پله‌های پلاسکو به یکباره فروریخت

گزارش قالیباف در صحن مجلس پله‌های پلاسکو به یکباره فروریخت ‌ محمدباقر قالیباف دیروز با حضور در مجلس در رابطه با حادثه پلاسکو توضیحاتی ارایه کرد. به گزارش فارس، شهردار تهران گفت: یکی از موضوعات مهم این بود که ۳۲ دقیقه قبل از ریزش پلاسکو، اعلام تخلیه ساختمان به همه نیرو‌ها داده شده بود و […]

گزارش قالیباف در صحن مجلس

پله‌های پلاسکو به یکباره فروریخت

محمدباقر قالیباف دیروز با حضور در مجلس در رابطه با حادثه پلاسکو توضیحاتی ارایه کرد.

به گزارش فارس، شهردار تهران گفت: یکی از موضوعات مهم این بود که ۳۲ دقیقه قبل از ریزش پلاسکو، اعلام تخلیه ساختمان به همه نیرو‌ها داده شده بود و نیروهای مردمی را بیرون کرده بودند. شهید امینی به همراه برخی دیگر از آتش‌نشان‌‌ها از مسیر پله‌ها در حال خروج بودند تا کسی از مردم و بچه‌ها در ساختمان نمانده باشند که در همین حین بخشی از پله‌ها فرو می‌ریزد.

وی گفت: ‌از دو نگاه به این حادثه می‌پردازم و در موضوعات دیگر حتماً کمیسیون‌های تخصصی مجلس به آن خواهند پرداخت. اولین نگاه از بعد مدیریت بحران است، ‌حوادثی که اتفاق می‌افتد یا عامل انسانی در آن دخیل است یا اشکالات ساختاری دارد که منجر به این حوادث می‌شود.

وی با اشاره به بخش ساختاری حادثه گفت: یک نگاه سیستمی و فرایندمحور به موضوعات حوادث وجود ندارد و این یک چالش جدی و اساسی است. از مرحله قانون‌گذاری تا اجرا و نظارت کهنگی قوانین، وجود دارد و خیلی اوقات مسؤولیت‌ها مشخص نیست و تداخل مسؤولیت تنظیم نبودن مسؤولیت و اختیار‌ها به چشم می‌خورد.

قالیباف با اشاره به چند نمونه از حوادث این چنینی گفت: در سال ۷۶ یک هواپیما در اصفهان در نقطه‌ای از باند خارج شد که چند ساعت زمان برد البته مسافران صدمه‌ای ندیدند اما از ساعت ۸:۳۰ شب تا ساعت ۶ صبح روز بعد به مسافران دسترسی نداشتیم که اگر مجروح شده بودند و جان خود را از دست می‌دادند ما چه پاسخی برایش داشتیم.

وی ادامه داد: در سال ۸۲، در بهمن ماه در حادثه قطار نیشابور بیش از ۳۲۰ کشته دادیم، بخشی مفقود شدند و ۴۰۸ مجروح دادیم در سال ۹۲ نیز در اتوبان قم طی دو تصادف ۴۳ کشته داشتیم که در آتش سوختند.

شهردار تهران گفت: در فرایند‌ها یقین دارم دچار مشکل هستیم در زلزله منجیل که یک حادثه طبیعی و بزرگ بود و پس از آن در حادثه بم با اقدامات دولت و دستورات رهبری سازمان مدیریت بحران فعلی شکل گرفت که برای پیشگیری از این حوادث بود.

وی افزود: اگر روند تحلیلی به حوادث داشته باشیم از گذشته تا اکنون می‌بینیم در حوادث اشکالات ساختاری داریم برخی بحران‌ها یک حادثه است اما تبدیل به یک روند می‌شوند مثل محیط‌زیست که امروز آلودگی، ‌هوا، خاک و آب بحرانی شده است که ادامه‌دار است.

قالیباف گفت: در سازمان مدیریت بحران نیز چون طبق قانون ۵ ساله بود براساس اصل ۸۵ قانون مشکل قانونی دارد و علاوه بر آن بخش‌های‌ ساختاری هم در آن وجود دارد.

شهردار تهران افزود: ‌در طی ۱۰ سال گذشته ۱۲۰ سوله بحران ساخته شده و تجهیزات برای حوادث غیرمترقبه در آن است حتی ارتباطات خارج از بیسیم در آن برقرار است. اردوگاه‌های اسکان و مانور، مراکز بهداشتی و درمانی آماده است و هر ساله مانور می‌دهیم.

وی گفت: ‌در حوزه حریق از زمانی که شهرداری را گرفته‌ام ۷۴ ایستگاه بود که اکنون به ۱۲۵ ایستگاه آتش‌نشانی رسیده و با ترافیک سنگین تنها شهری هستیم که استانداردهای بین‌المللی را در رسیدن به حوادث آتش‌سوزی رعایت می‌کیم. در حادثه پلاسکو نیز کم‌تر از ۲٫۵ دقیقه به محل رسیده‌ایم.

وی گفت: ‌در ماشین‌های عملیاتی از ۲۸۰ خودرو در سال ۸۴ به ۹۰۰ خودرو رسیده‌ایم، نردبان‌های ۵۴ متری در کشور نداشتیم اکنون نردبان‌های ۵۴ متری و ۳۳ متری خریداری شده است در موضوع بافت فرسوده تنها شهری هستیم که ۳۰٫۴ درصد را احیا کرده‌ایم در حالی که سایر شهر‌ها ۷ درصد است.

قالیباف گفت: منطقه ۱۲ که ساختمان پلاسکو در آن قرار دارد، قوانین و مقرراتش را به‌طور خاص پیگیر بودیم در تاریخ ۷ اردیبهشت ۹۳ در شورای شهر گفتم قانون اشکالاتی دارد به درستی انجام نمی‌شود مسؤولیت‌ها در هم است و درست است که طبق ماده ۱۴ قانون شهرداری، شهرداری باید برای حریق و سیل اقداماتی انجام دهد اما ما طبق قانون پیش رفته‌ایم برای سیل امروز بیش از ۵۰۰ کیلومتر در تهران تونل و کانال، برای آب‌های سطحی زده‌ایم، ۱۸۰۰ نقطه آبگیر داشتیم که اکنون به ۱۰۰ نقطه رسیده است.

شهردار تهران بیان کرد: براساس مصوبه هیأت دولت در سال ۹۳ و مواد قانونی ۱۰۵ وزارت کار مسؤولیت‌هایی دارد به‌گونه‌ای که در ماده‌های ۹۶، ۱۰۱ و ۱۰۵ آمده که حتی بازرس وزارت کار ضابطه دادگستری است در ماده ۳، ۴ و ۵ این قانون سازمان آتش‌نشانی و شهرداری‌ها همکار بازرس و مجموعه وزارت کار معرفی شده‌اند و وزارت کار می‌تواند به عنوان ضابط از دادسرا یا دادگاه حکم توقیف را بگیرد و دادسرا مکلف است حکم توقیف بدهد و رفع آن شدنی نیست مگر با گزارش بازرس.

 

قالیباف گفت: ساختمان علاءالدین و پلاسکو را پیگیری کرده‌ایم روزی که به علاءالدین رفتم، مشکل حریق و سازه داشت برای بستن رفتیم اما اجازه ندادند دادگاه اول حق را به شهرداری داد البته ما براساس کمیسیون ماده ۱۰۰ رفتیم و به صرف آتش‌نشانی اجازه نداشتیم. صاحب این ملک اعتراض کرد دوباره رأی را به ما دادند دوباره نتوانستیم تخریب کنیم رأی به تجدید نظر رفت. بیش از ۲٫۵ سال است تلاش می‌کنیم اما شورای تأمین به دلیل مسایل امنیتی آن را عقب انداخته است.