بوم‌گردی روستایی و کویر مهم‌ترین جاذبه کرمان برای اروپایی‌ها

   بوم‌گردی در خانه‌ها روستاییان این روز‌‌ها در حالی در مناطق مختلف کرمان رواج پیداکرده که این نوع اسکان زمینه آشنایی گردشگران با بوم زیست‌‌‌ها و خرده فرهنگ‌های استان کرمان را فراهم می‌کند. به گزارش مهر، استان کرمان گسترده‌‌‌ترین استان کشور با دومین جمعیت بزرگ روستایی در کشور است این در حالی است که این […]

 

 بوم‌گردی در خانه‌ها روستاییان این روز‌‌ها در حالی در مناطق مختلف کرمان رواج پیداکرده که این نوع اسکان زمینه آشنایی گردشگران با بوم زیست‌‌‌ها و خرده فرهنگ‌های استان کرمان را فراهم می‌کند.

به گزارش مهر، استان کرمان گسترده‌‌‌ترین استان کشور با دومین جمعیت بزرگ روستایی در کشور است این در حالی است که این گستردگی بالای جمعیتی خرده‌فرهنگ‌های متعددی را در پهنه گسترده این استان ایجاد کرده است.

هرچند شهر کرمان رکورددار ثبت ملی آثار تاریخی در کشور است و بیش‌ترین آثار تاریخی شهرستان کرمان نیز در شهر کرمان متمرکز شده است اما بسیاری از بناهای تاریخی و طبیعی ناب استان نیز در مناطق مختلف پراکنده است به همین دلیل امکان ایجاد زیرساخت‌های گردشگری در بسیاری از این مکان‌ها که گاه صد‌‌ها کیلومتر با هم فاصله دارند به‌صورت مجزا وجود ندارد و یا مقرون‌به‌صرفه نیست.

از سوی دیگر عدم اجرای طرح‌های احداث هتل و اقامتگاه‌های گردشگری در برخی از اماکن گردشگری استان کرمان برای مسؤولان چاره‌ای نگذاشته است جز این‌که حداقل در کوتاه‌مدت به سمت بوم‌گردی و استفاده از ظرفیت‌های محلی هر منطقه بروند.

راهی برای جبران کمبود اقامتگاه در کرمان

در حال حاضر مسؤولان کرمان با انتخاب شعار «کرمان، مهمان‌خانه بزرگ» سعی دارند فرهنگ گردشگرپذیری و استفاده از ظرفیت‌های محلی را برای جبران کمبودهای زیرساختی در صنعت گردشگری، حداقل در زمان پیک مسافرت به استان کرمان را در دستور کار قرارداده‌اند.

در این روش اقامت، روستاییان و ساکنان شهرهای کوچک بخشی از خانه‌های خود را برای پذیرایی از مسافران در نظر می‌گیرند و نکته قابل ‌توجه این‌که این نوع اسکان به‌شدت مورد توجه گردشگران خارجی نیز قرارگرفته است.

قطب‌های بوم‌گردی در کرمان

بیش‌ترین نمود این‌گونه گردشگری را در این روزها می‌توان در دو قطب اصلی گردشگری کرمان دید که در فاصله دوری از شهر قرارگرفته‌اند، نخست در منطقه شهداد که کویرنوردی و رصد آسمان شب و کلوت‌های شهداد و گرم‌‌‌ترین نقطه زمین قرارگرفته است که پرونده ثبت جهانی این منطقه در دست بررسی است و بیش‌ترین میزان سفر گردشگران خارجی و به‌خصوص اروپایی‌ها نیز در همین منطقه است و در مرتبه بعد روستای صخره‌ای میمند است که باسابقه چندین هزارساله‌اش یکی از نخستین سکونتگاه‌های بشری در ایران محسوب می‌شود. در این روستا نیز مردم هنوز به سبک زندگی قدیمی و حتی زبان پهلوی که یکی از قدیمی‌‌‌ترین ریشه‌های زبان فارسی است، تکلم می‌کنند.

بسیاری از گردشگران ترجیح می‌دهند از نزدیک بافرهنگ رسوم و آداب، طرز لباس پوشیدن و غذاهای محلی مردمان روستا آشنا شوند و از سوی دیگر مردم محلی نیز از صنعت گردشگری منتفع می‌شوند

بسیاری از گردشگران ترجیح می‌دهند از نزدیک بافرهنگ رسوم و آداب طرز لباس پوشیدن و غذاهای محلی مردمان روستا آشنا شوند و از سوی دیگر مردم محلی نیز از صنعت گردشگری منتفع می‌شوند.

زهرا، زن مسنی است که دریکی از خانه‌های صخره‌ای روستای میمند در دل کوه زندگی می‌کند اگر سری به خانه این زن روستایی بزنید تمام اتاق‌های خانه‌اش در دل کوه کنده‌شده و خانه‌اش همانند صد‌‌ها خانه سنگی است که در میمند وجود دارد زیبا و مملو از اصالت است و زهرا نیز که همسرش فوت کرده و بچه‌هایش به شهر مهاجرت کرده است مانند ده‌ها زن دیگر روستایی خانه‌اش را به مهمانسرای گردشگران داخلی و خارجی تبدیل کرده و در زمان مصاحبه هم چندین گردشگر آلمانی در خانه‌اش سکونت کرده‌اند.

 کنجکاوی و لذت از زندگی روستایی را به‌سادگی می‌توان در چشمان گردشگران دید و نحوه زندگی و حرکات زن روستایی را تحت نظر دارند و از راهنمایشان در خصوص زندگی و سنت‌های مردم محلی می‌پرسند و زهرا نیز با آن‌‌‌ها هم‌سخن شده است.

وی در ظرفی که در زبان محلی به آن تغار می‌گویند تکه‌های بزرگ کشک را می‌سابد و در حال طبخ بزقرمه که یکی از غذاهای محلی کرمان است.

وی می‌گوید: هرماه چندین گروه گردشگر ایرانی و یا خارجی در خانه‌ام برای چند شب سکونت می‌کنند و از نحوه زندگی ما که کاملاً روستایی و برمبنای رسوم و سنت‌های گذشته است لذت می‌برند اما متأسفانه بسیاری از فرزندان ما به شهر‌‌ها مهاجرت کرده‌اند و کم‌تر به سکونت در میمند تن می‌دهند.

از زمانی که میمند ثبت جهانی شده عده‌ای از جوانان بومی به روستا بازگشته‌اند و کسب کار خود را در قالب راهنمایی گردشگران و یا ایجاد سکونتگاه‌های محلی در خانه‌ها راه انداخته‌اند و این روند دارد رونق می‌گیرد و خدا رو شکر درآمد مطلوبی هم دارد

این زن میمندی می‌گوید: بااین‌وجود از زمانی که میمند ثبت جهانی شده عده‌ای جوانان بومی هم به روستا بازگشته‌اند و کسب کار خود را در قالب راهنمایی گردشگران و یا ایجاد سکونتگاه‌های محلی در خانه‌ها راه انداخته‌اند و این روند دارد رونق می‌گیرد و خدا رو شکر درآمد مطلوبی هم دارد.

مهیا سلطانی‌راد که راهنمای تور گردشگران است در این زمینه می‌گوید: تاریخ این روستا از ۸ تا ۱۲ هزار سال تخمین زده می‌شود و درواقع خانه‌ها و ساختار این روستا نیز همین میزان قدمت دارد و سکونت در این روستا همچنان ادامه دارد و بسیاری از سنت‌های خود را حفظ کرده است.

وی تصریح کرد: تمام ساختار این روستا ازجمله کوچه‌ها تمام خانه‌ها و مسجد و حمام نیز ساختار سنگی و صخره‌ای دارند.

وی افزود: روستای میمند دارای ۴۰۶ کیچه «خانه صخره ای» و ۲۵۶۰ اتاق است و این نشان از ابعاد گسترده روستا دارد و به‌گونه‌ای سازه‌ها ساخته‌شده‌اند که در تابستان خنک و در زمستان گرم هستند و روی‌هم‌رفته مهم‌ترین جاذبه‌ای که برای گردشگران اروپایی فراهم کرده است مشاهده فرهنگ غنی مردم این منطقه است.

گردشگران اروپایی شیفته زندگی روستاییان میمند هستند

وی گفت: گردشگران به‌شدت از آشنایی با نحوه زندگی مردم این منطقه لذت می‌برند و بسیاری از تورهای گردشگری خارجی برای حضور در این منطقه استقبال می‌کنند.

در شهداد هم مدت‌هاست مسؤولان استان از راه‌اندازی کمپ کویری این منطقه کوتاهی کرده‌اند، مسأله‌ای که با نزدیک شدن به ایام نوروز برای مردم و گردشگران سؤال‌برانگیز شده است و درنهایت مسؤولان هیچ چاره‌ای جز توسعه بوم‌گردی ندیده‌اند.

نکته قابل‌توجه این‌که به گفته معاون گردشگری میراث فرهنگی استان کرمان، بیش‌ترین میزان استقبال از کویر کرمان به‌خصوص در منطقه شهداد از سوی اروپایی‌‌‌ها انجام می‌شود. محمد جهانشاهی می‌گوید: کمپ کویری به‌زودی به بخش خصوصی واگذار می‌شود اما متأسفانه در شرایط فعلی نمی‌توانیم از این امکان برای اسکان گردشگران استفاده کرد.

معاون گردشگری میراث فرهنگی استان کرمان از آماده‌سازی اقامتگاه‌های بوم‌گردی در کرمان خبر داد و افزود: سعی کردیم در شهداد و میمند از این قابلیت استفاده کنیم و در حال فرهنگ‌سازی برای توسعه این نوع اقامت در استان هستیم.

وی گفت: ما هم‌اکنون ظرفیت بسیار بالایی در خصوص اقامت بوم‌گردی در شهداد داریم و از این بابت هیچ مشکلی وجود ندارد.

جهانشاهی افزود: ۵۳ اقامتگاه بوم‌گردی در کرمان آماده است و ۵۰ مورد هم در حال آماده‌سازی است که تا ایام نوروز آماده می‌شوند.

۵ هزار نفر ظرفیت بوم‌گردی در کرمان

وی تصریح کرد: ظرفیت ما در این بخش بسیار مطلوب است و ۵ هزار نفر را می‌توانیم در این بخش اسکان دهیم.

وی افزود: در سال جاری میزان ورود گردشگران خارجی به‌خصوص از اروپا در استان کرمان افزایش‌یافته است و شاهد حضور قطار گردشگری اروپا در کرمان بودیم.

وی از افزایش ۲۰ درصدی حضور گردشگران خارجی در کرمان خبر داد و ابراز امیدواری کرد که در زمینه جذب گردشگران داخلی نیز شاهد رشد باشیم.

معاون گردشگری میراث فرهنگی کرمان افزود: ما تمام نیازهای گردشگران را در کرمان پیش‌بینی کرده‌ایم و امیدواریم در سال جاری شاهد افزایش تعداد گردشگران در استان کرمان باشیم.

وی گفت: تنها در بخش تهیه اقلام گردشگری ما افزایش صددرصدی را شاهد هستیم و به همین نسبت سعی کردیم در زمینه تأمین اقامتگاه‌ها نیز با استفاده از ظرفیت‌های موجود به‌خصوص در بخش مدارس، هتل‌‌‌ها و اقامتگاه‌ها نیازهای موجود را در ایام نوروز جوابگو باشیم.

وی بیان کرد: بوم‌گردی یکی از اهداف اصلی ما در خانه‌های تاریخی و روستا‌‌ها است و سعی داریم که کرمان را به بزرگ‌‌‌ترین مهمان‌خانه ایران تبدیل کنیم و گردشگران را بافرهنگ محلی مردم در استان کرمان آشنا کنیم.

 

به نظر می‌رسد در سال جاری کرمان با توجه به توسعه زیرساخت‌های گردشگری در استان شاهد حضور گسترده مسافران باشد و این یکی از ناب‌‌‌ترین فرصت‌‌ها برای معرفی توانمندی‌های یکی از قدیمی‌‌‌ترین استان‌های کشور در زمینه فرهنگی و گردشگری است که باید به بهترین وجه مورد استفاده قرار گیرد.