به منابع فشار وارد میشود و چالشها یک به یک بروز میکند، چالشها همین اوضاعی است که مرتب شاهد آن هستیم. از جمله اینکه به حدی به آبهای زیرزمینی فشار وارد کردیم که هر روز یک خبر از فرونشست زمین در اقصینقاط کشور مخابره میشود. این استاد حوزه آب دانشگاه شهید چمران اهواز، گفت: ما آبهای سطحی را نیز بیرویه مصرف میکنیم و چیزی از سهم محیطزیست باقی نگذاشتیم، تالابها را خشک و آب را شور کردیم، پیشروی آب دریا را داریم بهطور کلی هرجا بستر آبی داشتیم؛ از بین بردیم و مناطق زیادی را به کانون ریزگرد تبدیل کردیم. ما سبب بیابانزایی شدیم و کانونهای ریزگرد را توسعه دادیم و همینها ایجاد مشکل کرده است. وی بیان داشت: ما اکنون تقریباً حدود ۸۰ میلیارد مترمکعب یعنی ۹۰ درصد آبی را که داریم در بخش کشاورزی استفاده میکنیم از ۱۰ میلیارد باقیمانده شش میلیارد مترمکعب در بخش شرب و بهداشت چهار میلیارد مترمکعب هم در بخش صنعت به مصرف میرسد، بنابراین بخش عمده آب در بخش کشاورزی استفاده میشود، بنابراین باید برای بخش کشاورزی تدبیر کنیم، راهحلها مشخص است، باید به سمتی برویم که سهم کشاورزی را از آب کاهش دهیم یعنی از ۸۰ میلیارد مترمکعب به ۵۰ میلیارد مترمکعب برسد. از جمله راهکارها اینکه راندمان و بهرهوری را بالا ببریم، راندمان استفاده آب را از در زمینه کشاورزی که اکنون حدود ۳۵-۳۰درصد است را به ۶۰-۵۰ درصد برسانیم، سطح زیر کشت را کنترل کنیم و یا الگوی کشت متفاوت داشته باشیم. قمشی؛ ادامه داد: باید از الگوی پرمصرف، کم و به الگوهای کشت کممصرف اضافه کنیم تا به این ترتیب توازنی بین بخش کشاورزی و میزان موجودی آب برقرار بکنیم، در هر صورت با هر راهحلی که بشود ما باید بتوانیم کاهش مصرف بخش کشاورزی را شروع و پِرت آب بخش بهداشت را کم کنیم، باید استفاده صنعت از آب شیرین را به سمت آبهای غیرمتعارف ببریم تا اوضاع آب بهبود پیدا کرده و قابل تحمل شود.
دیدگاه بسته شده است.