نگاهی به مولدسازی؛ از شروع در خفا تا تکمیل پروژه‌های ناتمام!

مینا زمانیان- بی‌شک تاکنون نام مولدسازی به گوش‌تان خورده است؛ طرحی جنجالی که در سال ۱۴۰۱ سر و صدای بسیاری به پا کرد. دی‌ماه ۱۴۰۱ بود که با پیشنهاد رؤسای قوای سه‌گانه کمیته‌ای هفت نفره مأموریت پیدا کرد تا اموال، املاک و دارایی‌های دولت را به منظور تأمین بودجه مورد نظر دولت در کم‌ترین زمان […]

مینا زمانیان- بی‌شک تاکنون نام مولدسازی به گوش‌تان خورده است؛ طرحی جنجالی که در سال ۱۴۰۱ سر و صدای بسیاری به پا کرد. دی‌ماه ۱۴۰۱ بود که با پیشنهاد رؤسای قوای سه‌گانه کمیته‌ای هفت نفره مأموریت پیدا کرد تا اموال، املاک و دارایی‌های دولت را به منظور تأمین بودجه مورد نظر دولت در کم‌ترین زمان ممکن به فروش برساند. این هیئت هفت نفره قرار است درباره دارایی‌های دولت اعم از املاک و اراضی و مستغلات را که به صورت مازاد در اختیار قوه مجریه است، تصمیم‌گیری کند، تا از حالت راکد خارج شده و در مسیر تأمین مالی پروژه‌های نیمه‌تمام یا متوقف به کار گرفته شود. منابع حاصل از مولدسازی به‌عنوان درآمد عمومی دولت محسوب می‌شود و پس از اعلام دستگاه اجرایی یا تشخیص وزارت امور اقتصادی و دارایی، تشکیل پرونده و طرح موضوع در کارگروه ملی و استانی، مجوز مولدسازی یا فروش برای هریک از اموال از سوی وزیر امور اقتصادی و دارایی صادر می‌شود. اما این طرح از جایی جنجالی شد که بسیاری از نمایندگان مجلس از این پیشنهاد خبر نداشتند! احمدعلیرضا بیگی؛ نماینده تبریز در مجلس قبل، در آن زمان طرح مولدسازی را پنهان‌کاری خطاب کرده و گفته بود: از قالیباف پرسیده‌ایم که چون شما به‌عنوان رئیس مجلس جزء سران قوا هستید و یکی از اعضای شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی، چگونه چنین اختیاراتی را درباره اموال عمومی به دولت داده‌اید؟ اما آنچه از این مصوبه استنباط کرده‌ایم، این است که بر مبنای پنهان‌کاری است. از سوی دیگر ملغی شدن قوانین متعارض با این مصوبه نیز از جمله ابهاماتی است که وجود دارد. وی که بعد‌ها درباره چای دبش و اهدای ماشین‌های شاسی‌بلند افشاگری کرد، افزود: در موضوعاتی مانند خصوصی‌سازی که آن همه بند و مقررات بود، این فجایع در واگذاری‌‌ها مانند واگذاری هفت‌تپه و… رخ داد. اعطای اختیارات این‌چنینی، پیامدهای شومی دارد. مخصوصاً که جامعه تجربه خصوصی‌سازی را با آن همه هیئت، کمیسیون و نمایندگانی که در هیئت‌های واگذاری بودند، دیده‌اند. این نماینده سابق که نتوانست موفق به کسب تأیید صلاحیت در دور فعلی مجلس شود، در آخر چنین گفته بود: ضرب‌المثلی داریم که می‌گوید «از صبحانه معلوم است که ناهار و شام چیست!»

برگزاری مزایده مولدسازی اواخر شهریور

گفتنی است؛ براساس این طرح، دولت قبل توانست پنج هزار میلیارد تومان درآمدزایی کند و این مسیر قرار است که در دولت چهاردهم نیز ادامه یابد. در همین رابطه، رئیس سازمان خصوصی‌سازی، گفت: اواخر این ماه مزایده سراسری املاک دولتی در راستای مولدسازی دارایی‌‌ها انجام می‌شود. ابراهیم بازیان؛ رئیس سازمان خصوصی‌سازی، اظهار داشت: در راستای مولدسازی دارایی‌های دولت، استان‌‌ها تا پایان دولت سیزدهم چهارهزار و ۶۰۶ ملک را شناسایی کردند. از این تعداد دوهزار و ۵۵۲ ملک به تصویب هیئت‌عالی مولدسازی رسیده، ارزش‌افزایی یک‌هزار و ۳۹۵ ملک در حال انجام و تصویب است و ۳۵۷ ملک هم قیمت‌گذاری شده است. در مجموع ۵۹۶ مورد عرضه شده و ۲۱۳ مورد هم فروش رفته یا تهاتر شده است. وی در مصاحبه با صداوسیما، اظهار کرد: در اواخر شهریور نسبت به املاکی که مصوباتشان دریافت شده و ارزش‌افزایی و قیمت‌گذاری شده‌اند، مزایده سراسری ملک برگزار خواهد شد. امیدواریم از این طریق بتوانیم بخشی از اعتبارات مورد نیاز پروژه‌های نیمه‌تمام را تأمین مالی کرده و بخشی از تکالیف بودجه را نیز انجام دهیم.